16 tactici financiare care au adus numai probleme companiilor implicate

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
16 tactici financiare care au adus numai probleme companiilor implicate 16 tactici financiare care au adus numai probleme companiilor implicate
de Manager.ro la 21 Nov. 2012
Urmareste-ne pe Google News
tacticiproblemecompaniiesectargetcontabilitateriscuri

Contabilitatea abuziva, esecul in indeplinirea targeturilor, ascunderea gunoiului sub presul de zeci de mii de euro, toate aceste comportamente au generat numeroase probleme pentru companiile de mai jos. In prezent, HP acuza compania Autonomy de jocuri murdare. N-a trecut mult timp de cand urmatoarele entitati au fost prinse in timp ce utilizau trucuri sordide de contabilitate, inginerii financiare, masuratori complicate ale riscurilor si chiar frauda, pentru a ascunde pierderile de ochii investitorilor.

1. SPV, instrument financiar folosit in situatii speciale

Un SPV reprezinta o entitate legala, care este utilizata de obicei in contrapartida cu compania in sine. In finante, este utilizat deseori pentru securizare, dar poate servi si scopuri mai putin ortodoxe. Mai exact, SPV reprezinta o perdea pentru tranzactiile/comportamentele financiare riscante si relatiile profesionale din spatele scenei. Cel mai cunoscut caz de utilizare a SPV in scopuri murdare este cel al Enron, care a falimentat in 2001. Enron a folosit SPV-urile pentru a-si diminua datoriile, "de ochii lumii" si in scopul exagerarii bilantului privind castigurile.

2. Mark to Market (MTM)

Este procedura de incorporare a valorii de piata a activelor (mark to market). Companiile utilizeaza contabilitatea MTM atunci cand valoarea activelor lor se transforma de-a lungul timpului. Bear Stearns, compania defuncta de investitii cumparata de JP Morgan, a anuntat in lunile iunie si iulie 2007 ca doua din principalele sale fonduri hedge trebuie sa reduca preturile la active, generand ingrijorari privind contagiunea crizei financiare. Bancile de pe Wall Street au avut de suferit din cauza tehnicii aplicate de Bear Stearns.

3. Repo 105

Repo 105 reprezinta un truc de contabilitate care defineste un imprumut pe termen scurt ca fiind o vanzare. O companie poate folosi acesti bani pentru a-si diminua pasivele, inainte sa plateasca imprumutul cu dobanda aferenta. In mod general, pe piata repo, companiile nu vor schimba activele colaterale (actiuni, bonduri etc). Lehman Brothers a mascat aceste pasive (orice lucru (material sau nu) care contribuie la intarzieri sau care impiedica progresul sau ii aduce un dezavantaj proprietarului sau), chiar inainte de finalul trimestrului, utilizand tactica Repo 105. Compania a falimentat si a fost vanduta altor institutii (cele mai multe operatiuni din SUA au fost preluate de Barclays).

4. Recunoasterea costurilor

Cheltuielile (costurile) ar trebui sa fie recunoscute cand se produc, nu cand se face plata. Discutam, deci, despre recunoasterea costurilor. Diamond Foods a ignorat costurile operationale in anul fiscal 2011, "umflandu-si" castigurile, in contextul negocierilor cu Procter & Gamble. Tranzactia actiunilor a depins in mare parte de pretul actiunilor Diamond.

5. Recunoasterea veniturilor

Veniturile ar trebui sa fie recunoscute atunci cand compania finalizeaza activitatea propusa - nu neaparat cand a fost efectuata plata. Vorbim despre principiul recunoasterii veniturilor. Exista insa si exceptii de la regula. Xerox a avut probleme cu SEC in 2002 deoarece a "accelerat" recunoasterea veniturilor in cazul vanzarii de echipamente cu aproape 3 miliarde dolari, majorandu-si castigurile inainte de plata impozitelor cu 1,5 miliarde dolari. Compania, care ar fi trebui sa inregistreze veniturile atat in avans, cat si in timpul unei perioade de timp (pentru exploatarea echipamentului de-a lungul duratei sale de viata), a mutat aceste venituri din servicii spre momentul achizitiei.

6. Joaca de-a cash flow

Cash flow-ul este diferenta dintre incasarile si platile curente ale unei firme, pe o perioada specifica de timp. WorldCom a folosit aceasta paradigma pentru a-si ascunde cheltuielile. Sub incidenta acestui plan, WorldCom a majorat cash flow-ul cu 3,8 miliarde de dolari si a afisat o performanta pozitiva in trimestrul respectiv, cand de fapt pierduse multi bani.

7. Channel Stuffing

O practica ilegala si inselatoare de business in retail, prin care o companie trimite mai mult inventar decat ar putea fi vandut, catre magazinele sale de distributie. Krispy Kreme a folosit o asemenea tehnica. In 2005, compania a anuntat ca va revizui statisticile financiare anterioare.

8. Ascunderea pierderilor in timpul achizitiilor/fuziunilor

Companiile pot plati preturi uriase pentru consultanta financiara, in timpul unei fuziuni si unele s-au folosit de aceasta metoda, pentru a-si ascunde pierderile. Gigantul tehnologic Olympus a anuntat ca si-a ascuns pierderile timp de mai multi ani. Cand CEO-ul Michael Woodford a atras atentia asupra neregulilor financiare de la Olympus, in 2008, a fost concediat.

