Cartile preferate ale directorilor de top: Lui Bill Gates ii place De veghe in lanul de secara
cartidirectoribill gatesmicrosoftautorisucces
Directorii executivi ai marilor companii sunt foarte ocupati, dar asta nu inseamna ca sunt straini de lectura. Fie ca vorbim de o carte fizica sau o varianta digitala, Bill Gates, Larry Ellison sau Jeff Bezos savureaza fiecare poveste in parte.
Care sunt autorii lor de suflet? Multe din urmatoarele carti au reprezentat nu doar o lectura placuta si incitanta, ci un reper, o sursa de inspiratie pentru directorii de top.
Jeff Bezos, CEO-ul Amazon – Jeff Bezos, fondatorul celui mai mare magazin virtual de carti din lume, a declarat in 2001 ca, in general, cumpara cam zece titluri pe luna. Printre favoritele sale, se numara cartea "Construite sa reziste: Obiceiurile de succes ale companiilor vizionare", de Jim Collins si Jerry Porras, precum si "Ramasitele zilei", de Kazuo Ishiguro. "Daca citesti – Ramasitele Zilei --, una din cartile mele preferate, nu te poti abtine de la meditatie; am stat zece ore traind intr-un univers alternativ si am invatat ceva despre viata si despre regret", a declarat Bezos intr-un interviu din 2009.
Muhtar Kent, CEO-ul Coca-Cola – Kent a declarat recent ca prefera lucrarea "Originile banilor: Istoria financiara a lumii", de Niall Ferguson, o carte de non-fictiune, despre evolutia sistemului financiar si momentele-cheie din istoria acestuia. "Imi plac lucrarile de economie", a declarat Muhtar Kent. "Aceasta (Originile banilor: Istoria financiara a lumii, n.r.) este una din cele mai bune carti".
Randall Stephenson, CEO-ul AT&T – Cartea preferata a lui Stephenson este "Fratii Karamazov", opera literara a autorului rus din secolul al 19-lea Feodor Mihailovici Dostoievski.
Bill Gates, fost CEO-ul Microsoft – Gates a spus de cateva ori ca opera sa literara preferata este "De veghe in lanul de secara", de J.D. Salinger. "Aveam 13 ani si nu citisem "De veghe in lanul de secara"; de atunci, am tot spus ca asta e cartea mea preferata", a declarat Bill Gates. "Este foarte inteligenta. Ilustreaza faptul ca tinerii sunt usor confuzi, dar pot fi receptivi la unele lucruri si pot vedea schimbarile pe care nu le observa cei mari".
Jamie Dimon, CEO-ul JP Morgan – In 2011, Dimon le-a trimis stagiarilor o lista cu 25 de carti preferate, provenite in mare parte din zona de business si istorica. Printre ele se numara "Lumea este plata", de Thomas Friedman, "Lincoln la Gettysburg: Cuvintele care au recladit America", de Gary Willis si "O scurta istorie a aproape tot ceea ce exista", de Bill Bryson.
Mark Zuckerberg, CEO-ul Facebook – Chiar daca Zuckerberg a precizat in 2010 pe contul sau de Facebook ca ar reciti cu mare placere "Ender's Game" de Orson Scott Card, CEO-ul Facebook s-a razgandit ulterior, spunand ca prefera "Eneida" lui Virgiliu.
James Gorman, CEO-ul Morgan Stanley – Gorman a declarat ca este pasionat de cartile de spionaj ale autorului John le Carre, care a scris, printre altele, "Tinker Tailor Soldier Spy" (ecranizat recent) si "The Spy Who Came in From the Cold".
Rex Tillerson, CEO-ul ExxonMobil – Tillerson a declarat ca lucrarea sa favorita este "Atlas Shrugged", de Ayn Rand, care a fost desemnata a doua cea mai populara carte din SUA dupa Biblie, potrivit unui sondaj avizat.
Carlos Ghosn, CEO-ul Nissan – Ghosn a citit cu mare placere "The Reader" de Bernard Schlink, o carte a carei actiune se petrece in Germania postbelica, centrata pe relatia dintre un tanar si o femeie mai in varsta. "Mi-a oferit-o fiul meu si chiar imi place", a declarat Ghosn, referindu-se la "The Reader".
Richard Gelfond, CEO-ul IMAX – Cartea sa preferata este "Viata", autobiografia veteranului Keith Richards, de la legendara trupa Rolling Stones. "Acest om a avut o viata extraordinara, cum nu a mai trait altcineva", apreciaza Gelfond.
Michael Bloomberg, fostul CEO al Bloomberg – Bloomberg este fan "John le Carre" si a citit cu interes "Onorabilul elev", o incursiune in universul spionilor. "Cartea are 600 de pagini, este in mare parte descriptiva, nu se intampla aproape nimic in ea. Dar este fascinanta."
Warren Buffett, CEO-ul Berkshire-Hathaway – Buffett le-a recomandat investitorilor o serie de carti, cum ar fi "Bull!", de Maggie Mahar, "Cei mai destepti oameni din camera: Ascensiunea si decaderea spectaculoasa a companiei Enron", de Bethany McLean si Peter Elkind si "Intr-o lume nesigura: Alegeri dificile, de pe Wall Street la Washington", de Robert Rubin si Jacob Weisberg.
Donald Trump, CEO-ul Trump Organization – Trump a desemnat "Puterea gandirii pozitive", de Norman Vincent Peale, ca fiind cartea sa preferata. Aceasta l-a inspirat pe Trump in cele mai nefaste momente ale vietii sale, cand datora miliarde de dolari. "Refuz sa fiu atras de energiile negative, oricare ar fi nivelul lor", a declarat Donald Trump. "Este o gandire buna"
Larry Ellison, CEO-ul Oracle – Ellison a spus ca-i plac multe carti, dar tocmai a terminat de citit "Napoleon", de Vincent Cronin si a fost coplesit. "Este interesant sa citesti despre Napoleon, din multe motive: sa vezi ce poate face un om de conditii modeste cu viata sa si cum istoria poate distorsiona in totalitate adevarul."
Tim Cook, CEO-ul Apple – Tim Cook este fanul cartii "Cum sa concurezi contratimp", de George Stalk, care ilustreaza modul in care poti utiliza lanturile de aprovizionare pentru a castiga un avantaj strategic. De fapt, se spune ca Tim Cook le ofera colegilor copii ale acestei carti.
(via |
businessinsider.com)