Cei mai buni lideri din ultimii 20 de ani

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cei mai buni lideri din ultimii 20 de ani Cei mai buni lideri din ultimii 20 de ani
de Manager.ro la 09 Iul. 2011
Urmareste-ne pe Google News
liderafacereindustriesocietatecompaniisteve jobs

Va prezentam un clasament al celor mai buni lideri din ultimii 20 de ani, realizat de businessinsider.com.

Acestia au primit pana la 10 puncte pentru ascensiunea afacerii si impactul asupra industriei & societatii. De exemplu, seful News Corp, Rupert Murdoch, a contribuit semnificativ la cresterea companiei in ultimii trei ani si a primit 8 puncte in acest sens. Murdoch a primit alte 8 puncte in privinta impactului asupra industriei & societatii.

21.Indra Nooyi, PEPSI

Ascensiunea companiei: 3

Impactul asupra industriei & societatii : 4
Mandat: 2006 - prezent

Cand Nooyi a luat in primire postul de CEO, era al cincilea lider al companiei din istorie si prima femeie. Incepand cu anul 2000, a ocupat postul de CFO (chief financial officer). Nooyi a contribuit la cresterea anuala de 72% a Pepsi.

Anul trecut, Nooyi a cumparat doua fabrici Pepsi din America de Nord, cu suma de 7,8 miliarde de dolari. Aceasta a extins si mai mult compania, prin achizitia lantului Wimm-Bill-Dann, care a conferit Pepsi-ului statutul de cel mai mare producator de alimente si bauturi din Rusia. Nooyi a impins la limita notiunea de "brand diversificat". "In clipa in care dezvoltam o noua afacere, este frustrant, deoarece mai mult ca sigur o va copia cineva", a declarat Nooyi pentru revista Fortune. In prezent, PEPSI valoreaza 111 miliarde de dolari!

20.Alan Mulally, FORD

Ascensiunea companiei: 3
Impactul asupra industriei & societatii : 5
Mandat: 2006 - prezent

Mulally a preluat Fordul in 2006, cand compania "o ducea bine". Doi ani mai tarziu, a izbucnit criza. Totul s-a schimbat. Directorii executivi care conduceau marile companii auto au cautat ajutor la stat, pentru a ramane in joc. Producatorul Ford a reusit sa se descurce singur, in timp ce GM si Chrysler se chinuiau sa razbata. Mulally a simplificat productia si a concediat 10% din angajati, pentru a eficientiza costurile.

Dupa ce Ford a pierdut 29,3 miliarde de dolari in intervalul 2006 - 2008, in 2009 a afisat un profit de 2,7 miliarde de dolari. Legendara companie incepe sa-si revina. "Stilul de conducere al lui Alan este fara compromis", sublinia CFO-ul Ford, Lewis Booth, intr-un interviu acordat postului de televiziune CNN. "El spune, "daca asta este realitatea, atunci ce avem de gand sa facem?"

19.Bob Iger, DISNEY

Ascensiunea companiei: 3
Impactul asupra industriei & societatii : 5
Mandat: 2005 - prezent

Iger a ajuns la Disney in 2005, inlocuindu-l pe Michael Eisner. In ciuda tranzitiei tulburi, Iger a reusit sa castige controlul strategic, centralizand puterea de decizie. Mai mult, Iger a reconciliat partile aflate in conflict la Disney. Cea mai importanta contributie a sa este achizitia PIXAR, pentru 7,4 miliarde de dolari, care a sporit influenta Disney in zona productiilor de animatie.

18.James Sinegal, COSTCO

Ascensiunea companiei: 6
Impactul asupra industriei & societatii : 6
Mandat: 1983 - prezent

Sinegal a fondat Costco Wholesale Corp. in 1983 si a inceput sa implementeze modelul magazinelor de vanzari cu amanuntul in noi teritorii. Costco a devenit primul depozit care oferea alimente proaspete si dispunea de benzinarii, farmacii, clinici oftamologice si alte facilitati. Costco valoreaza 36 miliarde de dolari.

