ANALIZA UHY: Creditele pentru afaceri din Romania au crescut cu 15%, in pofida crizei

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ANALIZA UHY: Creditele pentru afaceri din Romania au crescut cu 15%, in pofida crizei ANALIZA UHY: Creditele pentru afaceri din Romania au crescut cu 15%, in pofida crizei
de Manager.ro la 20 Mar. 2012
Urmareste-ne pe Google News
analizasc uhy audit cd srlconsultantacontabilitateafacericredite

Valoarea creditelor pentru afacerile din Romania a crescut in ultimii 3 ani cu 15%, in pofida crizei bancare din Zona Euro, potrivit unei analize UHY, reteaua internationala de contabilitate si consultanta. Creditele in sold pentru afacerile din tara noastra se situeaza in prezent la 36 miliarde dolari, in crestere de la 31 miliarde dolari (decembrie 2008). Potrivit UHY, ritmul de crestere a creditelor pentru business-urile din Romania a fost mai mare decat in multe alte tari europene in ultimii 3 ani. Romania se afla pe pozitia 7 in ceea ce priveste ritmul de crestere a creditelor pentru companii din 22 de state luate in calcul. Aceasta pozitie plaseaza Romania langa statele BRIC (Brazilia, Rusia, India, China), cu crestere spectaculoasa, care si-au majorat creditarea pentru firme cu doua cifre de la falimentul Lehman Brothers; in tot acest timp, economiile mari, precum SUA si Anglia - au experimentat scaderi ale creditarii.

Studiul indica faptul ca statele BRIC si-au crescut creditarea pentru afaceri, in medie, cu 62%, din decembrie 2008 spre deosebire de bancile din statele G8, care au diminuat finantarea pentru firme, in medie, cu 4 procente, in acelasi interval de timp.

UHY a analizat datele Bancilor Nationale cu privire la creditele in sold pentru companii in 22 de tari din cadrul retelei sale internationale, inclusiv G8, precum si principalele economii in curs de dezvoltare, inclusiv BRIC.*

In multe state, ezitarea bancilor de a oferi credite firmelor a fost un factor important care a compromis cresterea economica. Tara cu cea mai rapida crestere a creditelor pentru business este CHINA, unde suma datoriilor detinute de companii s-a majorat cu 65 de procente, de la declansarea crizei creditarii. Institutiile financiare din China au credite in sold pentru afaceri de 6,9 trilioane dolari, fata de 4,2 trilioane dolari (decembrie 2008).


Irlanda, tara cu cea mai mare scadere a creditelor pentru business

Tara cu cea mai mare scadere a valorii creditelor pentru afaceri este Irlanda. Valoarea creditelor in sold pentru business s-a diminuat cu 42% din decembrie 2008 de la circa 224 miliarde dolari la 129 miliarde dolari.

Analiza UHY arata ca o parte din tarile UE cu datorii extreme, cum ar fi Italia si Franta, si-au crescut valoarea creditelor pentru business, in pofida faptului ca bancile o duceau foarte rau, pe fondul crizei datoriilor suverane din Zona Euro.

"Creditarea pentru afaceri a devenit una din cele mai discutate chestiuni in timpul crizei financiare. Bancile din Romania, desi au fost expuse la criza datoriilor suverane din zona euro,se afla intr-o forma relativ buna si au putut, astfel, sa intensifice creditarea pentru a veni in sprijinul micilor companii. Cu toate ca acest aspect este incurajator, problema Romaniei este faptul ca depinde destul de mult de creditorii straini – cum ar fi bancile din Austria si Grecia – care isi retrag finantarea de pe piata din Romania. O mare parte din noile fonduri au fost directionate catre marile corporatii, lasand multe  IMM-uri sa se lupte pentru finantare, desi situatia s-a imbunatatit putin in ultimul an. Companiilor li s-au acordat in cea mai mare parte credite operationale si nu credite pentru extindere. In plus, garantiile pentru noile credite au devenit mai oneroase. In afara de proprietati, bancile solicita din ce in ce mai mult stocuri ca garantie, multor IMM-uri fiindu-le tot mai dificil sa se imprumute. Cele patru state BRIC au experimentat cel mai rapid ritm de crestere a creditarii pentru afaceri, in timp ce doar Rusia, in cadrul G8, a experimentat o crestere in termeni reali a creditarii pentru afaceri in ultimii cinci ani. Creditarea pentru afaceri, in special companii mici, este un barometru cheie de prosperitate economica. Micile companii sunt motorul cresterii economice, dar, avand nevoie de combustibil sub forma de credite, pot intampina dificultati in ceea ce priveste dezvoltarea, extinderea si crearea de locuri de munca. Intr-o lume tot mai globalizata, daca o companie mica nu se poate extinde pentru a indeplini o comanda, respectiva comanda poate fi pierduta in fata unui competitor extern mai bine finantat", a declarat Camelia DOBRE, Partener UHY Audit CD Srl in Romania, membru UHY.

