ANALIZA: Cum se impaca neregulile din companiile americane cu prevederile Sarbanes-Oxley
analizacompaniisuasarbanes-oxleylegeetica
Pe masura ce se apropie aniversarea a 10 ani de la adoptarea legii Sarbanes-Oxley, fostul congressman american Michael Oxley continua sa lupte pentru a demasca neregulile din companiile situate in SUA si doreste ca acestea sa raspunda pentru actiunile lor imorale si ilegale.
Oxley, presedinte al grupului non-profit si non-politic The Ethics Resource Center (ERC), a prezentat un nou studiu realizat in randul angajatilor, care releva faptul ca neregulile in cadrul companiilor din clasamentul Fortune 500 sunt mai frecvente decat media americana.
Oxley a declarat ca gigantii din Fortune 500 sunt liderii economiei si trebuie sa reprezinte adevarate modele etice: "Acesti directori dau tonul. Nimic nu este mai important pentru companiile din Fortune 500 decat leadership-ul si bunele practici. Ei stabilesc standardele. Importanta studiului consta in faptul ca antreprenorii trebuie sa fie niste lideri morali".
Cercetatorul s-a declarat optimist in privinta studiului, deoarece toti cei 965 de angajati intervievati au recunoscut importanta comportamentului moral la locul de munca si lauda legea Sarbanes-Oxley, care a ajutat la stabilirea unor fundatii etice. "Datorita prevederilor
Sarbanes-Oxley, liderii sunt mai responsabili. Comportamentul moral a fost promovat nu doar vertical, ci si in randul angajatilor".
Rezultatele studiului arata ca neregulile sunt mai frecvente in randul companiilor private, decat in cel al companiilor publice. In timp ce numarul ilegalitatilor a crescut, s-au inmultit si raportarile acestora. Dintre cei sondati, 52% dintre reprezentantii companiilor din Fortune 500 au declarat ca au observat nereguli la locul de munca in ultimele 12 luni si 74% dintre angajati au raportat ilegalitatile catre sefi.
Oxley a declarat ca motivul pentru care au fost inregistrate mai multe reclamatii in cazul companiilor din Fortune 500 este legat de instaurarea unor programe de etica si responsabilizare, crearea unei culturi morale puternice. "Cultura corporatista s-a imbunatatit vizibil", a explicat Oxley. "Conceptul, imaginea si cultura in general. O sa mai avem insa mere acre. Dar in ansamblu, se intrevede o imbunatatire majora de-a lungul boardurilor".
Totusi, in pofida promovarii acestui comportament responsabil, angajatii se tem de represalii, atunci cand sunt pusi in situatia de a "sifona" un coleg sau un sef. Studiul arata ca "paraciosii" s-au confruntat cu represalii, in cadrul companiilor din Fortune 500, procent situat, din nou, peste media companiilor americane.
"Legea Sarbanes-Oxley cu privire la "informatori" a survenit ca rezultat al tratamentului dur aplicat celor care au avut curaj sa vorbeasca despre ilegalitatile de la Enron si WorldCom", a declarat Oxley. "Am vrut sa le intarim pozitia. Acum, angajatii sunt sustinuti de lege si companiile promoveaza bunele practici".
Cea mai frecventa ilegalitate este mituirea clientilor - 70% din fapte au fost raportate - si cea mai rara ilegalitate este administrarea unor afaceri personale in timpul serviciului - 38%.
Vorbind cu ocazia aniversarii a 10 ani de la promulgarea legii sale emblematice, Oxley este optimist in privinta viitorului culturii corporatiste americane, dar a avertizat ca urmarile comportamentului imoral/ilegal si-au luat deja tributul in pietele financiare.
"Sarbanes-Oxley nu este o simpla lege. Am schimbat cultura companiilor. Am impus etica. Acum avem structura necesara pentru rezolvarea oricaror probleme legate de comportamentul ilegal in companii", a spus Oxley.
"Nu am incercat sa salvam lumea, prin intermediul legii Sarbanes-Oxley. Cand vorbim despre escrocul Madoff, cei de la Lehman si altii, ei reprezinta o alta problema, care ii intimideaza pe investitorii corecti. Ei citesc aceste stiri si concluzioneaza ca piata bursiera ar fi un joc prea violent. Ar fi fraieriti de unii precum Madoff. Astfel, multi oameni renunta la afaceri. Este o grava lovitura pentru piata de capital si cea a muncii", a explicat acesta.
In acelasi timp, se apropie aniversarea nefasta a prabusirii Enron, si pe masura ce timpul trece, spune Oxley, oamenii uita, dar el doreste ca nimeni sa nu uite cat de aproape au fost pietele de colaps. "Oamenii au uitat de Enron si WorldCom. A fost o incercare grea pentru capitalismul american. Am pierdut 8 trilioane de dolari. Aniversarea legii Sarbanes-Oxley ne arata unde suntem si de unde venim."