Breaking: Guvernul Orban A FOST DEMIS

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Breaking: Guvernul Orban A FOST DEMIS
Breaking: Guvernul Orban A FOST DEMIS
de Magda Florea la 05 Feb. 2020
Urmareste-ne pe Google News
motiune de cenzuramarcel ciolacupsdludovic orbanpnlaldepro romaniavictor pontacalin popescu tariceanuparlament

Guvernul condus de Ludovic Orban a fost demis, prin motiune de cenzura, miercuri. Au fost 261 voturi "pentruĆ¢ā‚¬Ā¯, cu multe peste numarul necesar de 233. Va amintim ca Partidul Social Democrat a depus, joia trecuta, in Parlament, motiune de cenzura impotriva Guvernului liberal, dupa ce Executivul Orban si-a asumat raspunderea pe alegerea primarilor in doua tururi de scrutin. Dupa o dezbatere cu scantei in Parlament, in care reprezentantii partidelor si-au aruncat acuzatii care mai de care mai grave, votul decisiv a venit in favoarea PSD: PNL pleaca acasa, dupa doar trei luni de guvernare.

Update: 15: 40 Presedintele Interimar al PSD, Marcel Ciolacu, anunta ca Executivul Orban a fost demis. Au fost 261 de voturi, anunta liderul PSD, conform numaratorii paralele efectuate de partid.

"In acest moment este o criza politica creata de dl. Orban si PNL. Asteptam sa fim chemati la Cotroceni de presedintele Romaniei. Categoric cand vom avea o propunere o sa va anuntam. O sa am discutie cu Victor Ponta sa avem o propunere comuna la Cotroceni (...) Eu nu voi vota niciodata un Guvern Orban, cum nici nu am facut-o", a mai spus Ciolacu.

Citeste si: 

Motiunea a trecut. A fost BLAT?

Orban a picat. Traiasca Orban


Update 15:10 Trei senatori de la PSD ( Ecaterina Andronescu, Mihnea Costoiu si Maria Zbarnea) au vrut sa voteze inaintea ordinii alfabetice. Conform procedurii, trebuie sa voteze intai senatorii, apoi deputatii. Celor trei li s-a avizat votul.
 
Un alt incident a fost provocat de deputatul PNL Ioan Cupsa a scapat una dintre bile pe jos. Aceasta i-a fost inmanata de un coleg.

Update 14:42 S-au incheiat dezbaterile din Parlament si incepe votul pe motiunea de cenzura. Parlamentarii sunt invitati la vot, in ordine alfabetica, de Lia Olguta Vasilescu (PSD), secretar al camerei. Votul este cu bile si are caracter secret
 
Update 14:30 Prim-ministrul Orban revine la tribuna. El spune ca nu va raspunde badaraniilor si repeta faptul ca parlamentarii PSD au probleme cu cititul.

"Aveti probleme cu cititul, nici macar nu m-ati ascultat”, a spus Orban.

"Cand aud de imprumuturi din gura PSD imi dau seama ca nu mai exista nerusinare. De ce suntem noi obligati sa luam imprumuturi? Pentru cheltuielile facute de noi?! Pentru deficitul bugetar pe care ni l-ati lasat. Ati imprumutat sume colosale fara sa dati drumul la proiecte de investitii. Ne-am imprumutat la dobanzi mult mai mici, ca sa acoperim gaurile lasate de PSD, care s-au dovedit a fi mult mai mari.

Ati pus pe spinarea copiilor dvs. si nepotilor dvs. creditele pe care trebuie sa le achite, ca sa bagati banii in suventii, sa ii papati. Nu asa se conduce Romania. Romania se conduce sustinand oamenii care muncesc, sustinand mediul privat, sustinand romanii. Va miroase urat un ministru care vine din mediul privat. Nu va e rusine?!. Il criticati in absenta. Eu am invatat in cei 7 ani de acasa sa nu critic pe cineva in absenta. Ar trebui sa fim mandri ca ministrul Sanatatii e primit in Academia Franceza, nu sa il balacarim cu Fake News-uri inventate", a mai spus, printre altele, Orban.

