BREAKING NEWS. A picat Guvernul. Florin Citu a fost demis

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
BREAKING NEWS. A picat Guvernul. Florin Citu a fost demis
BREAKING NEWS. A picat Guvernul. Florin Citu a fost demis
de Magda Florea la 05 Oct. 2021
Urmareste-ne pe Google News
motiune de cenzura

Motiunea de cenzura cu titlul "Stop saraciei, scumpirilor si penalilor. Jos Guvernul Citu!", depusa de PSD impotriva Cabinetului liberal, a trecut marti de votul plenului Parlamentului, cu 281 de voturi "pentru" demiterea Guvernului. Niciun parlamentar nu a votat impotriva si nu au fost abtineri. Parlamentarii PNL si UDRM au fost in sala, insa nu si-au exprimat votul.
 


Actualizare. Florin Citu, atac la fostii parteneri de guvernare: Asa zisii reformisti s-au aliat cu PSD

Stirea intiala:


Ultima zi a lui Florin Citu la Palatul Victoria? Matematica parlamentara nu e de partea PNL

Astazi, de la ora 12:00, plenul reunit al Parlamentului va dezbate si vota motiunea de cenzura cu titlul "Stop saraciei, scumpirilor si penalilor. Jos Guvernul Citu!", depusa de PSD impotriva Cabinetului liberal condus de Florin Citu. Premierul si proaspatul lider PNL are in fata patru scenarii posibile pentru astazi: 1. Motiunea trece de Parlament si Guvernul Citu pica. 2. Dezbaterea si votul pe motiune sunt amanate din lipsa de cvorum, iar Florin Citu ramane in fruntea Guvernului. 3. PSD isi retrage motiunea, invocand un motiv anume, lasand liberalii sa guverneze in continuare. 4. Motiunea ajunge la vot, dar pica din cauza ca nu intruneste pragul minim necesar, caz in care Citu ramane pe scaunul din fruntea Guvernului.
 

PSD are nevoie de 234 de voturi in favoarea motiunii de cenzura, pentru ca Executivul sa pice, iar Florin Citu sa plece acasa.
 

Matematica parlamentara nu e de partea liberalilor

 
In acest moment, calculele matematice par a fi in defavoarea premierului liberal. Partidele care au anuntat ca sustin demiterea Guvernului au, impreuna cu mult mai multe voturi fata de pragul minim necesar. Concret, PSD-USR-AUR se bazeaza pe aproximativ 280 de voturi.
 
Iata cum arata structura parlamentara in acest moment:
 
  • PSD - 157 de parlamentari
  • PNL - 134 de parlamentari
  • USR - 80 de parlamentari
  • AUR - 43 de parlamentari
  • UDMR - 29 de parlamentari
  • Minoritati - 18 parlamentari
  • Neafiliati - 5 parlamentari (un parlamentar dat afara din UDMR, 4 fosti-AUR)
 
Practic, chiar si cu votul neafiliatilor, minoritatilor si UDMR, PNL nu se poate mentine la carma puterii executive, fara sa existe tradari sau absente din randul celor aproape 280 de parlamentari care vor sa trimita acasa Guvernul.
 

Presedintele Senatului: "Probabil motiunea va trece. Toti parlamentarii USR vor fi in sala si vor vota"

 
Insa varianta absentelor e exclusa, cel putin pentru tabara USR. Presedintele Senatului, Anca Dragu, a spus luni seara ca  toti parlamentarii USR vor fi prezenti in sala si vor vota motiunea.
 
"Cu siguranta vom vota aceasta motiune, pentru ca noi consideram ca nu mai putem continua cu acest Guvern. Da, toti vor veni in sala, nu avem semnale cum ca unii colegi nu ar veni. Cred ca fiecare partid se gandeste ca poate sunt cativa care nu pot veni din motive medicale. Dar, da, toti parlamentarii vor fi in sala. Nu am luat aceasta decizie (n.r. - de a vota la vedere), dar nu am niciun motiv sa ma indoiesc ca toti colegii mei vor vota motiunea asa cum am discutat si cum am tot afirmat in spatiul public", a spus Dragu, care a mai precizat ca "probabil" motiunea va trece.
 
