Unul dintre paradoxurile Romaniei: Importurile de legume si fructe sunt mai mari decat exporturile
insimporturi legume si fructedeficit comercial
Consumul de legume si conserve din legume in echivalent legume proaspete a fost, in primul trimestru, pe ansamblul gospodariilor, in medie lunara, de 6,4 kg/persoana, iar pe medii de rezidenta de 6,4 kg/persoana in urban si 6,5 kg/persoana in rural.
Romania a inregistrat, in primele patru luni din acest an, un deficit al balantei comerciale de 224,6 milioane euro in ceea ce priveste comertul cu legume si fructe.
Astfel, in perioada ianuarie - aprilie 2013, exporturile de legume si fructe s-au cifrat la 35,4 milioane euro, in crestere cu 13,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent, potrivit datelor INS, preluate de
Agerpres.
In ceea ce priveste importurile de astfel de produse, valoarea acestora era de 260 milioane euro, in crestere cu 52% fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Potrivit INS, consumul de legume si conserve din legume in echivalent legume proaspete a fost, in primul trimestru, pe ansamblul gospodariilor, in medie lunara, de 6,4 kg/persoana, iar pe medii de rezidenta de 6,4 kg/persoana in urban si 6,5 kg/persoana in rural.
"Pe regiuni, cel mai ridicat consum mediu pe persoana de legume si conserve din legume in echivalent legume proaspete s-a inregistrat in regiunea Sud-Vest Oltenia (7,9 kg/persoana). Consumul de fructe a fost de nivel relativ scazut, pe ansamblul gospodariilor consumul mediu lunar pe o persoana fiind de 3,5 kg/persoana. Un consum de fructe peste medie s-a inregistrat in mediul urban si in regiunile: Bucuresti-Ilfov, Nord-Vest, Vest si Centru", se arata intr-o ancheta a INS.
In ceea ce priveste cartofii, pe ansamblul gospodariilor, in trimestrul I 2013, consumul mediu lunar pe persoana a fost de 3,5 kg/persoana, gospodariile de agricultori, de pensionari si din mediul rural depasind acest nivel.
Pe medii de rezidenta, consumul mediu lunar pe o persoana a fost de 3,4 kg/persoana in urban si 3,6 kg/persoana in rural. Pe regiuni, consumul de cartofi cel mai ridicat s-a inregistrat in regiunile Nord-Est (4,2 kg/persoana), iar cel mai scazut in regiunea Sud-Vest Oltenia si Bucuresti-Ilfov (2,9 kg/persoana).
Foto: Wikipedia.