Lucruri pe care nu le stiati despre premiile Oscar

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Lucruri pe care nu le stiati despre premiile Oscar Lucruri pe care nu le stiati despre premiile Oscar
de Mihai Balescu la 05 Mar. 2018 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
premiile oscarsecretele premiilor oscarcastigatori premii oscar

Premiul Oscar: o statueta de 34 cm inaltime si 4 kg greutate, facuta din bronz si placata cu aur. Costul de fabricatie este de doar 200 de dolari, in schimb valoarea e cu totul alta. In 1993, statueta primita de Vivien Leigh pentru rolul din Pe aripile vantuluiĀ¯ s-a vandut cu 510.000 de dolari.

De ce acest interes pentru o statueta de 200 de dolari? In primul rand, pentru ca premiile Oscar sunt sinonime cu performantele de exceptie, recunoscute de insisi greii din cetatea filmului, Hollywood. Si, in al doilea rand, pentru ca marketingul american are grija sa faca din ceremonia de acordare a acestor premii un eveniment mondial, a carui audienta atinge in fiecare an cca 1 miliard de telespectatori.

Premiile Oscar se acorda incepand cu anul 1929, de catre Academia Americana de Film, o organizatie non-profit a carei activitate principala, contrar impresiei generale, este alta: salvarea a mii de filme vechi aflate in pericol sa fie pierdute pentru totdeauna din cauza deteriorarii negativelor.

Pana in 1931, premiile nu aveau nume, dar se spune ca in acel an actrita Margaret Herrick, vazand statueta, ar fi remarcat ca seamana cu unchiul ei, Oscar. Un reporter a preluat remarca si a popularizat-o si astfel numele s-a incetatenit.


Sa vedem in continuare cateva aspecte mai putin stiute despre tevatura creata in jurul acestor premii, precum si cateva momente penibile care au ramas in istorie:

Din culisele premiilor Oscar

a. Contabilizarea finala a voturilor celor 6.000 de membri ai Academiei se face chiar in ziua festivitatii de premiere. Se pregateste atat un set oficial de 22 de plicuri sigilate (care se inmaneaza prezentatorilor pe scena, chiar inainte de anuntarea castigatorilor), cat si un set de rezerva care sta in posesia unui oficial anonim, aflat in sala. Pana acum nu s-a intamplat niciodata sa fie nevoie de setul de rezerva.

b. 300 de limuzine sunt pregatite special pentru transportul vedetelor si invitatilor speciali. Chiar si staruri nepretentioase ca Meryl Streep si Robert DeNiro apeleaza la aceste limuzine, deoarece in ziua spectacolului traficul e cumplit si, pentru a ajunge la timp, e nevoie de un sofer experimentat.

c. In 1988 s-a inregistrat cel mai mare blocaj in trafic. Multe staruri au fost nevoie sa coboare din limuzine si sa parcurga pe jos ultimele sute de metri, inclusiv Glenn Close, care era gravida in luna a noua.

d. Dupa ce coboara din limuzine, vedetele merg pe covorul rosu, printre doua gramezi de fani isterici. Pentru a prinde un loc bun, multi dintre acesti fani vin si dorm pe trotuar in noaptea de dinaintea spectacolului. Sunt prezenti, de asemenea, reporteri TV sau de presa scrisa din toata lumea, fotografi. Parcurgerea covorului rosu de catre vedetele cu greutate poate dura si 1 ora, incluzand aici si micro-interviurile pe care le acorda.

e. In sala de spectacol sunt prezenti 128 de “seat fillers”, persoane care au rolul de a ocupa scaunele lasate libere de vedete atunci cand merg in culise, pe scena sau la toaleta. Scopul? Camerele de filmat nu trebuie sa inregistreze “goluri” in sala, care sa strice impresia grandioasa a evenimentului. Aceste persoane sunt selectate din randul unor voluntari, au o tinuta adecvata si sunt instruite sa nu initieze conversatii cu vedetele langa care stau si nici sa le ceara autografe.

f. Spectatorii, mai ales cei aflati in fata televizoarelor, vor sa vada vedetele asa cum sunt in realitate, ca persoane obisnuite care casca, se emotioneaza, se imbata la ceremonie sau se cearta cu alte vedete. Una dintre marile atractii ale show-ului consta in a vedea starurile balbaindu-se sau spunand prostii, pentru ca nu mai au script si trebuie sa vorbeasca liber.

g. Cand se anunta castigatorii la categoria „Actori”, cei 5 nominalizati sunt prezentati simultan pe ecran. In acest moment, invinsii trebuie sa dea reprezentatia vietii lor, prefacandu-se ca nu sunt dezamagiti. Unii reusesc chiar sa para ca se bucura pentru castigator.

h. Daca personajul intuchipat de un actor moare, cresc sansele ca actorul repectiv sa castige premiul. In cazul barbatilor, personajele interpretate sunt cel mai adesea soldati (14%) sau oameni ai legii (9%), iar in cazul femeilor – actrita (15%) sau prostituata (12%).

i. Filmul care castiga premiul aduce in saptamana imediat urmatoare incasari de 20-50 de milioane de dolari, cu conditia sa mai ruleze inca in cinematografe. Asa s-a intamplat cu “Dansand cu lupii”, in 1990, cand s-au inregistrat incasari suplimentare de 48 de milioane de dolari.
  •  
Momente stanjenitoare in istoria Premiilor Oscar

