Cum trebuie bauta corect berea
beredegustare beremirosgust
Majoritatea stim ca, pentru a degusta vinul, trebuie sa punem doua degete de bautura in pahar si sa o rotim de cateva ori pentru a-i simti aroma. Dar despre bere nu stim nimic: dam pe gat sticle de bere rece ca gheata, ca si cum a bea bere inseamna sa bei fara sa gandesti.
Expertii ne spun insa ca fiecare bere spune o poveste cu inceput, continuare si sfarsit. Nu e vorba despre berea la oferta, cea din baxuri de sase, ci de berea de producator. Ray Daniels, somelier certificat, ne invata cum sa descifram povestile inspumate cu hamei.
Primul pas pe care trebuie sa-l faca amatorii este sa scoata sticla sau doza din congelator si sa toarne lichidul in pahar.
Ce este mirosul
Daniels spune ca, daca berea este prea rece sau blocata in interiorul unei sticle, nu percepem mare lucru din savoare, caci nu putem mirosi. Nasul este o parte anatomica vitala care poate procesa sute de compusi chimici din bere, cum ar fi maltul, hameiul, drojdia si condimentele, in timp ce gura se descurca doar cu cinci: acru, dulce, sarat, amar si, recent descoperitul, umami.
Mirosul este atat de important pentru expertii in bere, incat Daniels poate defini abordari diferite ale tehnicii acestuia. Personal, el isi baga nasul in pahar si inspira scurt de mai multe ori. "Judecatorii berii", admite el, "au intotdeauna spuma pe nas".
Gandeste profund
Un bautor obisnuit se prea poate sa nu ramana cu bere pe fata, dar suntem incurajati sa mirosim si sa procesam informatia, tocmai pentru ca ne fortam sa ne bucuram mai mult de bere.
Ne sfatuieste asta Greg Engert, expert somelier in bere la magazinul Birch & Barley din Washington, D.C., care are la vanzare si bere invechita (da, si berea se invecheste si asta e bine, la fel ca in cazul vinului).
La Birch & Barley, sortimentele de bere sunt tinute la trei temperaturi distincte care accentueaza savoarea. Un alt aspect important ce nu trebuie trecut cu vederea este paharul. Budweiser, de exemplu, daca este bauta rece, trebuie pusa intr-un pahar inalt. Pe BeerAdvocate.com sunt prezentate tipuri de pahare, iar pe RateBeer.com se vorbeste despre temperaturile preferate.
Cum arata o degustare de bere? Este un adevarat exercitiu pentru muschii faciali: se adulmeca, se soarbe, se plimba bautura in gura si se inspira in timp ce se inghite. Apoi incepe partea "intelectuala" a actiunii, cand trebuie delimitate caracteristicile componentelor. Astfel, culoarea poate fi caramizie sau maro-roscata, buchetul - intepator sau inviorator, maltul - caramel sau prajit, hameiul poate aduce a pin sau oregano, iar senzatia din gura este una matasoasa, onctuoasa sau aerata.
Intoarce-te la scoala
Cea mai dificila parte a degustarii este descrierea experientei traite. De aceea, programul de formare a somelierilor include si sesiuni de dezvoltare a vocabularului, pentru a trece de banalitatea descrierii bauturii care, pentru noi, este doar "buna" sau "delicioasa".
In cele din urma, pasul cel mai important este sa bei bere. Multa. Noroc! Si, daca totusi insisti pe teorie, ai la indemana si o aplicatie pe iPhone, de la bjcp.org, care te invata cum sa degusti berea.