De ce trebuie sa bem cafea fierbinte in toiul verii?
cafeabauturi fierbinticaniculaspecialist cardiologracorire
E vara si avem parte de zile caniculare.
Ne straduim sa ne obisnuim cu vremea care isi executa un program terestru, pe care trebuie sa-l acceptam. Si in care trebuie sa ne integram pentru a resimti cat mai putin eventualele socuri termice. Amplificate eventual si de un deficit al starii de sanatate. Stim ca avem nevoie de apa si avem in minte ca deshidratarea nu ne-ar ajuta cu nimic. Transpiratia excesiva din aceasta perioada este un motiv suficient de puternic incat sa luam masuri pentru o hidratare corespunzatoare.
Suntem tentati sa tratam corpul cu bauturi cat mai reci, spunem noi, pentru ca dorim sa ne racorim.
Anthony Bain, specialist cardiolog la Centre for Heart, Lung and Vascular Health din cadrul Universităţii British Columbia, este de parere insa ca bauturile calde, fierbinti chiar reprezinta o modalitate extraordinara de a face fata caldurii. O cafea fierbinte si un ceai la fel de "incins" ar rezolva problema termica mult mai eficient decat un frigider completat cu cele mai racoritoare dintre racoritoare.
Ce se intampla, de fapt?
E putin ciudat sa vezi pe cineva band o cafea aburinda pe o vreme torida. Si totusi, o bautura fierbinte va determina organismul sa transpire abundent. Acest lucru are loc printr-o pierdere a unei cantitati de caldura, care va fi mai mare decat aceea acumulata prin consumarea acelei bauturi. Apoi, "sistemul de ventilatie" al organismului va continua treaba inceputa. Evaporarea transpiratiei pe piele va conduce la racorirea corpului. O respiratie a pielii, de care avem nevoie in procesul de racorire. Nu degeaba exista recomandari pentru a purta haine usoare, din materiale naturale, pentru o aerisire corespunzatoare. In caz contrar, consumul unor bauturi fierbinti s-ar putea intoarce impotriva noastra. (News.Mic)