Orban explica de ce apare intr-o poza cu Dragnea, imbracati in geci ale partidelor opuse: "In 2009 dupa turul doi al alegerilor prezidentiale, in care conducerea PSD a venit sa multumeasca conducerii PNL, domnului Crin Antonescu, care ulterior a fost si cel cu care v-ati inteles cand ati pus bazele USL, nu cu mine, si schimbul de geci a fost facut cu urmatorul scop: presedintii celor doua partide de atunci Antonescu -PNL si Geoana- PSD. Antonescu mi-a cerut mie sa ies in geaca rosie la conferinta, am refuzat sa ies la conferinta in geaca rosie pentru ca mi ar fi fost rusine toata viata. Niciodata nu o sa o port", a spus Orban.
 

Update: 14:18 Presedintele interimar al PSD revine la tribuna si ii solicita lui Orban cateva minute din timpul sau alocat discursului. "Daca pana ieri, inainte de sedinta de gugvern, eram ingrijorat de ceea ce se intampla, dupa sedinta si dupa discursul de azi, fara sa spun vorbe mari, eu chiar sunt revoltat. Nimeni nu si-a permis aceasta incalcare a democratiei ca dumneavoastra", a spus Ciolacu.

"In loc sa guvernati Romania, de trei luni stati si visati cum sa va pastrati scaunul (...) Tara nu poate fi condusa prin angajari de raspunderi si zeci de ordonante de urgenta. Nimeni nu si-a mai permis asta. O tara nu poate fi condusa doar cu imprumuturi uriase", a mai afirmat, printre altele, Marcel Ciolacu.

Ciolacu a mai spus ca PNL este un "Guvern al raului absolut". Ciolacu a mai spus ca PSD a marit salariile medicilor.
 
In incheiere, Ciolacu i s-a adresat lui Orban: "Nici nu stiti, domnule Orban, cat de mic incepeti sa fiti".

Update 14:10 Serban Nicolae, senator PSD: "Guvernul Orban nu va pleca acasa, ci la Parchet. (...) Erau urgente trotinetele! Alea erau pentru mascat adevaratele tunuri. Domnule Dan Barna, sunteti complicii acestor guvernanti. Sa nu creada cei de la PMP ca nu vor da socoteala".
 
Senatorul PSD a mai spus ca, avea impresia ca dupa "Guvernul Boc, Guvernul Drujba, mai rau nu se poate. (...) A tinut domnul Orban sa ne arata ca se poate. Ministrii sunt intersanjabili, sunt la fel de incompetenti oriunde ii pui. (...) N-am sa spun ca ati dat ordonante noaptea ca hotii, nu mai e loc de comparatie, nu sunteti ca hotii, ati dat OUG noaptea, hotilor!” 

Update 14:08 Deputatul PSD Florin Iordache afirma ca PSD ar avea in acest moment cel putin 250 de voturi in favoarea motiunii de cenzura, conform Digi24.

Update 14:05 Stelian Baisanu, deputat afiliat PSD: "Ciuma rosie” se afla in Parlament". Potrivit lui Baisanu,  Mihai Eminescu a fost primul care a rostit aceasta sintagma la adresa liberalilor, in urma cu 150 de ani. "Eminescu a adresat-o PNL. (...) Ciuma rosie penelista este astazi in sala si dupa 150 de ani”.

Update 14:00 Liderul deputatilor PNL: "Motiunea e neserioasa, schisa pe genunchi, de catre portarul de la PSD".. "Motiunea are 9 pagini si nu 8, asa cum a inteles un coleg care acum cateva luni de zile zgaria la usile PNL sa voteze impotriva guvernului Dancila. Cred ca se zvarcoleste Dragnea in celula din puscarie. Cand vede cum invocati Comisia de la Venetia, cred ca trebuie sa cheme SMURD-ul, cand voi invocati Comisia de la Venetia e ca si cum vorbeste dracul de apa sfintita. Vorbiti de schimbarea regulilor in timpul jocului. Voi? Voi? (...) Apropo, din betie iti mai revii, din prostie nu”, a mai spus Florin Roman.

Update 13:50 Senatorul PSD Titus Corlatean "Nu v-a ajuns un presedinte, un guvern si o majoritate parlamentara, ati dorit sa luati cu japca si administratia locala din Romania", acuza Corlatean pe cei din USR si PNL, pe care ii acuza de  minciuni si manipulari pe tema schimbarii sistemului electoral.

