Doctoratul auto

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Doctoratul auto Doctoratul auto
de Manager.ro la 13 Mai. 2013
Urmareste-ne pe Google News
inasprirea legislatie rutieraconfiscare masinipontascoala soferiaccidente auto

Termenul "scoala" desemneaza o institutie de invatamant, unde se predau elementele de baza ale principalelor discipline; mai inseamna activitate legata de aceasta institutie; invatatura. Semnifica si sursa de cunostinte, sistem de instruire intr-un anumit domeniu; experienta dobandita pe aceasta cale.

Patru ani ii luau unui elev, inainte de 1989, pentru a termina scoala primara. Inca patru, pentru a ajunge in clasa a opta si a sustine "treapta I". Urmau doi ani de liceu, dupa care "treapta a doua", iar, la sfarsitul clasei a XII-a, ceea ce urmeaza si acum, adica bacalaureatul. Asadar, scoala de 12 clase, in cam tot atatia ani.
 
Daca, intre timp, parintii doreau sa inveti sa canti la vioara, la pian, la dramba, la nai, la fluierul piciorului, iti luau profesor particular sau te trimiteau la... scoala de muzica.
 
Daca n-aveai inclinatii intelectuale sau artistice, ajungeai la o scoala de meserii, in alte tari... arte si meserii. Cu talent sau fara, invatarea, invatatura... scoala este un proces de foarte lunga durata, care ideal ar fi sa dureze cate zile ai, pentru ca lumea in care traim se schimba tot cate zile avem...

 
Nu stai doua saptamani la Medicina si, dupa aia, te apuci sa despici oameni pentru a le extirpa tumori. Nu faci trei zile de Drept si, dupa aia, despici destine trimitand tot oameni dupa gratii sau la ei acasa!
 
Citesti, te documentezi, faci mult exercitiu, multa practica si, dupa aia, ca sa dovedesti si ca ai inteles mai mult sau mai putin din toate acestea, cunostiintele trebuie certificate de alte examene, in urma carora se emite si o hartie frumoasa, numita diploma.
 
Daca, asa cum cred unii, civilizatia noastra este observata de una sau de mai multe populatii extraterestre, nu-i lasam noi, romanii, pe martieni, neptunieni sau ce-ar mai putea fi cu gura cascata pentru ca, desi o anumita activitate pune in cumpana multe vieti omenesti, permisul pentru ea se acorda mai usor decat pentru oricare alta indeletnicire sus-pomenita?
 
Nu este vorba despre permisul de port-arma, ci despre permisul de conducere a autovehiculelor, activitate care este, de multe ori, la fel de letala ca si proasta manevrare a armelor de foc.
 
La noi, numai cu numele este vorba despre o... scoala de soferi. Este un fel de curs care ar trebui sa fie valabil mai degraba pentru a conduce masinute busitoare, la balci, nu autoturisme pe drumuri publice.
 
Este vorba mai mult despre un curs intensiv, in urma caruia, de multe ori, absolventul devine, cat se poate de propriu spus, pericol public, cu acte-n regula.
 
Bucuresti, in plin soare, pe Dealul Cotrocenilor, adica  forma de relief reprezentand o ridicatura a scoartei terestre, mai mica decat muntele si mai mare decat colina.
 
In panta abrupta, coada de autovehicule, pana aproape de Gradina Botanica. Dupa vreo doua... eternitati, se aprinde becul verde al semaforului, iar sirul de automobile incepe sa se descompuna.
 
Cu exceptia celui de pe a doua banda care se rupe-n doua: prima parte invinge gravitatia si o zbugheste in sus, iar a doua, mult mai mare, ramane nemiscata.
 
Asta pentru ca primul automobil, relativ nou, fara semne vizibile de avarie, de defectiune si fara semnele exclamarii in parbriz si luneta, este condus (teoretic) de o doamna inspre 50 de ani. Incordata ca deltoizii unui halterofil in plina evolutie si tinandu-se strans de volan ca ministrii nostri de scaune, doamna reuseste sa avanseze cu masina vreo cinci... centimetri, dupa care regreseaza mai repede decat economia romaneasca dupa 2008.
 
Din nou, tureaza motorul, il ineaca, il reporneste, iar il tureaza, iar il ineaca, iar miscarea de du-te-vino se repeta de vreo trei ori, dupa care masina se opreste la milimetru de masina in fata careia "evoluase", prizoniera intre soferita si coloana din spatele. Doamna face semne disperate sa fie depasita...
 
Copilotul devenit prim-ministru Victor Ponta vrea o strategie pentru reducerea numarului de accidente rutiere, din cauza ca Romania este pe un european loc fruntas privind numarul mortilor si ranitilor.
 
Premierului i se pare "inadmisibil sa stam cu mainile incrucisate vazand cati oameni mor in accidente rutiere” si sustine ca “Politia Romana ramane foarte buna la statistici".
 
Desi considera ca "zona de coruptie la politia rutiera a fost mult eradicata", lui Ponta nu-i sunt straine problemele legate de nerespectarea legislatiei rutiere si de lipsa de autoritate a celor care aplica sanctiuni.
 
In consecinta, a anuntat intentia realizarii unei strategii de intarire a autoritatii si de inasprire a legislatiei rutiere... explicand ca nu i s-ar parea excesiv ca, in anumite situatii, sa fie confiscate masinile si motocicletele ca sanctiune pentru abateri rutiere grave...
 