17.Mickey Drexler, GAP si J.CREW

Ascensiunea companiei: 4
Impactul asupra industriei & societatii : 5
Mandat: 1983 - 2001 (GAP), 2001 - prezent (J.CREW)

Cand preturile Gap au crescut simtitor in anii '90, Drexler si-a castigat un nickname: "regele corporate". Cand a reusit sa faca acelasi lucri si cu J.Crew, la un deceniu distanta de momentul "Gap", a fost poreclit "printul marketingului". Ambele distinctii sunt pe merit, deoarece Drexler a reusit sa transforme brandurile mentionate in simboluri americane. Mickey Drexler a implementat in SUA asa-numita cultura "casual Friday".

La J.Crew, a diversificat gama de haine si i-a rugat pe angajati sa promoveze doar produsele dupa care erau "innebuniti". Sub aripa sa, Gap a ajuns de la vanzari de 480 milioane de dolari la 13,6 miliarde de dolari, in 20 de ani. J.Crew a avansat de la 700 milioane de dolari la 1,7 miliarde de dolari, in aceeasi perioada.

16.Ted Turner, TBS si CNN


Ascensiunea companiei: 5
Impactul asupra industriei & societatii : 8
Mandat: 1970 - 1996

Turner a fondat TBS in 1970 si a devenit pionierul industriei de stiri televizate prin cablu din America. In 1980, Turner a infiintat CNN, primul canal de stiri prin cablu care emite 24 de ore din 24. CNN a reprezentat un boom. In 1991, revista Time i-a acordat lui Turner titlul de Omul Anului. In prezent, reteaua are 36 de redactii in toata lumea si 900 de filiale locale. In 1996, Turner a unit TBS cu Time Warner. Consortiul a fost cumparat apoi de AOL.

15.Meg Whitman, EBAY

Ascensiunea companiei: 5
Impactul asupra industriei & societatii : 6
Mandat: 1998 - 2008

Whitman a venit la eBay in 1998, in calitate de CEO. A crescut numarul angajatilor de la 30 la 15.000 si veniturile de la 4 milioane de dolari la 8 miliarde de dolari, in doar 10 ani. A reorganizat structura de management a companiei. Printre cele mai mari achizitii ale sale se numara PayPal si Skype. Revista Fortune a inclus-o in topul celor mai influente cinci femei din lume.

14.Fred Smith, FEDEX

Ascensiunea companiei: 6
Impactul asupra industriei & societatii : 7
Mandat: 1971 - prezent

Fostul capitan in Marina Americana Fred Smith a profitat de experienta sa de controlor aerian pentru a infiinta, in anul 1971, gigantul FedEx. Smith a dezvoltat primul sistem integrat de curierat aerian, care cuprindea 14 avioane, servind 25 de tari. Sistemul a revolutionat industria curieratului. In prezent, FedEx este cel mai mare operator de curierat "overnight" (peste noapte) din SUA, cu o valoare de piata de 31 miliarde de dolari.

13.Lou Gerstner, IBM si RJR NABISCO

Ascensiunea companiei: 1
Impactul asupra industriei & societatii : 9
Mandat: 1993 - 2002

Gerstner a devenit CEO-ul IBM in 1993. Acesta a schimbat complet viziunea companiei, inlocuind majoritatea angajatilor si centralizand puterea de decizie. Totusi, IBM a crescut doar cu 3,2% in timpul mandatului sau. Lou Gerstner a parasit compania IBM in 2002, pentru a se alatura firmei globale de private equity Carlyle Group.

12.Rupert Murdoch, NEWS CORPORATION

Ascensiunea companiei: 8
Impactul asupra industriei & societatii : 8
Mandat: 1979 - prezent

Murdoch, in varsta de 80 de ani, este jurnalist "pur-sange". Uneori, a fost inconjurat de controverse. Totul a inceput cu o fituica de ziar, undeva in Adelaide, Australia. De acolo, Murdoch a construit cea mai mare retea media din lume, activand pe piete din Marea Britanie, SUA si Asia.