Potrivit lui Dobre, companiile mici se bazeaza foarte mult pe finantarile bancilor pentru ca, spre deosebire de marile corporatii, de obicei nu au posibilitatea sa se finanteze prin obligatiuni sau emisiune de actiuni.

"Ritmul rascumpararii datoriilor in multe banci europene - spre deosebire de bancile americane sau britanice - a fost dureros de lent. Acest lucru explica probabil de ce creditarea pentru afaceri in tari precum ITALIA si SPANIA a ramas relativ stabila, in pofida faptului ca bancile din tarile respective sunt relativ slabite financiar", a mai spus Camelia Dobre.

GUVERNELE pot face mai mult pentru investitori

"Guvernele pot face mai mult pentru incurajarea investitiilor in afaceri. Creditele bancare nu ar trebui vazute ca singurul canal de finantare pentru IMM-uri. Formele alternative de finantare ar trebui stimulate, cum ar fi scutirile de taxe pentru investitorii privati", a mai adaugat Dobre.

Rusia, cea mai mare crestere

Acelasi studiu arata ca in randul tarilor G8, Rusia a experimentat cea mai rapida crestere in privinta creditarii pentru business. Nikolay Litvinov, partener UHY Yans-Audit LLC in Rusia spune ca "potentialul de crestere a creditarii pentru afaceri in Rusia ramane ridicat". "Imprumuturile acordate intreprinderilor au afisat imbunatatiri chiar in timpul crizei financiare globale. Acest aspect este legat, in multe privinte, de stabilitatea financiara rezultata in urma cooperarii dintre stat si sectorul bancar, precum si de cresterea stabila a economiei Rusiei. Ca si in alte tari BRIC, Rusia nu are in plan reducerea creditarii pentru afaceri", a mai precizat Litvinov.

Ce a ferit Rusia de criza financiara? Cresterea spectaculoasa inregistrata de bunurile de larg consum, potrivit lui Litvinov. Economia rusa si-a revenit puternic dupa criza din 2008/2009. "Acest lucru a alimentat apetitul pentru datorii in randul firmelor din Rusia si a permis bancilor bine capitalizate sa satisfaca cererea", a mai subliniat partenerul UHY.

Cat despre scaderea dramatica a creditarilor pentru business inregistrata in Irlanda, Alan Farrelly, partener UHY Farrelly Dawe White Limited, companie membra UHY, a declarat ca "guvernul irlandez a alocat peste 60 milioane euro pentru sistemul bancar in ultimii 4 ani. Scopul acestor bani a fost sa salveze bancile de la colaps, dar acum, ca a fost evitata criza, Executivul trebuie sa asigure mai multi bani in economie".


* Cifre obtinute de la surse din cadrul Bancilor Nationale. Bilantul de credite in sold pentru corporatii non-financiare corespunde lunii decembrie a fiecarui an. Pentru 2011, a fost indicat cel mai recent bilant disponibil. In majoritatea cazurilor, acesta este bilantul corespunzator lunii noiembrie 2011.



(sursa: comunicat SC UHY AUDIT CD SRL)

Ultimele NOUTATI

3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x