Inainte de inasprirea legislatiei, inainte de aberanta masura a confiscarii masinii care poate ca nici nu apartine celui care incalca legislatia (!), ce-ar fi ca scoala de soferi sa fie facuta nu pentru obtinerea pe banda rulanta a unor "diplome", adica a permisului, ci pentru a invata pe bune cum se conduce ziua, cum se conduce noaptea, cum se conduce pe ploaie, pe zapada... cum se pleaca din rampa...
 
Si niciun permis sa nu fie emis pana cand, candidatul nu demonstreaza practic ca are abilitatile necesare pentru a sofa astfel incat sa nu puna in pericol nici viata sa, nici pe cele ale pasagerilor, nici pe cele ale celorlalti semeni aflati la volan sau la ghidon sau per pedes…
 
Cum sa devina un ins sau o insa sofer, cum sa fie lasat liber la volan, dupa cateva zeci de ore de asa-zisa practica, de condus strict in conditiile din sezonul in care i-a venit ideea sa-si ia carnet, de cele mai multe ori, vara?
 
Cum sa lasi viata unei inse si a unui ins si, mai grav, pe cele ale soferilor pe care-i vor intalni pe soselele astea amarate ale patriei la cheremul catorva ore si al unui examen auto pentru a carei corectitudine se zvonea ca vor fi montate camere video in masinile instructorilor?
 
In afara de drumuri bune, de autostrazi, de poduri, de viaducte, de sanctiuni care, cine stie, maine-poimaine, vor merge pana la confiscarea si unei jumatati a locuintei nu numai a masinii, a banilor din banca, a concedierii, ce-ar fi o scoala de soferil in care primele lectii, foarte multe lectii, sa fie dedicate constientizarii ca, de abilitatile pe care le ai si pe care ti le vei perfectiona, depinde viata ta si a celorlalti?

Pentru ca numarul de accidente sa scada, in domeniul auto, cunostintele, abilitatile fiecaruia trebuie sa se apropie cat mai mult de cele ale profesionistilor, de "doctori" pe ramura.
 
Iar, dincolo de scoala de soferi veritabila, ar ajuta enorm si educatia pe care o primeste cetateanul si cetateanca inainte de a implini 7 si, ulterior, 18 ani, si a candida pentru permisul de conducere.
 
Pe strazi si sosele, nocivitatea nesimtirii creste direct proportional cu viteza masinii. Cand din ce in ce mai multi soferite si soferi nu se vor mai comporta prin intersectii de parca s-ar afla in propria sufragerie, cand nu vor mai regla scaunul din dreptul volanului in forma de chaise longue, cand isi vor dedica intreaga atentie - cand se afla la volan, desigur - sofatului, atunci numarul de accidente va scadea drastic, nu cand se vor confisca masini pentru ca, in loc sa mergi cu 50, aveai 55,7 kilometri pe ora...

Ultimele NOUTATI

Cele mai grave greseli la volan: aceste gesturi duc anual la mii de decese
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cele mai grave greseli la volan: aceste gesturi duc anual la mii de decese

today17 Apr. 2024
Verificari obligatorii la masina, cand vine vara: nu mai amana vizita la service
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Verificari obligatorii la masina, cand vine vara: nu mai amana vizita la service

today17 Apr. 2024
Cum a murit Toma Caragiu la cutremurul din 1977. Sotia lui rupe tacerea: Ce te uiti asa la mine de parca ti-ai lua adio?
Afla...

Cum a murit Toma Caragiu la cutremurul din 1977. Sotia lui rupe tacerea: Ce te uiti asa la mine de parca ti-ai lua adio?

today17 Apr. 2024
Klaus Iohannis, despre candidatura la sefia NATO: discutiile sunt foarte intense
Ultima ora

Klaus Iohannis, despre candidatura la sefia NATO: discutiile sunt foarte intense

today17 Apr. 2024
De trei luni de zile, Romania are cea mai mare rata a inflatiei din toata Uniunea Europeana
Economie

De trei luni de zile, Romania are cea mai mare rata a inflatiei din toata Uniunea Europeana

today17 Apr. 2024
Cati bani are, de fapt, Ion Tiriac. E mai bogat ca Becali?
Ultimele stiri economice

Cati bani are, de fapt, Ion Tiriac. E mai bogat ca Becali?

today17 Apr. 2024
Cele mai tari 30 de sfaturi financiare pentru cei trecuti de 30 de ani
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cele mai tari 30 de sfaturi financiare pentru cei trecuti de 30 de ani

today17 Apr. 2024
Beneficiile unei pompe de caldura aer-apa in economia si confortul casei tale
Casa si gradina

Beneficiile unei pompe de caldura aer-apa in economia si confortul casei tale

today17 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Cum a murit Toma Caragiu la cutremurul din 1977. Sotia lui rupe tacerea: Ce te uiti asa la mine de parca ti-ai lua adio?
Afla...

Cum a murit Toma Caragiu la cutremurul din 1977. Sotia lui rupe tacerea: Ce te uiti asa la mine de parca ti-ai lua adio?

today17 Apr. 2024
Klaus Iohannis, despre candidatura la sefia NATO: discutiile sunt foarte intense
Ultima ora

Klaus Iohannis, despre candidatura la sefia NATO: discutiile sunt foarte intense

today17 Apr. 2024
De trei luni de zile, Romania are cea mai mare rata a inflatiei din toata Uniunea Europeana
Economie

De trei luni de zile, Romania are cea mai mare rata a inflatiei din toata Uniunea Europeana

today17 Apr. 2024
Cati bani are, de fapt, Ion Tiriac. E mai bogat ca Becali?
Ultimele stiri economice

Cati bani are, de fapt, Ion Tiriac. E mai bogat ca Becali?

today17 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x