Update: 13:40 Senatorul PNL Daniel Fenechiu a luat cuvantul si se adreseaza social-democratilor: - "Orice roman care citeste motiunea PSD vede cu ochiul liber ca va este frica de democratie, de reprezentativitate, de legitimitate".  Daniel Fenechiu, deputat PNL, le-a spus parlamentarilor PSD ca sunt in slujba poporului, iar „poprul vrea alegeri anticipate si alegerea primarilor in doua tururi”, lucru pe care Guvernul Orban le face si PSD a blocat proiectele.

Update 13:38  Liderul deputatilor PSD, Alfred Simonis ironizeaza lipsa prezentei ministrului Sanatatii Victor Costache si face aluzie la scandalul in care este implicat. Fiind miercuri, probabil opereaza la Polisano, a spus social-democratul. Conform agendei oficiale a ministrului Costacte, acesta se afla in Franta, pentru a fi primit ca membru in Academia Nationala de Chirurgie din Franta. Simonis a venit la tribuna Parlamentului cu doua fotografii in care Ludovic Orban apare alaturi de Liviu Dragnea: "Ati candidat de pe listele USL! (...) Ati petrecut aseara la Guvern, dar inteleg ca v-ati vitaminizat.”

Update 13:37 Ciolacu le cere celor care sunt in sala, dar nu au calitatea de parlamentar, sa paraseasca sedinta: Stiu ca PNL nu are nicio treaba cu democratia, dar haideti sa incepem, incet, incet!", 

Update 13:34 Calin Popescu Tariceanu, liderul ALDE, a luat cuvantul, anuntand ca parlamentarii ALDE nu vor vota motiunea. "Nu vom vota motiunea pentru ca dorim sa se implementeze votul in doua tururi nu votam motiunea pentru ca astfel se asfalteaza drumul spre anticipate iar noi nu vrem sa facem acest lucru stiti cum se zice <moartea regilor, bucuria nebunilor> sau, poate, a inconstientilor, cum sunt cei din partea stanga a tarii care pledeaza asa cu multa veselie pentru anticipate negandindu-se, pentru ca nu au experienta necesara, la consecinte”, a declarat Calin Popescu Tariceanu.

Update 13:33  Marius Pascan (PMP): Caderea Guvernului va insemna "o indatorare suplimentara, plata unor dobanzi mult mai mari pentru o tara instabila".
 
"PMP nu participa la acest vot, este un vot odios!", a mai spus Pascan, care i-a acuzat pe parlamentarii Pro Romania de ipocrizie, fiindca au fost alaturi de Guvern cand au primit bani publici.

Update 13:30 A luat cuvantul Emil Marius Pascan, liderul deputatilor PMP: "Din 2016, PMP a inregistrat un proiect legislativ privind alegerea primarilor in doua tururi de scrutin, am strans un milion de semnaturi in acest sens, sta acel proiect blocat. De ce oare? De ce unii se tem de alegeri in doua tururi? Avem primari alesi cu sub 10% din votul cetatenilor. Sa stimulam competitia.”

Update: 13:25 Cuvantul a fost preluat de liderul UDMR, Kelemen Hunor. Va amintim ca UDMR sustine motiunea PSD, cu toti parlamentarii, dupa cum a anuntat chiar liderul formatiunii. 
 
Kelemen Hunor a spus ca, daca vrem sa traim la fel de bine ca in statele civilizate, si politicienii trebuie sa se comporte ca atare. Liderul UDMR a mai spus ca este ilegala angajarea raspunderii Guvernului pe un proiect legislativ aflat in dezbatere parlamentara, lucru sesizat si de CCR. De asemenea, liderul UDMR a mai precizat ca "in primul rand, sa respectam intelegerile facute. Ar trebui sa dezvoltam o cultura politica bazata pe credibilitate, dle Dan Barna. Sa lasam ipocrizia in afara Parlamentului",

Update 13:15 Presedintele Pro Romania, continua sa sustina faptul ca motiunea de cenzura este un blat intre PSD si PNL. "Dupa racnetele de la inceput, e bine ca acum putem sa discutam rational", a comentat Ponta.
 
"E o intelegere sa pice acest Guvern, doar cei de la USR inca nu si-au dat seama", a spus Ponta.

Update 13.07 Liderul USR, Dan Barna, a luat cuvantul. El este nemultumit de dezbaterea pe care o tin parlamentarii si spune ca prioritatile ar trebui sa fie astazi investitiile de care au nevoie romanii, cum ar fi autostrazile. 
 