Referitor la scenariul agreat de USR post-motiune, in cazul in care Guvernul pica, Anca Dragu ia mai degraba in calcul ca USR sa mearga la Cotroceni cu o varianta de premier, decat sa sustina un Guvern de tehnocrati sau sa se ajunga la anticipate: 
 
"Vom lua o asemenea decizie (n.r. - de a se prezenta la Cotroceni cu o varianta de premier). Am trecut peste acest congres si vom incepe discutiile in interiorul partidului. Eu nu sustin un guvern tehnocrat, un guvern de specialisti, pentru ca partidele politice - asta este rolul lor, sa-si asume guvernarea, sa-si asume sa vina la guvernare, asta este rolul unui partid politic. Noi credem ca cea mai buna formula pentru Romania acum este sa continuam aceasta coalitie, dar nu cu premierul Florin Citu. Cred ca aceasta ar fi dovada de responsabilitate, ar fi masura care probabil ar aduce stabilitate politica in Romania".
 
Surse din interiorul taberelor PNL si de Opozitie, sustin ca motiunea de cenzura este ca si adoptata. Practic, majoritatea parlamentara nu mai e de partea Guvernului, odata cu abandonul produs de USR.
 
Probabil doar un miracol il mai poate mentine pe Florin Citu pe scaunul de premier. Un miracol sau pandemia, pentru ca social-democratii ar fi ingrijorati de faptul ca unii parlamentari nu ar putea sa isi exprime votul, din cauza problemelor de ordin medical. Se pare ca exista cel putin un caz de parlamentar bolnav de Covid, obligat sa se izoleze, pentru care trebuie gasite solutii ca sa isi poata exprima votul.

Citeste si: USR-PLUS si-ar fi ales deja candidatul la alegerile prezidentiale din 2024: pe cine sustin Barna si Ciolos
 

Ce se va intampla daca Executivul Citu va fi demis

Daca motiunea trece de votul plenului, conform art.103, alin (1) din Constitutia Romaniei presedintele Klaus Iohannis trebuie sa invite partidele parlamentare la Cotroceni pentru consultari in vederea desemnarii unui nou prim-ministru.
 
Art 103, alin (1) – „Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament”.
 
In cazul in care motiunea de cenzura trece marti de votul parlamentarilor, presedintele PSD, Marcel Ciolacu, propune organizarea de alegeri anticipate si instalarea unui guvern de tehnocrati care sa conduca Guvernul pana cand se finalizeaza scrutinul.
 
"PSD nu va sustine un guvern minoritar. In acest moment, seful statului, presedintele Iohannis, trebuie sa intervina si sa isi dea seama, sa recunoasca tampeniile facute, sa isi dea seama ca avem o vulnerabilitate imensa, ca stat, ca suveranitate si ca tot. Acest guvern nu mai poate continua. Trebuie sa cada maine", a spus liderul PSD, luni seara, la Romania TV.
 
In opinia liderului PSD, exista mai multe masuri care ar trebui luate de Guvernul tehnocrat, dupa caderea Cabinetului Citu. Printre acestea, Ciolacu mentioneaza plafonarea preturilor la energie, compensarea facturilor platite de IMM-uri si consumatori la nivelul decembrie 2020, subventionarea gigacaloriei pentru consumatorii din sistemul centralizat la nivelul decembrie 2020, aplicarea legii consumatorului vulnerabil, cresterea alocatiilor pentru copii, cresterea salariului minim, cresterea pensiilor, gestionarea pandemiei, PNRR - adoptarea sistemului de implementare si alocarea fondurilor la nivel local. 
 
