ANALIZA: Cine se afla in spatele crizei din UCRAINA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ANALIZA: Cine se afla in spatele crizei din UCRAINA ANALIZA: Cine se afla in spatele crizei din UCRAINA
de Manager.ro la 19 Feb. 2014
Urmareste-ne pe Google News
analizaucrainaconstitutieviolentarevolteprimarie

Timp de trei luni, si-au sustinut cauzele in Piata Independentei, "Maidan-ul" din Kiev. Vom pleca doar dupa ce va veti apropia mai mult de UE, dupa ce veti modifica Constitutia, dupa ce veti schimba structura guvernului, au precizat protestatarii.

De ce? CNN incearca sa raspunda la aceasta intrebare. De ce si-au riscat protestatarii vietile, pentru a genera schimbarea politica? De ce nu renunta guvernul?
 
Intrebarile legate de natura umana, cea a oamenilor care nu renunta sunt greu de elucidat. Totusi, o analiza CNN asupra trecutului indepartat si recent al Ucrainei ne poate oferi indicii despre starea actuala a natiunii.
 
De ce este UCRAINA UNICA?
 
Ucraina este o tara cu 45 milioane locuitori, reprezentand cea mai mare frontiera intre Rusia si UE.
 
Pana in 1991, a facut parte din Uniunea Sovietica. Odata cu prabusirea Cortinei de Fier, dupa cea a Zidului Berlinului, Ucraina a fost nevoita sa se reinventeze.
 
Nu a reusit insa in totalitate. "Jucatorii" din exterior au devenit tot mai interesati de Ucraina si au luat atitudine. Ucraina reprezinta un mar al discordiei intre Rusia si Occident. 
 
UE si SUA au incercat sa-si imbunatateasca relatiile cu fostele tari ale blocului sovietic timp de doua decenii, dorind sa restaureze democratia si sa imbunatateasca calitatea vietii in acest stat.
 
Ucraina a decis sa nu comunice foarte mult cu UE, sub presiunile Rusiei. Presedintele rus Vladimir Putin a negat mereu ca Moscova ar avea vreo influenta asupra Ucrainei, dar cine il crede?
 
Luna trecuta, a insistat: "Rusia a respectat si va respecta drepturile suverane ale tuturor statelor, inclusiv ale celor care au rezultat in urma colapsului Uniunii Sovietice".
 
Multi nu il cred si sustin ca ajutorul financiar oferit Ucrainei de catre Rusia ar avea un cost.
 
Guvernul din Ucraina nu a adoptat la timp valorile vestice, mai ales cand vine vorba de drepturile politice si umane, sa nu mai vorbim de guvernanta: Ucraina se situeaza pe locul 144 din 177 de tari, in clasamentul coruptiei, realizat de Transparency International.
 
De ce se situeaza Rusia si UE in centrul acestui conflict?
 
Potrivit CNN, protestele recente reprezinta un produs "asociat" al tensiunilor din Ucraina. Atitudinea pro-europeana este mai prezenta in vestul Ucrainei, in timp ce estul este mai apropiat de Rusia.
 
Deranjati de acest fenomen, demonstrantii cer semnarea unui acord cu UE, spunand ca vor o cooperare mai buna cu blocul european.
 
Protestele lor zilnice au escaladat, determinand o paralela cu "Revolutia Portocalie" din 2004, cand guvernul a fost schimbat.
 
Totusi, in situatia in care Ucraina are nevoie "disperata" de bani, Kievul a invocat nevoia financiara. Ianukovici, presedintele care a preluat puterea in 2010, a spus ca Ucraina nu isi permite sa aiba un acord cu UE - citand presiunea economica din partea Rusiei.
 
Un alt factor al deciziei lui Ianukovici de a NU semna un acord tine de cererile UE de a o elibera pe Iulia Timosenko (fostul premier) din inchisoare - unul dintre cei mai aprigi oponenti politici ai presedintelui. Revolutia Portocalie care l-a dat jos pe premierul Ianukovici in 2004 a adus-o la putere pe Timosenko. 
 
"Schimbarile care s-au petrecut dupa Revolutia Portocalie nu au fost suficient de profunde. Acum, nemultumirile sunt atat de mari, incat exista posibilitatea unui nou inceput", a spus Dalibor Rohac, un analist politic al Cato Institute's Center for Global Liberty and Prosperity.
 
"Pentru cei din Ucraina, aceasta este o sansa pentru a schimba traiectoria urmata in ultimii 22 de ani si a deveni o parte prospera, democratica din Europa", a spus Rohac.
 
UE si SUA sustin protestatarii. Pe de alta parte, Rusia se situeaza de partea guvernului Ucrainei. Pentru ministrul rus de externe, baricadele instituite de protestatari reprezinta niste "provocari"; Rusia spera ca "opozitia din Ucraina sa renunte la amenintari si ultimatumuri".
 