"Dar dvs, dlor din PSD si UDMR, ati vrut ca astazi sa discutam despre Ev Mediu si despre baroni, despre o mana de primari fricosi carora le este frica de votul oamenilor (...) Cum veniti sa ne vorbiti despre democratie, cand timp de 3 ani ati incercat sa il salvati pe Dragnea de puscarie?", a spus Barna.

"Domnule Kelemen Hunor, cat veti mai juca partida aceasta a virginitatii interesate, cand incetati sa fiti un PSD bilingv?”, a mai spus Barna.

 "Va este frica de alegeri, simtiti ca va fuge pamantul de sub picioare", a mai spus Barna, care sustine ca alegerile in doua tururi sunt necesare, oferind exemplul Bucurestiului. El i-a intrebat colegii daca sunt multumiti de cum arata Bucurestiul si daca "este un oras in care sa iti cresti copiii", dat fiind faptul ca Gabriela Firea a fost aleasa intr-un singur tur.

Update: 13:06 Cuvantul a fost luat de liberalul Victor Paul Dobre. El s-a adresat parlamentarilor PSD, spunandu-le printre altele, ca "Astazi ati prezentat o motiune a ineptiilor, a fricii. Va e frica sa va asumati angajamente!"

Update: 13:00 Ia cuvantul senatorul PSD Florian Bodog, fost ministru al Sanatatii: "Un guvern care da vina pe Parlament pentru propria sa incompetenta trebuie sa plece".

Update 12: 55 Incep dezbaterile asupra motiunii de cenzura intitulata "Guvernul Orban/PNL - privatizarea democratiei romanesti". PSD incepe prima dezbatere. Social-democratii au la dispozitie 34 de minute, timp alocat in raport cu reprezentitivitatea in Parlement. 

Update 12:45 
Premierul Ludovic Orban ia cuvantul: "Aveti probleme cu cititul, sunteti parlamentari facuti din pixul lui Dragnea. Ani de zile ati sustinut toate actiunile anti-romanesti. Nu ma las judecat de voi! Ani de zile nu ati adus decat saracie, dezinformare, minciuna, slugarnicie. Nu ati adus nimic bun Romaniei. Voi ati dat OUG13, noi am dat OUG pentru masa calda. Cel mai tare m-a mirat ca l-am auzit pe un alt lider politic, proaspat colaborator al dvs dupa ce v-a injurat vreo doi ani, ca are o atitudine critica la adresa spitalelor private. Pai, unde s-a operat domnia sa?", a comentat Orban referitor la textul motiunii de cenzura, in aplauzele colegilor sai de la PNL.

Update 12: 40  Florin Manole este acuzat de PNL ca a incalcat regulamentul pentru ca nu a citit textul motiunii in integralitate, ci "a sarit o pagina", ceea ce ar fi motiv de anulare a procedurii, sustine un deputat PNL. Manole a revenit la tribuna si a citit si pagina sarita.

Stelian Ion de la USR, face apel catre colegii care mai sesizeaza vicii de procedura sa le adune pe toate, pentru o sesizare la CCR impotriva acestei "motiuni odioase", care face ca romanii sa nu poata beneficia de alegerea primarilor in doua tururi. 

Update: 12:35 "Mai bine dati-va demisia, noi am crezut ca de asta intarziati la plen", s-a adresat liberalilor, deputatul PSD, Petre Florin Manole.

Update: 12:30 Senatorul PNL  Alina Gorghiu, dar si Robert Turcescu, deputat PMP, au declarat, intr-o interventie telefonica la Digi 24, ca motiunea de cenzura nu va trece.
 
Update: 12:30 Motiunea de cenzura "Guvernul Orban/PNL - privatizarea democratiei romanesti" este citita de la tribuna, de deputatul PSD Florin Manole.

Update 12:25 A fost intrunit cvorumul in parlament. La acest moment, sunt prezenti in sala 373 parlamentari. Dezbaterea si votul pot incepe. Pentru a trece motiunea de cenzura, ea trebuie sa primeasca votul a 233 de senatori si deputati, care reprezinta majoritatea parlamentara. Surse din interiorul PSD spun ca social-democratii se bazeaza pe 237 de voturi.