Ciolacu a mai spus ca nu a fost contactat de presedintele Klaus Iohannis si ca inca nu s-a decis in interiorul PSD daca social-democratii sa mearga sau nu la consultarile post-motiune de la Palatul Cotroceni, parerile in partid fiind impartite.
 

Florin Citu tine cu dintii de scaun?

 
Pana in ultima clipa, liderul liberal a exclus varianta unei demisii. Joia trecuta, Citu se intreba retoric: " Cum sa imi dau demisia cand avem nevoie sa luam decizii pentru romani?".
 
"Acesta ar fi ultimul lucru pe care il facem. Noi nu suntem PSD, noi nu dam jos propriul Guvern, noi suntem Partidul National Liberal si avem un mandat clar de a guverna Romania si de a face lucruri bune pentru romani", a declarat premierul Florin Citu pe 30 septembrie.
 
"Nu! Ar fi un gest iresponsabil. Nu ar stinge niciun conflict, ar insemna sa lasam Romania fara Guvern, ar insemna ca PNL sa isi dea propriul guvern jos, ceea ce nu o sa facem niciodata. Eu niciodata nu ii voi lasa pe romani fara guvern.
 
Daca altii vor acest lucru vor merge in Parlament USR PLUS cu PSD si AUR si vor da jos Guvernul si vom merge la negocieri, dar eu va spun ca nu se va schimba nimic. Mai mult, PNL nu va putea face guvernare niciodata cu cei care au dat jos Guvernul Partidului National Liberal", a mai spus Citu cu privire la varianta demisiei sale.
 
Cu o zi in urma acestor declaratii, el a spus ca va negocia cu parlamentarii pentru sustinerea Guvernului sau: "Vom vorbi doar cu parlamentarii responsabili", spunea premierul pe 29 septembrie.
 
"Arunca tara in haos, eu cred ca exista si parlamentari responsabili in Romania, cu aceia vom discuta. Este vorba despre parlamentarii care pun mai sus de interesul propriu si de partid pe cel national", a mai spus Citu despre motiunea de cenzura a PSD.
 
De asemenea, la acea ora, premierul lasa de inteles ca ar avea o strategie pentru ziua votului motiunii, dar prefera sa nu o dezvaluie: "Nu pot sa va dezvalui strategia pentru a castiga un razboi, sunt multe lucruri de facut, nu ne permitem nicio zi fara Guvern".
 

Cu o zi inaintea motiunii, Citu regreta ca nu s-a descotorosit mai din timp de ministrii USR

 
Florin Citu a declarat luni ca "trebuia sa-i dea afara mai devreme" pe ministrii USR. Motivul? Pentru ca recunosc ei insisi ca sunt incompetenti, din moment ce voteaza motiunea PSD care tocmai asta spune in textul ei.
 
"De maine, daca trece aceasta motiune, toate scenariile sunt pe masa. Ma voi uita la aceasta noua coalitie condusa de PSD, inteleg, coalitia PSD-USR-AUR, daca au un plan. Eu sper ca au un plan, nu doar sa dea jos Guvernul si apoi sa se uite cum tara ramane in haos. Vom vedea ce propunere vine de la aceasta noua majoritate si ne vom facesi noi scenariul", a spus premierul.
 

Citu: "Avem in Parlamentul Romaniei niste partide iresponsabile, care arunca Romania in haos"

 
Premierul sustine ca motiunea de cenzura nu e altceva decat o dovada de iresponsabilitate, intr-o perioada critica: "Avem in Parlamentul Romaniei niste partide iresponsabile, care arunca Romania in haos. Un partid care depune o motiune de cenzura, dar nu vrea sa mearga la guvernare, un partid care spune ca voteaza motiunea de cenzura impotriva unui partid cu care vrea dupa aceea sa fie la guvernare si un partid extremist care nu stie nimeni ce vrea".
 
