Analiza: Fascinatia limbajului trupului

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Analiza: Fascinatia limbajului trupului Analiza: Fascinatia limbajului trupului
de Manager.ro la 18 Feb. 2014
Urmareste-ne pe Google News
limbaj nonverbalarta comunicariifascinatia limbajului nonverbalpantomimaera digitalanegoviericuvintecuvantartaalbert mehrabianganduridecodarea gandurilorgesturilimbaj corporalexpertiintuitieexpresiirelationaresavantitaceretacerea e de aurrasstiinte socialeprofesoralan peasebody languagecarteaeroporturitemaexperientaemoticoaneanalizacomunicare

O comunicare dincolo de cuvinte. O tema in continua cercetare.

 
Cercetatori, savanti, oameni cu mai multa sau mai putina greutate vizand experienta au incercat sa ne dea o orientare asupra a ceea ce inseamna semnalele nonverbale.  De a constientiza mai mult importanta acestora in relationarea cu ceilalti. Cunoscand mai mult despre acest subiect inca foarte dezabatut, cu atat te simti mai pregatit sa-i intelegi pe ceilalti, dar si sa-ti controlezi propriile gesturi pentru a nu fi interpretat in mod gresit. Pentru a fi sigur ca gestica ta spune aceeasi poveste cu vocea care o deapana. Adica, pentru o concordanta intre limbajul trupului si cel verbal.
 
Asa cum intr-o propozitie sau fraza sunt valoroase semnele de punctuatie pentru o descifrare corecta a mesajului, asa si gesturile, asemanate cuvintelor, trebuie privite in ansamblul lor. Interpretate dupa sensul lor si integrate in "pachetul" rostit.
 
O privire de un anumit gen, o strangere de mana sau refuzarea de a face acest lucru, un zambet, o spranceana ridicata, un ras involuntar sau silit si alte 1001 plus inca un infinit de miscari sunt "cuvinte" nerostite, pe care ideal ar fi sa le poti interpreta corect. Nedetasate insa de restul contextului in care se desfasoara.
 
Cat de perspicace trebuie sa fii ca sa citesti cu exactitate limbajul corporal? Se pare ca ai nevoie de o anumita cunoastere. Intuitia sau acel "a simti" sunt foarte utile, dar nu suficiente pentru a depista si mesajul nerostit, si combinatia pe care o dau in situatii specifice. Pozitia corpului, expresia faciala, gesturile, miscarea ochilor dezvaluie sentimente si ganduri care pot fi descifrate. Cu putina abilitate, ai putea reusi si tu, nelasandu-te intimidat de expertii in stiinte sociale, care pe baza unor studii foarte amanuntite pot face prognoze destul de exacte asupra evolutiei vietii. 
 
Pentru a nu te simti strain acestei zone, ar trebui mai intai sa asisti la spectacole de pantomima si sa citesti randurile nerostite. Doar interpretate gestic. O comunicare care nu foloseste nicidecum graiul. Tacerea "vorbeste" uneori mai bine decat o facem noi insine. Vestimentatia, alaturata si ea tuturor semnalelor de comunicare, emite note care dau credibilitate mesajului transmis. 

Dorinta de a decripta sensul informatiilor nonverbale a animat multi oameni de-a lungul timpului. Ajungand sa dea nastere unei noi stiinte, sinergologia. O stiinta pusa in slujba depistarii semnificatiei tuturor gesturilor facute inconstient. Care poate conduce pana la o adevarata arta. Arta de a sti ce gandeste interlocutorul tau prin intermediul limbajului corporal. O decodare a gandurilor. 
 
Se poate invata limbajul trupului?
 
15 minute pe zi, dedicate studierii si interpretarii gesturilor altora, dar si analizarii propriului limbaj al corpului, ne-ar putea ajuta sa facem cunostinta mai bine cu aceasta arie. E de parere Alan  Pease, autorul cartii "Body Language", un rezultat fericit a 10 ani de cercetari. Sa depistam gradat intreg spectrul gesturilor umane devine un scop al antrenarii noastre pe aceasta tema. Un mediu propice sunt intalnirile de afaceri, petrecerile, dar si locurile publice, cum ar fi aeroporturile, spre exemplu. Toate ne fac martorii unor stari sufletesti exprimate prin gesturi si atitudini. 
 
Ce exprima...?
 
 O postura rigida indica, in general, anxietate. Un mers cu spatele drept arata o persoana sigura pe ea. Mersul incovoiat creeaza impresia de renuntare, iar bustul aplecat inainte, de graba. Un fel de: "N-am timp acum. Mai tarziu, mai vedem."