Update 12:20 Premierul Orban a declarat ca PNL va vota la vedere, impotriva motiunii.
 
"PNL va vota la vedere impotriva motiunii de cenzura initiate de PSD. Am stabilit strategia la aceasta motiune de cenzura, asteptam cu incredere dezbaterea si votul. Suntem pregatiti pentru orice situatie. Si daca va cadea, Guvernul va cadea in picioare".

De asemenea, inainte de inceperea sedintei, Orban a fost intrebat de jurnalisti despre cele 25 de OUG adoptate ieri de Guvernul liberal.

Vezi aici reactia premierului >>> "Ce au facut?"


Update 12:00 A inceput sedinta Parlamentului in care va fi dezbatuta si votata motiunea de cenzura intitulata "Guvernul Orban/PNL - privatizarea democratiei romanesti"

Update 11: 50 Traian Basescu, fostul presedinte al Romaniei, actual europarlamentar PMP, spune ca motiunea nu va trece, pentru ca nimeni nu are niciun interes.
 
"Victor Ponta si-a vandut voturile la toata lumea. In baza promisiunii ca nu va vota motiunea, Orban i-a dat subventie partidului ca si cum ar fi participat la alegeri. Acum a luat si ceva de la Ciolacu.
 
In realitate, nu cred ca va cadea guvernul, pentru ca nimeni nu are niciun interes. Socialistii nu vor sa cada guvernul pentru ca vor sa ii lase sa isi asume toate consecintele guvernarii lor dezastruoase (...) Pe logica politica, motiunea nu va trece", a spus Traian Basescu, intr-o interventie telefonica la Digi24.


PSD are nevoie de 233 de voturi pentru a darama Guvernul

Pentru a demite Guvernul PNL, social-democratii trebuie sa obtina 233 de voturi asupra motiunii de cenzura. Care sunt sansele? Destul de mari.

Presedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a sustinut inca de la inceputul acestei saptamani, ca a strans deja majoritatea parlamentara de partea lui. PSD a primit sustinerea UDMR, dar si a parlamentarilor de la Forta Nationala. Impreuna, cele trei formatiuni politice au fix 233 de voturi, intrucat matematica parlamentara arata astfel: dintre cei 465 de parlamentari, 199 sunt afiliati grupului PSD, 105 apartin liberalilor, 40 vin de la USR, 30 de la UDMR, 27 de la Pro Romania, 19 de la PMP, 4 de la Forta Nationala, 19 de la ALDE, 17 de la grupul minoritatilor nationale si 13 independenti.

Ciolacu s-a asigurat ca nu vot exista tradatori astazi in PSD


Pentru a se asigura ca nu vor exista "tradari" in interiorul PSD, Ciolacu si-a amenintat colegii de partid cu sanctiuni, in cazul in care se gandeste vreunul dintre ei sa absenteze astazi sau sa nu voteze pentru demiterea Guvernului.

 Presedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anuntat vineri seara, dupa sedinta de Comitet Executiv al PSD, ca parlamentarii formatiunii care voteaza impotriva motiunii de cenzura sau care lipsesc nemotivat de la vot nu vor mai candida pe listele formatiunii la alegeri. Acestia vor fi suspendati din partid pana dupa alegerile generale, adica nu vor avea posibilitatea de a fi inscrisi pe listele pentru viitorul parlament.
 
"Pentru a preintampina riscurile ca parlamentarii PSD sa nu voteze motiunea de cenzura, in cazul in care un parlamentar al Partidului Social Democrat nu voteaza motiunea sau lipseste nemotivat de la votul pe motiune, pana dupa alegerile generale va fi suspendat din PSD. Cu alte cuvinte, nu va participa pe listele PSD la viitoarele alegeri”, a explicat liderul PSD.

PNL voteaza impotriva motiunii, la vedere


In contextul in care in spatiul public au aparut suspiciuni despre un posibil blat intre PSD si PNL, care ar fi convenit sa darame Guvernu pentru a forta alegerile anticipate, liberalii au luat decizia de a vota la vedere, impotriva motiunii de cenzura. Liberalii spun ca nu vor  sa isi pice propriul Guvern si privesc cu relaxare, cel putin la nivel declarativ, votul asupra motiunii.

