Guvernul PNL, in pragul demiterii: Mister si suspans inainte de votul pe motiune
motiune de cenzura
Luni, de la ora 14:00, senatorii si deputatii trebuiau sa se fi reunit in Legislativ pentru a dezbate si vota motiunea de cenzura initiata de PSD si semnata de 205 de parlamentari. Sedinta a fost amanata pana la 15:30 pentru a se verifica prezenta.
Inainte de a fi dezbatuta si votata motiunea de cenzura, trebuie sa fie asigurat cvorumul de sedinta. E nevoie de prezenta a 233 de senatori si deputati si tot de atatea voturi pentru motiune, ca Executivul Orban sa fie demis.
Daca nu e indeplinit cvorumul, sedinta de votare nu va mai avea loc si nici dezbaterile nu se vor mai tine, urmand a fi amanate, iar motiunea ar putea sa ajunga sa fie dezbatuta in sesiunea ordinara, unde pot aparea probleme legate de constitutionalitate.
In cazul in care prezenta e suficient de mare, se va merge mai departe cu dezbaterile, dupa care va avea loc si votul.
Deja parlamentarii PNL si PMP au anuntat ca nu vor participa la vot. De altfel, toate partidele care sustin Guvernul nu vor participa la sedinta, astfel ca asigurarea cvorumului ramane in suspans.
Noutati: Parlamentarii UDMR nu sprijina motiunea PSD, dar vor fi prezenti in sala
Noutatea aparuta cu doar cateva minute inainte de sedinta din Parlament este declaratia lui Kelemen Hunor, liderul UDRM, care a spus ca nu va vota pentru demiterea Guvernului, dar va merge in sala de sedinta.
Pana astazi, UDMR declarase ca va decide in ziua motiunii cum va vota.
In schimb, motiunea e sustinuta ferm de parlamentarii ALDE, Pro Romania si PSD, care isi doresc ca Executivul liberal sa plece acasa. PSD e sustinut si de grupul PPUSL.
Calculele parlamentare
ALDE vine in sprijinul PSD cu 7 parlamentari, Pro Romania cu 24, iar PPUSL cu 9 voturi. La aceste voturi se adauga sustinerea marelui grup social-democrat, care numara 193 de membri, deci 193 de voturi, daca nu vor exista si voturi care sa contravina ''directivelor'' de partid.
La randul lor, liberalii cu un Guvern minoritar, dar despre care Raluca Turcan sustine ca are legitimitatea data de romani, au incercat sa isi negocieze scaunele din Executiv cu anumite grupuri parlamentare si reprezentanti ai minoritatilor nationale. Orban a pastrat misterul in privinta rezultatelor acestor negocieri, dar este evident momentan ca are sustinerea celor din USR si PMP.
Marcel Ciolacu se declara increzator in sansele PSD de a darama Guvernul si va pune pe masa parlamentarilor, inainte de vot PROGRAMUL DE GUVERNARE AL PSD, fiindca social-democratii s-au pregatit deja sa preia guvernarea, conform declaratiilor prim-vicepremierului Sorin Grindeanu.
De partea cealalta a baricadei, PNL spune ca motivele enuntate de social-democrati in textul motiunii sunt doar niste minciuni, iar neajunsurile cu care s-a confruntat Guvernul liberal (lipsa stocurilor medicale si deficitul bugetar de 4,7% de la preluarea guvernarii) sunt din vina guvernarii anterioare a PSD.
Mai mult, de curand, Orban a acuzat PSD ca vrea sa ia preia puterea pentru a fura la alegeri.
Votul asupra motiunii ar putea incepe dupa ora 17:00 si s-ar finaliza dupa orele 20:00
Daca va fi asigurat cvorumul de sedinta,
votul asupra motiunii ar putea incepe dupa ora 17:00 si s-ar finaliza dupa orele 20:00, potrivit hotararii Birourilor permanente reunite si a liderilor grupurilor parlamentare:
-
Conform programului, de la ora 17 ar urma sa voteze Deputatii si senatorii neafiliati, de la ora 17.45 - Grupul parlamentar al PMP din Camera Deputatilor, de la ora 18.00 - Grupul parlamentar al minoritatilor nationale din Camera Deputatilor, de la ora 18.15 - Grupul parlamentar al Pro Europa din Camera Deputatilor, de la ora 18.30 - Grupurile parlamentare ale UDMR, de la ora 18.45 - Grupurile parlamentare ale USR, de la ora 19.05 - Grupurile parlamentare ale PNL si in cele din urma seara s-ar incheia cu votul celor din PSD, care ar urma sa inceapa la 19.45.
O noutate este faptul ca votul nu se va desfasura in sala de plen a Camerei Deputatilor, ci in sala “Barbu Catargiu”, ca masura sanitara pentru prevenirea noului raspandirii noului coronavirus.
''Fac un apel catre toti parlamentarii, indiferent de partidul din care provin sau de orientarea politica: nu deveniti complici la un astfel de act iresponsabil!'', a mai transmis presedintele.
''PSD nu a avut si nu are solutii pentru romani, PSD vrea sa arunce tara in haos doar pentru a mai castiga cateva voturi potentiale in perspectiva alegerilor care se apropie”, a mai spus Klaus Iohannis.