ANALIZA: ExxonMobil, picatura de istorie "scufundata" in oceanul de petrol

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ANALIZA: ExxonMobil, picatura de istorie scufundata in oceanul de petrol ANALIZA: ExxonMobil, picatura de istorie "scufundata" in oceanul de petrol
de Manager.ro la 14 Aug. 2013
Urmareste-ne pe Google News
exxonmobilrockefellerjersey standardpetroldezastruexxon valdezprofitcifra de afaceri

Aur negru, sange, dezastre, bani, miliarde, despartiri, fuziuni, acestea sunt doar cateva cuvinte care caracterizeaza evolutia celei mai mari companii petroliere din lume. ExxonMobil are o istorie scurta in spate, dar companiile din care aceasta s-a format au, deja, mai bine de un secol de existenta. Mamutul petrolier nu a fost lipsit nici de scandaluri, dar nici de succese. Cu toate acestea, nu ajungi in varful piramidei fara sa calci pe cateva capete.

Compania pe care o stim in ziua de astazi a fost creata in urma cu 14 ani, prin fuziunea a doua mari companii petroliere: Exxon si Mobil. Ambele companii erau descendentele unei companii detinute de unul dintre cei mai influenti oameni ai Statelor Unite, John D. Rockefeller. Este vorba aici despre compania Standard Oil care a fost fondata in 1870.
 
Compania a avut foarte mult de suferit in 1904 dupa ce Ida Tarbell a dezvaluit mai multe nereguli in cadrul companiei cu o ancheta numita “Istoria companiei Standard Oil”. Din aceasta cauza guvernul american s-a vazut nevoit sa ia masuri impotriva companiei, astfel ca 7 ani mai tarziu, Curtea Suprema a SUA decidea ca Standard Oil sa fie dizolvata si impartita in alte 34 de companii. Doua dintre acestea  au fost Jersey Standard (Standard Oil Company of New Jersey), care mai tarziu a devenit Exxon, si Socony (Standard Oil Company of New York), care intr-un final a devenit Mobil.



Tot in 1911, productia de kerosen a fost depasita de cea de benzina. Cresterea pietei de automobile i-a inspirat pe cei de la Socony sa inregistreze marca MobilOil, in 1920. Este foarte posibil ca o influenta puternica in aceasta piata sa fi avut chiar si compania Ford, care in 1908 a scos prima masina produsa vreodata in serie, Ford T. Aceasta a fost vanduta pana in 1927, in peste 15 milioane de unitati.
 
A doua dizolvare
 
Desi compania a fost despartita in alte mici companii, cativa zeci de ani mai tarziu, Jersey Standard a devenit cea mai mare companie petroliera din lume, in perioada interbelica, asta sub conducerea lui Walter C. Teagle. Aceasta a preluat 50% din actiunile Humble Oil & Refining Co., un producator de petrol din Texas. Intre timp, Socony achizitionase 45% din Magnolia Petroleum Co. In 1931, Socony a fuzionat cu Vacuum Oil, o companie ce dateaza inca din 1866.  
 
In 1933, ambele companii erau active pe pietele din Asia Pacifica, una avea reteaua necesara extinderii, in timp ce a doua avea productia si rafinariile. Astfel ca, doi ani mai tarziu acestea au decis sa fuzioneze si a aparut Standard-Vacuum Oil sau Stanvac, o companie mamut ce opera in 50 de state ale lumii din Africa de Est pana in Noua Zeelanda. Dar, la aproape 30 de ani de la fuziune, 1962, compania a fost dizolvata.


 
In 1955, Socony-Vacuum a devenit Socony Mobil Oil, iar in 1966, Mobil Oil Corp. In1972, Jersey Standard si-a schimbat numele in Exxon Corporation si a stabilit acest nume ca marca inregistrata pe teritoriul Statelor Unite. In alte parti ale lumii, Exxon si companiile sale afiliate au continuat sa foloseasca marca Esso.
 