Liderul deputatilor PNL, Florin Roman, sustine ca aceasta decizie de a vota impotriva motiunii la vedere, a aparut pentru a demonta zvonurile din spatiul public, conform carora PNL ar intentiona sa isi darame propriul Guvern, pentru ca nu face fata programului de guvernare pe care si l-a asumat.
Ludovic Orban spune ca motiunea de cenzura nu are sanse sa treaca. Prim-ministrul a declarat ca asteapta depunerea motiunii de cenzura "cu indiferenta". Ludovic Orban se declara increzator in sansele ca motiunea sa pice in Parlament si spune ca " in care am decis sa ne angajam raspunderea pe alegerea primarilor in doua tururi am fost perfect constienti ca PSD va depune motiune de cenzura".
 
"Nu cred, sincer, dupa evaluarea pe care o am astazi, ca motiunea de cenzura are sanse de succes", a punctat Orban.
 
"As putea spune ca o astept cu indiferenta (motiunea de cenzura - n.r.). In momentul in care am decis sa ne angajam raspunderea pe alegerea primarilor in doua tururi am fost perfect constienti ca PSD va depune motiune de cenzura. In ce ne priveste pe noi, ne prezentam cu fruntea sus, ne-am pus mandatul pe masa si cred ca asta arata ceva despre Guvernul PNL pentru a gasi o solutie pe care o asteapta peste 82 la suta dintre cetatenii romani si anume alegerea democratica a primarilor, cu sistemul de alegere in doua tururi”, a afirmat Orban, la Parlament, fiind intrebat de jurnalisti despre opinia sa cu privire la anuntul facut de social-democrati.

 La randul lui, insa, Marcel Ciolacu, a anuntat deja in mai mult randuri ca PSD are voturile necesare pentru ca motiunea de cenzura sa fie validata si crede in succesul demersului sau de a darama Guvernul.
 

Pro Romania voteaza impotriva motiunii. Ponta ii acuza pe liberali ca aplica strategia PSD din 2017, cand si-au daramat singuri propriul Guvern


La randul lor, parlamentarii Pro Romania, au anuntat, prin vocea presedintelui partidului, Victor Ponta, ca nu vor vota pentru demiterea Guvernului. Ponta spune ca el este de acord cu alegerea primarilor in doua tururi, insa ia in considerare sa depuna chiar el o motiune impotriva Guvernului, motivata de reforma in sanatate pe care o pregatesc liberalii. Mai mult decat atat, Ponta sustine ca liberalii ar vrea sa-si dea jos propriul Guvern, cum a facut PSD-ul in 2017.
 
"In fiecare zi ma felicit ca nu am votat guvernul Orban chiar daca au fost presiuni si tot felul de reprosuri legate de acest lucru, pentru ca iata, la doua luni dupa, liberalii vor sa-si dea jos guvernul, cumva in traditia PSD-ului din 2017. Sunt foarte nemultumit de faptul ca nu se guverneaza, ca avem dispute politice, in schimb nimeni nu s-a apucat si probabil nici nu se va apuca in perioada urmatoare de problemele ramase nerezolvate, sanatate, educatie, fonduri europene, infrastructura, mediu, ceea ce de fapt trebuia facut", a mai spus Ponta.
 

ALDE voteaza impotriva motiunii. Si Tariceanu acuza liberalii ca vor sa isi darame Guvernul


Unul dintre cei mai mari sustinatori ai teoriei conform careia PNL se pregateste sa isi dea jos propriul Guvern, la fel cum a facut PSD in 2017, este presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu. Acesta spune ca nu semneaza motiunea de cenzura si nici parlamentarii ALDE nu o vor face, din doua mari motive. Primul ar fi ca nu este de acord cu faptul ca PSD contesta alegerea primarilor in doua tururi, iar ALDE sustine aceasta lege, iar cel de-al doilea ar fi, acuza Tariceanu, faptul ca PNL vrea sa forteze alegerile anticipate.
 
"ALDE nu va vota motiunea de cenzura depusa azi de PSD! Nu o sa o votam din doua motive:
 
1) ALDE sustine alegerea primarilor in doua tururi, pentru ca astfel vor avea o legitimitate reala. Alegerea in doua tururi reprezinta revenirea la normalitatea democratica. Mai mult, va mai domoli din hegemonia partidelor mari, a caror inventie a fost alegerea intr-un singur tur.
 