 Bratele si picioarele incrucisate sugereaza o atitudine defensiva. Dar si de concentrare sau disponibilitatea de a transmite un mesaj, insa cu sanse minime de a primi un raspuns.
 
 O mana la frunte te conduce imediat cu gandul la o persoana concentrata, cu dorinta de a se izola cumva de mediul exterior. Daca mainile sunt unite ca la rugaciune si asezate in jurul gurii, persoana mediteaza profund. 
 
 Tolaneala pe scaun "recomanda" o persoana cu aere de superioritate, indiferenta sau dispret. Daca pozitia de stat pe scaun inseamna un spatar in fata si mai e insotita si de un zambet sau o sclipire prietenoasa in ochi, atunci avem de-a face cu un gen de familiaritate. O atitudine relaxata, degajata. O asezare normala pe scaun, insa cu spatele curbat, adus sau cocosat, denota plictiseala, oboseala, abandonare  a discutiei sau chiar indiferenta fata de interlocutor. Spre deosebire de pozitia dreapta a spatelui care inseamna: "Sunt aici! Ochi si urechi!"
 
 Un oricare alt gen de miscare in timpul unei discutii, cum ar fi trecerea mainii prin par sau culegerea unei scame iluzorii de pe haina, semnifica nevoia unui ragaz pentru a cumpani mai bine lucrurile. O ezitare in transmiterea unui mesaj.
 
 Bataile din picior indica nervozitate, nerabdare. Insotite de buze stranse sau sprancene contractate, agresivitate, amplificand si mai bine dorinta de a incheia mai repede conversatia.

Acestea sunt doar cateva elemente din enormul "capital" esential in construirea sau naruirea relatiilor. Incepand de la strangerea mainii atunci cand se face cunostinta si pana la dezlegarea expresiilor faciale care insotesc o comunicare verbala, toate conteaza. 
 
Profesorul Albert Mehrabian, o autoritate in domeniul comunicarii, a demonstrat inca din 1967 importanta comunicarii nonverbale. Studiile sale au fost sintetizate intr-o regula : 7% -38% - 55%. Ceea ce inseamna ca, din totalul mesajelor transmise, 7% sunt de natura verbala,  38% apartin tonului, iar 55%, nonverbale.
 
Prin urmare, mimica, privirea, gestica si elementele de paralimbaj, ultimele fiind "accesorii" ale limbajului nonverbal (tonul, ritmul si volumul vocii),  toate pot fi folosite in armonie pentru a exprima ceea ce doresti cu adevarat sa spui. Tu esti cel care lucrezi pro sau contra ta. Depinzand strict de arta de a le utiliza corect.
 
Ce poti face pentru a lucra la imbunatatirea limbajului nonverbal?
 
1. Foloseste oglinda! O metoda prin care poti sa te verifici, exersand mesajul pe care vrei sa-l transmiti.
 
2. Prietenii. Pentru asta exista, nu? Sa te ajute atunci cand ai nevoie. De la acestia vei primi feed-back-ul pe care te vei sprijini pentru viitoarea "demonstratie".
 
3. O camera video. Cea mai buna dintre toate. Te inregistrezi. Te analizezi. Iti arhivezi "prestatia", observand obiectiv evolutia ta.
 
Intre timp, uita ca "tacerea e de aur"! Si aceasta poate fi descifrata de specialistii-specialisti sau de cei care lucreaza pe acest segment. Tacerea, perceputa ca un refuz al comunicarii verbale, are si ea interpretarile ei...
 
Si mai trebuie sa stii un lucru...  In aceasta era digitala, emoticoanele folosite bine in negocierile on-line pot aduce rezultate excelente. Succes!
 

Ultimele NOUTATI

Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine
Life Style

Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine

today23 Apr. 2024
Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti

today23 Apr. 2024
Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari
Companii

Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari

today23 Apr. 2024
Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?
Companii

Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?

today23 Apr. 2024
3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor
Economie

3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor

today23 Apr. 2024
Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri
Economie

Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri

today23 Apr. 2024
4 trucuri de care sa tii cont in 2024 la renovarea bucatariei
Life Style

4 trucuri de care sa tii cont in 2024 la renovarea bucatariei

today23 Apr. 2024
Romanii n-au incredere nici in banci, nici in doctori, nici in bursa, dar investesc in scheme financiare
Analize

Romanii n-au incredere nici in banci, nici in doctori, nici in bursa, dar investesc in scheme financiare "minune"

today22 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari
Companii

Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari

today23 Apr. 2024
Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?
Companii

Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?

today23 Apr. 2024
3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor
Economie

3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor

today23 Apr. 2024
Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri
Economie

Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri

today23 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x