Dupa votul de marti, PNL nu mai vede nicio cale de a continua vreo colaborare cu USR.
 
"PNL va fi intotdeauna responsabil, toate scenariile sunt pe masa, dupa decizia de maine, mai putin cea de a colabora cu USR. Dupa decizia de maine, guvernarea cu USR va fi imposibila pentru PNL.
 
Vreau si eu sa vad maine, in Parlament, pentru ca in motiune se spune foarte clar: incompetent ministrul Sanatatii, incompetent ministrul Investitiilor, incompetent ministrul Transporturilor, incompetent ministrul Economiei. Dar USR, care a avut aceste portofolii, spune: da, are dreptate PSD. Drula va vota impotriva lui Drula. Este o premiera in Romania. Ce imi spune mie e ca am fost foarte indulgent si ca trebuia sa-i dau afara mai devreme pe acesti oameni, daca ei insisi spun ca au fost incompetenti si voteaza pentru aceasta motiune", a mai spus Citu.
 

Orban sustine ca ar fi un "tupeu maxim" desemnarea lui Citu in functia de premier, daca motiunea va trece

 
In cazul in care motiunea va trece, presedintele va chema partidele parlamentare la consultari si va desemna un nou premier. Daca va fi tot Citu, Orban spune ca ar fi un "tupeu maxim".
 
"Tupeu din partea celor care ar urma sa ia o astfel de decizie. Conform statutului partidului, nominalizarea candidatului de premier este facuta de Consiliul National al partidului. Presedintele desemneaza candidatul care este propus de partidul care isi propune formarea unei majoritati parlamentare", a spus Ludovic Orban, luni.
 
Orban a fost intrebat daca ar sustine un nou Guvern Citu. "Este o ipoteza care nu sta in picioare. (...) Nu pot sa cred ca se va veni cu o astfel de propunere. Nu va fi sustinuta de cei cu care putem sa obtinem majoritatea parlamentara. Daca cei din conducerea partidului vor incerca vreun blat, o intelegere pe fata cu PSD, eu ma desolidarizez complet si nu voi participa la aceasta intelegere cu PSD. Cu siguranta, va trebui convocat Consiliul National pentru desemnarea unui nou premier. Cu siguranta, aceasta convocare nu poate fi facuta pana nu se afla deznodamantul motiunii de cenzura", a raspus presedintele Camerei Deputatilor.
 
Totusi, desi nu vrea ca Florin Citu sa fie noul nume desemnat, Orban nu concepe ca PNL sa nu fie partidul care formeaza noul Guvern: "Nu pot sa cred asa ceva. In campania electorala domnul Citu si sustinatorii domniei sale din interiorul PNL au promis opt ani de guvernare, dupa aceea au redus la patru ani. Sa aduc aminte discursul presedintelui care a spus ca nu exista niciun motiv de demisie si Citu va fi premier pana la finalul mandatului".

Varianta desemnarii din nou tot a numelui Florin Citu in functia de premier nu e foarte probabila, daca tinem cont de decizia Curtii Constitutionale din data de 24 februarie 2020, conform careia un premier demis prin motiune de cenzura nu mai poate fi desemnat din nou, deoarece "desemnarea candidatului la functia de prim-minustru trebuie sa aiba ca scop asigurarea coagularii unei majoritati parlamentare in vederea formarii unui nou guvern".
 
Presedintele ar putea "risca", totusi, cu propunerea lui Citu, dar doar dupa ce un alt nume de premier ar fi "sacrificat" in Parlament, iar Citu ar veni ca varianta a doua.

De ce s-a ajuns aici? Orban sustine ca singurul vinovat e Citu

 
In opinia lui Orban, singurul vinovat pentru situatia critica a guvernarii este Florin Citu.
 
