Antibioticele si alimentele nesanatoase, cauze ale maladiei Crohn
boala crohnmaladiefactori geneticigrasimi saturategrasimi nesaturatechirurgie reconstructivaantibioticealimente nesanatoaseboala
Conform ultimelor studii efectuate, specialistii sunt de parere ca alimentele nesanatoase ("junk food"), precum si tratamentele repetate cu antibiotice reprezinta sursa unor tulburari digestive foarte grave, cum ar fi boala Crohn.
Cele mai recente cifre arata consistenta numarului tinerilor care sunt internati pentru a fi tratati de aceasta maladie. De trei ori mai multi decat acum un deceniu.
Dr. Sally Mitton, gastroenterolog consultant la St George’s Hospital din Londra, a confirmat cresterea numarului celor diagnosticati cu aceasta boala, remarcand ca dieta acestora este partial responsabila.
Alimentatia nesanatoasa, bogata in grasimi saturate, este in masura sa amplifice riscul dezvoltarii acestei boli, mai ales daca exista si un fond genetic sensibil. De asemenea, un alt factor care poate contribui la boala Crohn este si consumul de antibiotice, mai ales la varste tinere.
Maladia Crohn este cauzata de inflamatia mucoasei sistemului digestiv, provocand crize frecvente de diaree, dureri abdominale, oboseala, sangerari. Alaturi de colita, aceasta este o forma a bolilor inflamatorii, care pot fi diagnosticate la orice varsta.
Desi nu este foarte clar cum alimentatia bogata in grasimi animale sau grasimi saturate conduce la boala respectiva, medicii sunt de parere ca acestea cresc sansele persoanelor de a dezvolta maladia. In plus, exista o predispozitie genetica, declansata de factorii de mediu.
Din pacate, se apreciaza ca foarte multi afectati de aceasta boala vor apela la chirurgie reconstructiva intestinala. (Mail Online)