Doua dintre marile probleme ale Academiei de Film, organizatoarea spectacolului, sunt discursurile foarte lungi si adesea incoerente ale unor castigatori sau dorinta altor castigatori de a beneficia de expunerea mediatica pentru a atrage atentia asupra unor probleme politice. Dar mai sunt si altele, cauzate de scapari organizatorice, nervi intinsi, orgolii sau sampania in exces.  Prezentam in continuare cateva asemenea momente:

1. Regizorul Frank Capra trebuie sa fie recunoscator ca nu exista televiziune in anii '30. Astfel doar cei aflati in sala au fost martorii momentului jenant pe care l-a trait atunci cand prezentatorul Will Rogers a deschis plicul pentru cel mai bun regizor si a spus: “Urca aici si ia-ti premiul, Frank!”. Capra a urcat vesel pe scena si de-abia acolo a realizat ca premiul ii era de fapt destinat lui Frank Lloyd, regizorul filmului “Cavalcade”.

2. A face declaratii politice la festivitatea premiilor Oscar e super-stanjenitor. Marlon Brando a creat o astfel de situatie in 1973, cand a trimis-o in locul lui la ceremonie pe Sacheen Littlefather, o descendenta a indienilor americani, care a refuzat premiul acordat lui Brando si a tinut un discurs elaborat despre drepturile nativilor americani. S-a descoperit ulterior ca Sacheen Littlefather nici macar nu era indianca.

3. La festivitatea din 1999, Gwyneth Paltrow a primit Oscar-ul pentru rolul ei din filmul “Shakespeare in love”. Tremurand ca o frunza, ea a tinut un discurs lung si in mare parte incoerent, in care a multumit unei liste interminabile de persoane, inclusiv actritei Meryl Streep aflate in sala, spunand ca nu merita sa primeasca premiul in prezenta ei (???). Intr-un interviu din anul urmator, Paltrow a marturisit ca nici macar nu mai tine statueta in casa pentru ca ii aduce aminte de acel discurs penibil.

4. Cel mai ciudat speech l-a tinut Sally Field in 1984, cand a luat al doilea Oscar pentru rolul ei din filmul “Locuri in inima” (primul fusese in 1979, pentru “Norma Rae”). Ce a spus atunci, pe un ton extaziat, a fost ceva de genul: “Prima data nu am simtit, dar de data asta simt si nu pot nega faptul ca ma iubiti! Chiar acum, ma iubiti!” Spectatorii se foiau jenati pe scaune.

5. In fine, sa mentionam numarul de cantec si dans din deschiderea festivitatii din 1989, executat de actorul Rob Lowe si de o dansatoare costumata in Alba ca Zapada. Toata lumea s-a intrebat cum de n-a observat nimeni la repetitii cat de afon este Lowe si ce sunete de creta pe tabla reuseste Alba ca Zapada sa scoata din ea. A fost un episod atat de penibil incat 17 personalitati din lumea filmului, printre care Julie Andrews, Billy Wilder si Paul Newman au semnat o scrisoare catre Academie in care spuneau ca numarul acela "artistic" a jignit intreaga industrie a filmului. Iar bomboana pe coliva a venit de la compania Disney care a dat in judecata Academia de Film pentru ca a folosit fara permisiune personajul Alba ca Zapada.


Editorialist Manager.ro
adresa de e-mail: mihaib@rs.ro

Ultimele NOUTATI

Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene
Ultima ora

Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene

today19 Apr. 2024
ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul
Economie

ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul

today19 Apr. 2024
Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar

today19 Apr. 2024
Raben Romania lanseaza o noua ruta de transport intre Timisoara si Viena
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Raben Romania lanseaza o noua ruta de transport intre Timisoara si Viena

today19 Apr. 2024
Monedele meme care continua sa creasca (P)
Business

Monedele meme care continua sa creasca (P)

today19 Apr. 2024
FMI nu crede ca economia mondiala va intra in recesiune: iata de ce nu vine criza peste noi
Economie

FMI nu crede ca economia mondiala va intra in recesiune: iata de ce nu vine criza peste noi

today19 Apr. 2024
Schimbare noua la RCA: plata despagubirilor, facuta dupa noi reguli
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Schimbare noua la RCA: plata despagubirilor, facuta dupa noi reguli

today19 Apr. 2024
Top 6 meserii din care poti alege daca esti o persoana indemanatica
Life Style

Top 6 meserii din care poti alege daca esti o persoana indemanatica

today19 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar
Banii tai - sectiune de educatie...

Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar

today19 Apr. 2024
Raben Romania lanseaza o noua ruta de transport intre Timisoara si Viena
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Raben Romania lanseaza o noua ruta de transport intre Timisoara si Viena

today19 Apr. 2024
Monedele meme care continua sa creasca (P)
Business

Monedele meme care continua sa creasca (P)

today19 Apr. 2024
FMI nu crede ca economia mondiala va intra in recesiune: iata de ce nu vine criza peste noi
Economie

FMI nu crede ca economia mondiala va intra in recesiune: iata de ce nu vine criza peste noi

today19 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x