In 1998, Exxon si Mobil au semnat acordul de fuziune, un acord de 73,7 miliarde de dolari, astfel ca s-a format compania ExxonMobil Co., cea mai mare companie de pe planeta, pe atunci. Fuziunea a durat ceva vreme, astfel ca aceasta s-a finalizat de abia in noiembrie 1999. Aceasta a rezistat, pana anul trecut, in topul celor mai mari companii din lume, cand a ajuns pe locul trei, dupa ce a fost detronata de doua banci din China. Topul fusese facut de catre editorii revistei Forbes, calculul fiind facut dupa activele pe care le aveau companiile.
 
Noul Testament al ExxonMobil
 
Se poate spune ca istoria Exxon este asemeni unei televonele, pentru ca a reunit doua dintre cele mai mari companii ale trustului lui John Rockefeller, care apoi au fost separate fortat, cu un secol inainte, fuziunea lor, din urma cu 14 ani, fiind cea mai mare din istoria SUA, la acea data.
 
In 2005, preturile actiunilor au crescut in paralel cu pretul petrolului, asa ca aceasta a ajuns cea mai mare companie din lume in termeni ce capitalizare, dupa ce a depasit General Electric. La finele acelui an, compania a raportat venituri nete record de 36 miliarde de dolari, cu 42% mai mult decat in anul precedent.
 
In 2008, compania anunta ca iese din vanzarea de carburanti la statie pentru ca a devenit prea dificil, dar asta nu inseamna ca acestia care au cumparat benzinariile nu pot folosi brandul de Exxon si Mobil. Decizia de tranzitie, a afectat peste 800 de benzinarii care erau detinute direct de companie si alte 1.400 care apartineau dealerilor.
 
Cel mai mare dezastru marca Exxon
 
In 24 martie, 1989, petrolierul Exxon Valdez a lovit reciful Bligh, undeva in Alaska, in urma incidentului varsandu-se, in mare, mai bine de 42.000 de metri cubi de petrol. Acesta a fost cel de-al doilea mare dezastru petrolier din istoria SUA.
 
Varsarea de petrol s-a intins pe 2.100 de kilometri de-a lungul coastei Alaskai. Autoritatile locale au numit acest incident “cel mai mare dezastru din punct de vedere ai daunelor aduse mediului”. Atunci au fost gasite peste 35.000 de cadavre de pasari, dar pentru ca acestea se scufunda, estimarile aratau o cifra de 250.000 de pasari, aproape 2.800 de vidre de mare, 250 de vulturi plesuvi si 22 de orci moarte din cauza scurgerilor de petrol.


 
Dupa acest incident autoritatile americane s-au vazut fortate sa dea Legea Poluarii cu Petrol in 1990. Compania a fost fortata sa plateasca o suma initiala de 5 miliarde de dolari, dar aceasta a fost redusa la 507,5 milioane de dolari, de catre Curtea Suprema, in 2008.   
 
Desi este implicata in foarte multe scandaluri legate de mediu si poluarea acestuia, ExxonMobil este si unul dintre principalii contributori la protejarea mediului. Compania s-a implicat in diferita campanii sociale iar, pana in prezent, a donat cateva miliarde bune de dolari pentru asa ceva.  
 
Amenda record, in Alabama
 
Un judecator american a decis ca ExxonMobil sa fie amendata cu 3,4 miliarde de dolari pentru ca aceasta a platit prea putine redevente pentru gaze naturale din Alabama. “ExxonMobil s-a angajat intr-o frauda deliberata prin care a incercat sa priveze statul Alabama de sute de milioane de dolari sau poate chiar peste un miliard”, spunea judecatorul intr-un ordin pe care-l semnase, potrivit Reuters.
 
Compania a atacat aceasta decizie la Curtea Superma a statului, avocatii estimand ca procesul ar putea dura pana la un an si jumatate pana se va ajunge la o decizie. In decembrie, juratii au decis ca ExxonMobil a incercat sa fraudeze statul prin platirea a mai putine taxe pentru forarea pe coasta Alabamei.
 
