La nivel global, intre 30 si 50% din mancare este aruncata la gunoi
nivel globalmancaregunoialimenteagriculturatransport
Indiferent de cat de sustenabila ar putea fi agricultura, daca mancarea produsa nu este consumata, toata munca a fost in zadar. Expertii prezenti la RFAS (Reuters Food and Agriculture Summit) din Chicago, eveniment desfasurat in aceasta saptamana, au estimat ca intre 30 si 50% din mancare este aruncata la gunoi, la nivel global.
Un american arunca la tomberon, in fiecare luna, 15 kilograme de alimente - care valoreaza circa 40 de dolari - potrivit NRDC (Natural Resources Defense Council), care va prezenta un raport despre irosirea hranei in luna aprilie. Intr-un singur an, fiecare persoana arunca la gunoi 150 kilograme de mancare.
Departamentul american al Agriculturii estimeaza ca 23% din ouale produse de ferme ajung la gunoi. "Uitam ca am cumparat fructe proaspete si legume si la finele saptamanii, le aruncam la tomberon", a declarat Esther Gove, din South Berwick, Maine, mama a trei copilasi. "In prezent, nu mai cumpar la fel de multe produse proaspete, pe cat obisnuiam inainte".
Impactul irosirii alimentelor este insa si mai grav. Agricultura este cel mai mare consumator de apa, in plan global si un mare consumator de energie si produse chimice. Expertii spun ca reducerea volumului de alimente aruncate ar contribui la protectia mediului inconjurator.
Fermierii trebuie sa poata hrani, pana in 2050, circa noua miliarde de oameni, in crestere fata de populatia actuala a lumii, de 7 miliarde!
"Indiferent de gradul de sustenabilitate al agriculturii, daca mancarea nu este consumata, atunci caracterul sustenabil se pierde si resursele sunt utilizate degeaba", a declarat Dana Gunders, specialist NRDC in agricultura.
In tarile bogate, fructele si legumele comestibile ajung la gunoi, deoarece fie nu indeplinesc standardele vanzatorului, fie s-au stricat in frigiderul de acasa, fie s-au strans in sacul unui restaurant. In tarile emergente, mancarea se strica in timpul transportului, din cauza drumurilor proaste si a lipsei frigiderelor.
Preturile mari la mancare reprezinta un alt factor esential, din moment ce unii oameni nu isi permit sa isi cumpere mancarea produsa in tara lor, a declarat Patrick Woodall, director de cercetare in cadrul Food and Water Watch.
"Nu ne situam intr-o situatie in care trebuie sa sporim productia", a precizat Woodall, in cadrul Reuters Summit. "Chiar si in 2008, cand oamenii au iesit in strada, din cauza lipsei hranei, existau destule alimente cat sa ii hraneasca, doar ca erau prea scumpe".
DuPont vrea sa ii ajute pe fermierii din Kenya sa extinda valabilitatea laptelul proaspat. Deseori, fermierii sunt nevoiti sa parcurga 20 de kilometri, ca sa-si duca laptele la piata. Din cauza temperaturilor ridicate inregistrate in tara, laptele se altereaza, a declarat vicepresedintele DuPont, Jim Borel. "Aceasta masura ar putea fi utilizata in plan global; deocamdata, ne concentram asupra Africii", a mai spus oficialul DuPont.
via | reuters