"Vreau din nou sa accentuez aceasta idee: sa nu cumva sa-si imagineze cineva, datorita manipularilor sustinatorilor lui Citu, ca, in cazul in care va pica Guvernul Citu, eu sau alti colegi de ai mei care ma sustin avem vreo contributie. Criza politica este provocata de deciziile intempestive, neanuntate, fara consultarea partidului, luate de Florin Citu si, daca va pica, va pica din cauza lui si din cauza greselilor politice grave pe care le-a facut ca si premier", a transmis, luni, presedintele Camerei Deputatilor.
 

Orban si Ciolacu, pe aceeasi lungime de unda, catre anticipate

 
Din declaratiile lui Orban, se intelege clar faptul ca varianta pe care si-o doreste corespunde cu asteptarile liderului PSD, Marcel Ciolacu, respectiv ajungerea la alegeri anticipate.
 
"Vreau sa atrag atentia colegilor mei din partid ca pentru prima oara exista conditiile politice parlamentare care pot sa duca la alegeri anticipate. La ora actuala, cu exceptia PNL, care a scazut drastic in ultimele trei luni, celelalte formatiuni politice care in momentul de fata anunta sustinerea pentru motiunea de cenzura toate inregistreaza in sondajele de opinie scoruri mai bune decat scorurile pe care le-au inregistrat pe 6 decembrie si este posibil sa-si doreasca alegeri anticipate. Pentru prima oara exista cu adevarat conditiile politice parlamentare care sa poata sa duca la anticipate. 
 
Daca se joaca cu focul pe ideea unor desemnari a unor premieri care sa nu aiba capacitatea sa formeze majoritate parlamentara exista riscul major sa se perpetueze criza si sa se ajunga la alegeri anticipate. Solutia pe care am sustinut-o inca dinainte de Congres este o solutie foarte simpla si foarte clara: refacerea coalitiei de guvernare", a spus Orban.
 
Citeste si: Codul Muncii a fost modificat: Firmele care nu dau salariul la timp risca amenzi usturatoare. La fel si angajatorii care dau bani la gri
 
Va amintim ca motiunea de cenzura a  PSD a fost depusa in contextul in care Curtea Constitutionala a Romaniei a admis in unanimitate sesizarea facuta, in data de 8 septembrie, de catre premierul Florin Citu prin care acesta a cerut Curtii sa constate existenta unui conflic juridic intre Parlament si Guvern pe tema motiunii de cenzura depusa de USR PLUS si AUR. Judecatorii Curtii Constitutionale au cerut Parlamentului sa dezbata si sa supuna la vot motiunea initiata de catre parlamentarii USR PLUS si AUR. Birourile Reunite Permanente au stabilit ca votul si dezbaterea sa aiba loc in momentul in care Curtea Constitutionala va publica motivarea deciziei privind conflictul dintre Guvern si Parlament. Birourile Reunite Permanente au stabilit ca motiunea de cenzura a PSD intra in procedura parlamentara, urmand sa fie dezbatuta si votata in data de 5 octombrie



 

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine
Life Style

Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine

today23 Apr. 2024
Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti

today23 Apr. 2024
Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari
Companii

Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari

today23 Apr. 2024
Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?
Companii

Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?

today23 Apr. 2024
3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor
Economie

3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor

today23 Apr. 2024
Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri
Economie

Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri

today23 Apr. 2024
4 trucuri de care sa tii cont in 2024 la renovarea bucatariei
Life Style

4 trucuri de care sa tii cont in 2024 la renovarea bucatariei

today23 Apr. 2024
Romanii n-au incredere nici in banci, nici in doctori, nici in bursa, dar investesc in scheme financiare
Analize

Romanii n-au incredere nici in banci, nici in doctori, nici in bursa, dar investesc in scheme financiare "minune"

today22 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari
Companii

Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari

today23 Apr. 2024
Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?
Companii

Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?

today23 Apr. 2024
3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor
Economie

3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor

today23 Apr. 2024
Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri
Economie

Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri

today23 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x