Atunci compania a fost obligata sa plateasca 87,7 milioane de dolari catre stat, impunandu-se de asemenea si plati compensatorii in valoare de 3,42 miliarde de dolari. In aprilie, avocatii ExxonMobil au spus ca aceste sume cerute sunt mult prea mari, avand in vedere ca suma de peste 3,4 miliarde de dolari este de 30 de ori mai mare decat Curtea Suprema a cerut vreodata pentru un caz de frauda.
 
Incident recent
 
Cel mai recent incident in care apare numele ExxonMobil este cel in care au fost raniti trei oameni, chiar zilele trecute, pe un sit petrolier din nordul Texasului care este operat de catre aceasta companie, anunta publicatia Upstream.  Desi inca nu se stiu prea multe detalii, se pare ca incidentul s-a produs in timp ce muncitorii incercau sa sudeze o conducta, despre care se stia ca a fost curatata de hidrocarburi.  


 
Date financiare
 
Daca ne uitam la veniturile totale ale companiei, din ultimii ani, acest mamut din industria petrolului a avut, prin comparatie, o cifra de afaceri de 3 ori mai mare decat PIB-ul Romaniei.   
 
La inceputul crizei financiare, in 2008, ExxonMobil era o companie pe val, aceasta avand venituri totale de aproximativ 460 de miliarde de dolari si venituri nete de 45,22 miliarde de dolari. Activele companiei ajungeau in urma cu cinci ani sa valoreze 228 de miliarde de dolari, iar datoriile acesteia totalizau 9,425 de miliarde de dolari.   
 
Dupa ce, in 2009 si in 2010, veniturile companiei au scazut dramatic, in 2011 si 2012 compania se pare ca a revenit la vremurile bune, astfel ca, anul trecut, veniturile totale ale companie se ridicau la 453 de miliarde de dolari, in timp ce veniturile nete ajungeau la 44,88 de miliarde de dolari.
 
Daca privim datele financiare de pe acest an, veniturile nete ale ExxonMobil pe primul trimestru al acestui an au fost de 16,360 de miliarde de dolari, in scadere cu 35% fata de aceeasi perioada din anul trecut, cand acestea se ridicau la 25,360 de miliarde de dolari. In cel de-al doilea trimestru, veniturile companiei au ajuns la  6,860 miliarde de dolari, in scadere cu 9,050 de miliarde de dolari fata de aceeasi perioada din 2012, cand acestea se ridicau la 15,910 miliarde de dolari, diminuarea fiind de 57%.
 
ExxonMobil, in Romania
 
Anul acesta, cea mai mare companie petroliera din luma a achizitionat echipamente si servicii pentru a face foraje in perimetrul de la Neptun. Cifrele vehiculate la finele anului trecut pentru asa ceva erau de aproape un miliard de dolari. Numai pentru foraj marin compania oferea plati pentru servicii care variau intre 250 si 500 de milioane de dolari. Compania urmareste sa exploateze un zacamant de cel mult 84 de milioane de metri cubi, zacamant ce a fost descoperit in urma cu un an si jumatate. ExxonMobil Exploration and Production va face acest lucru alaturi de OMV Petrom.   


 
La finele lunii iunie, ExxonMobil si Petrom anuntau ca isi vor relua activitatea de exploatare, in Marea Neagra, in lunile ce vor urma. “Cele doua compani si-au procurat echipamentul de foraj si vor incepe activitatea de forare pe platforma de la Neptun spre finele anului curent sau cel mai tarziu in 2014”, anuntau companiile. Instalatia de foraj, care este detinuta de Diamond Offshore Drilling Inc., este una semi-submersibila, destinata sa foreze la adancimi, in apa de pana la 2.400 de metri si un total de forare cu o adancime de pana la 10.600 de metri.  

Ultimele NOUTATI

3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x