9. Round Trip Trading

O practica prin care o companie tranzactioneaza un activ si apoi il cumpara inapoi, de mai multe ori, pentru a-i conferi o valoare mai mare. Totusi, manipularea nu are impact asupra profitului, chiar daca va cosmetiza rezultatele financiare pe hartie. Dynegy a platit o amenda SEC de 3 milioane de dolari, dupa ce a folosit aceasta metoda.

10. Cosmetizarea castigurilor

O tehnica prin care companiile isi "cosmetizeaza" venitul net, prin utilizarea tehnicilor GAAP, pentru a uniformiza fluctuatiile intre perioade. Freddie Mac a raportat castiguri cu 5 miliarde de dolari mai mici, de-a lungul a trei ani, pentru a-si mentine fluctuatiile constante si investitorii fericiti. Freddie Mac a pierdut 111 milioane dolari in timpul acestei masinatiuni, anuntand un venit net de 1 miliard dolari. Compania a raportat insa doar jumatate din castigurile din trimestrul trei, sustinand ca a castigat un miliard dolari, in loc de doua miliarde dolari.

11. Churning

O practica prin care casele de brokeraj tranzactioneaza actiuni pentru a genera comisioane - chiar si atunci cand tranzactiile nu sunt favorabile pentru detinatorul contului. Tot asa, companiile de asigurari si-au mutat clientii dupa bunul plac, de la o polita la alta. MetLife a fost una din companiile implicate in asemenea tactici.

12. Tranzactiile barter

O tranzactie in care doua companii (sau persoane fizice) sunt de acord sa faca schimb de bunuri si servicii fara sa foloseasca bani. AOL a fost investigata de SEC si Departamentul american de Justitie dupa ce a "umflat" veniturile folosindu-se de tranzactiile barter pentru publicitatea online si inregistrandu-le ca vanzari.

13. Evaziunea fiscala

O practica ilegala prin care o persoana sau o companie nu isi plateste impozitele catre stat. Crazy Edie, un retailer de electronice din SUA, s-a eschivat ani de-a randul de la plata taxelor, inainte de a fi prins.

14. Antedatarea stock options-urilor angajatilor

Un procedeu prin care o companie ii ofera unui angajat stock options-uri la o data anterioara celei reale. Companiile fac acest lucru pentru a-i determina pe angajati sa-si vanda actiunile. Apple a fost acuzata de asemenea tehnici; Steve Jobs si Apple au platit daune de 14 milioane dolari, plus onorariile avocatilor.

15. Abuzul de active intangibile

Chiar daca nu este o tehnica ilegala, unele companii au ajuns in colimatoriul autoritatilor, dupa ce au supraestimat activele intangibile, dand peste cap rapoartele financiare. Activele intangibile sunt brandul, relatiile cu clientii, reputatia companiei si se remarca in timpul unei fuziuni sau achizitii. Green Mountain a fost acuzata de contabilizarea activelor intangibile, in timpul achizitiei Van Houtte.

16. VAR (Value at Risc)

Un instrument financiar care estimeaza pierderile probabile in functie de trendurile istorice, preturi si volatilitate. Companiile raporteaza aceste statistici VAR la finele trimestrului. JP Morgan este anchetata, dupa ce a raportat o pierdere de 2 miliarde dolari, in ciuda faptului ca "estimase" un declin de 76 milioane de dolari pentru intreg portofoliul sau. In acest ritm, divizia JP Morgan ar fi pierdut 76 milioane de dolari din valoare in fiecare zi. (via Business Insider)

Ultimele NOUTATI

Ce trebuie sa faci daca ti-a expirat permisul de conducere: reguli 2024
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Ce trebuie sa faci daca ti-a expirat permisul de conducere: reguli 2024

today18 Apr. 2024
Cum poti sa incepi sa investesti la Bursa de Valori Bucuresti
Financiar-Bancar

Cum poti sa incepi sa investesti la Bursa de Valori Bucuresti

today18 Apr. 2024
Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen
Cultura generala

Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen

today18 Apr. 2024
GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat
Ultimele stiri economice

GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat

today18 Apr. 2024
Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului
Imobiliare

Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului

today18 Apr. 2024
Idei de activitati care-ti aduc bani de acasa: iti trebuie doar un calculator, internet si un card bancar pe care sa ti se vireze banii
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Idei de activitati care-ti aduc bani de acasa: iti trebuie doar un calculator, internet si un card bancar pe care sa ti se vireze banii

today18 Apr. 2024
Cele mai grave greseli la volan: aceste gesturi duc anual la mii de decese
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cele mai grave greseli la volan: aceste gesturi duc anual la mii de decese

today17 Apr. 2024
Verificari obligatorii la masina, cand vine vara: nu mai amana vizita la service
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Verificari obligatorii la masina, cand vine vara: nu mai amana vizita la service

today17 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen
Cultura generala

Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen

today18 Apr. 2024
GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat
Ultimele stiri economice

GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat

today18 Apr. 2024
Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului
Imobiliare

Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului

today18 Apr. 2024
Idei de activitati care-ti aduc bani de acasa: iti trebuie doar un calculator, internet si un card bancar pe care sa ti se vireze banii
Banii tai - sectiune de educatie...

Idei de activitati care-ti aduc bani de acasa: iti trebuie doar un calculator, internet si un card bancar pe care sa ti se vireze banii

today18 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x