Reforma constitutionala, o miza fireasca
 
Disputele nu tin doar de bani sau de alinierea Ucrainei la familia europeana sau Rusia. Totul are legatura cu PUTEREA. 
 
Multi opozanti cer demisia lui Ianukovici si desfasurarea unor noi alegeri prezidentiale.
 
Totusi, atat pe strada, cat si in parlament, se vorbeste despre influentarea structurii puterii guvernamentale, astfel incat Ianukovici sa detina mai putina putere. 
 
Guvernul a oferit unele concesii, dar nu sunt suficiente pentru a calma spiritele. Ianukovici nu a lasat guvernul din mana si nici autoritatile, semn ca razboiul civil bate la usa.
 
De ce s-a ajuns aici?
 
Potrivit CNN, oricare ar fi motivatia exacta a presedintelui, dupa ce s-a retras din deal-ul european, Ianukovici a plecat la Moscova, unde s-a intalnit cu presedintele Putin; cei doi au anuntat ca Rusia va cumpara 15 miliarde dolari din datoria Ucrainei si va reduce pretul achitat de Kiev pentru gazele naturale.
 
Atitudinea lui Ianukovici i-a nemultumit pe protestatari. Totusi, acestia s-au inflamat si mai mult odata cu adoptarea unei "legi anti-proteste", la mijlocul lunii ianuarie. 
 
Noua lege interzicea oamenilor sa poarte casti de protectie si masti/cagule la proteste si chiar sa infiinteze corturi sau sa foloseasca echipamente de sunet in cadrul manifestatiilor, fara permisiunea politiei.
 
S-a instaurat o ingrijorare privind libertatea de exprimare si conflictul a escaladat. Protestatarii au ocupat piata centrala a Kievului, alte strazi, dar si unele institutii. Acestia au luat cu asalt Primaria Kievului. 
 
In urma protestelor, unii politicieni loiali lui Ianukovici au retras legea care interzicea protestele. Mitingurile au continuat, pe masura ce discutiile cu autoritatile au esuat.
 
Duminica, protestatarii au parasit primaria, au deblocat un bulevard si alte cladiri guvernamentale, in schimbul eliberarii unora dintre cei arestati, a declarat unul dintre parlamentarii din opozitie, Arsen Avakov. Aceste miscari s-au petrecut la doua zile de cand procurorul general a anuntat ca 243 protestatari au fost eliberati, chiar daca acuzatiile impotriva lor raman in vigoare.
 
Miercuri, existau informatii referitoare la bilantul revoltelor: 25 de morti.
 
Arseniy Yatsenyuk, liderul opozitiei, l-a sfatuit pe Ianukovici sa retraga politia si sa anunte incetarea focului, astfel incat negocierile sa fie reluate. Guvernul da vina pe protestatarii violenti, care au necesitat interventii in forta.
 
Unul dintre cei mai cunoscuti opozanti ai lui Ianukovici este fostul campion mondial la box, Vitali Klitschko, care conduce partidul Alianta Democrata pentru Reforme din Ucraina. 
 
Ce va urma?
 
Liderii opozitiei si cei ai guvernului au purtat discutii in ultimele saptamani. Diplomatii internationali s-au implicat in rezolvarea crizei. 
 
In pofida eforturilor, situatia s-a agravat. O intrebare fireasca, pe care o adreseaza jurnalistii CNN, este cea legata de agravarea starii actuale din Ucraina. Incotro vor merge lucrurile? Vor accepta guvernul si opozitia o solutie amiabila sau se va recurge la violenta? Avem insa o certitudine: Toata lumea este cu ochii pe UCRAINA, in aceste zile de cumpana. 

Ultimele NOUTATI

2 anunturi de joburi cu salarii de peste 20.000 de lei net in Romania
Companii

2 anunturi de joburi cu salarii de peste 20.000 de lei net in Romania

today29 Mar. 2024
De la ce varsta e obligatoriu sa pui bani deoparte
Economie

De la ce varsta e obligatoriu sa pui bani deoparte

today29 Mar. 2024
Ce sa eviti sa spui si sa faci in fata patronului, dupa ce iti dai demisia
Economie

Ce sa eviti sa spui si sa faci in fata patronului, dupa ce iti dai demisia

today29 Mar. 2024
Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri
Business

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri

today29 Mar. 2024
Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager
Companii

Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager

today29 Mar. 2024
Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice
Life Style

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice

today29 Mar. 2024
Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii

today29 Mar. 2024
Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice

today29 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Ce sa eviti sa spui si sa faci in fata patronului, dupa ce iti dai demisia
Economie

Ce sa eviti sa spui si sa faci in fata patronului, dupa ce iti dai demisia

today29 Mar. 2024
Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri
Business

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri

today29 Mar. 2024
Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager
Companii

Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager

today29 Mar. 2024
Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice
Life Style

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice

today29 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x