2) sunt prea multe dovezi ca aceasta asumare nu este de fapt decat o apasare pe tragaci pentru declansarea alegerilor anticipate. Ca sa fie clar tuturor carcotasilor: nu ne este frica de alegerile anticipate! Insa, este o idee proasta sa paralizam Romania cu o discutie interminabila despre anticipate si, mai ales, este un dezastru ca acest lucru sa se intample. Romania trebuie sa faca eforturi sa arate ca e o tara stabila din punct de vedere politic. Avem nevoie de investitii si atat investitorii romani, cat si cei straini cauta stabilitate. Declansarea unei crize politice pentru anticipate presupune un efect foarte sever asupra economiei. De aceea, Guvernul ar trebui sa mizeze pe asigurarea stabilitatii si cresterii economice, nu pe jocuri politice care sa produca o criza politica", a transmis, saptamana trecuta, presedintele ALDE.

Ce se intampla daca trece motiunea?

In cazul in care motiunea de cenzura depusa de PSD impotriva Cabinetului Orban va fi votata de cel putin 233 de senatori si deputati, atunci Guvernul liberal va fi demis. Urmeaza apoi o procedura clara, prevazuta de Art. 83 din Constitutie.
 
Urmeaza ca presedintele Romaniei sa convoace grupurile parlamentare la consultari, la Palatul Cotroceni. Se va desemna, in urma discutiilor, un premier, care va avea la dispozitie 10 zile sa isi alcatuiasca un Cabinet.
 
Formula pe care o gasi pentru alcatuirea unui nou Guvern trebuie sa primeasca votul de incredere al parlamentarilor. Din nou, va fi nevoie de 233 de voturi pentru a fi desemnat noul Guvern. Daca nu se va intampla acest lucru, si parlamentarii nu vor vota noua formula, presedintele tarii va face o noua numire de premier. 
 
In cazul in care nici noul premier si ministrii propusi de el nu vor obtine votul de incredere in Parlament, in termen de 60 de zile de la prima propunere, presedintele tarii va solicita celor doua Camere dizolvarea Parlamentului si se va intra in procedura alegerilor anticipate. Chiar daca pica doua propuneri de investitura in Parlament, alegerile anticipate nu pot avea loc fara ca presedintele tarii sa solicite expres acest lucru.
 
De asemenea, Parlamentul nu poate fi dizolvat decat o singura data in cursul unui an si nu in ultimele sase luni ale mandatului presedintelui Romaniei si nici in timpul starii de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta.
 
Constitutia Romaniei prevede ca, pentru declansarea anticipatelor, e nevoie de caderea succesiva a doua Guverne, practic, daca este un joc de culise si doar un blat aceasta motiune, urmatoarele doua Cabinete care vor merge in Parlament pentru a cere votul de incredere, vor fi "de sacrificiu". 


Va amintim ca Partidul Social Democrat a depus, joia trecuta, in Parlament, motiune de cenzura impotriva Guvernului liberal, dupa ce Executivul Orban si-a asumat raspunderea pe alegerea primarilor in doua tururi de scrutin.
 
”Guvernul Orban trebuie demis de urgenta nu doar pentru ca aceasta masura de modificare a sistemului electoral in prag de alegeri incalca standardele europene, dar - mai ales! - pentru ca adoptarea acestor modificari se face in mod unilateral, fara consultare si dezbatere, prin angajarea raspunderii de catre partidul aflat la putere. Standardele europene electorale au fost stipulate exact pentru combaterea unor astfel de tentatii ale partidelor de a schimba regulile in timpul jocului si de a-si crea astfel un avantaj in competitia electorala”, arata initiatorii demersului antiguvernamental.

Pe aceeasi tema:


Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta
Ultimele stiri economice

ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta

today19 Apr. 2024
Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii
Economie

Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii

today19 Apr. 2024
De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos
Economie

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos

today19 Apr. 2024
Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase
Comunicate

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase

today19 Apr. 2024
Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas
Ultima ora

Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas

today19 Apr. 2024
Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene
Ultima ora

Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene

today19 Apr. 2024
ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul
Economie

ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul

today19 Apr. 2024
Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar

today19 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos
Economie

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos

today19 Apr. 2024
Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase
Comunicate

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase

today19 Apr. 2024
Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas
Ultima ora

Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas

today19 Apr. 2024
Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene
Ultima ora

Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene

today19 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x