A cumpara The New York Post si ziarul londonez News of the World, care va fi inchis, in urma unui scandal-monstru. In 1985, a cumparat 20th Century Fox, iar un an mai tarziu, a creat Fox Broadcasting Company. In 2007, Murdoch a fost mediatizat pentru oferta sa de 5 miliarde de dolari, inaintata in scopul cumpararii Dow Jones. Scopul? Murdoch dorea sa scoata WSJ (Wall Street Journal) din "familia" Bancroft. A castigat si a devenit o concurenta apriga pentru New York Times.

Numele lui Murdoch este legat in prezent de un scandal. Editorii News of The World sunt acuzati ca au interceptat telefonul unei fete ucise, in scopul realizarii unor articole-soc. Dupa cateva zile de tacere, Murdoch a luat decizia dramatica de a inchide complet ziarul mentionat, unul dintre cele mai citite publicatii londoneze.

11.Eric Schmidt, GOOGLE

Ascensiunea companiei: 9
Impactul asupra industriei & societatii : 10
Mandat: 2001 - 2011

A fost Schmidt un norocos? Larry Page si Sergey Brin au apelat dintotdeauna la Schmidt, stiind ca detine cunostintele pe care ei nu le au. Sub obladuirea lui Schmidt, Google a lansat sute de produse. Acesta a pastrat Google la mare inaltime. Printre achizitiile realizate de Schmidt se numara YouTube, DoubleClick si AdMob.

In aprilie, cand Schmidt a predat stafeta de CEO lui Page, profitul Google era de 8,58 miliarde de dolari. Cel mai mare regret al sau este legat de reteaua de socializare Facebook, pe care a subestimat-o la vremea aparitiei: "Am dat-o in bara", recunoaste Schmidt.

10.Howard Schultz, STARBUCKS

Ascensiunea companiei: 5
Impactul asupra industriei & societatii : 9
Mandat: 1987 - 2000; 2008 - prezent

Inspirat de stilul european, Schultz a adus cafenelele sic in America. A creat o cultura in care oamenii pot da 2 dolari pe o cafea, cu zambetul pe buze. De la infiintarea lantului de cafenele Il Giornale, care a cumparat ulterior Starbucks, Schultz a dezvoltat compania focalizandu-se pe EXPERIENTA clientului care vine sa-si savureze cafeaua.

A renuntat la pozitia de CEO in 2000. In ianuarie 2008, a revenit la conducerea companiei si a realizat una dintre cele mai de succes "reforme" din istoria corporatiilor ameicane, chiar pe timp de recesiune. Astazi, Starbucks realizeaza venituri anuale de peste 10 miliarde de dolari.

9.Larry Ellison, ORACLE

Ascensiunea companiei: 9
Impactul asupra industriei & societatii : 7
Mandat: 1977 - prezent

Ellison a fost cofondator al Oracle-ului, in 1977. IBM, pe atunci lider pe piata bazelor de date, a "cazut" in piata de mijloc, facand loc pentru Oracle, Informix si Sybase. Ellison a achizitionat companii precum Sun Microsystems, BEA Systems, Hyperion, Siebel Systems si PeopleSoft.

8.Mark Zuckerberg, FACEBOOK

Ascensiunea companiei: 8
Impactul asupra industriei & societatii : 10
Mandat: 2004 - prezent

In 2004, Zuckerberg a dezvoltat o mica retea sociala in camera sa de camin de la Harvard. N-a stiut c-o sa devina miliardar. De atunci si pana in prezent, Mark a schimbat modul in care interactionam unii cu altii si a fost numit "Omul Anului", de catre revista Time (decembrie 2010). Goldman Sachs a evaluat compania Facebook la 50 miliarde de dolari. MTV, Yahoo si Microsoft, cu totii au incercat sa-l "cumpere" pe Zuckerberg. Terry Semel, fostul CEO Yahoo, care i-a facut lui Zuckerberg o oferta de un miliarde de dolari in 2006, a declarat urmatoarele: "N-am intalnit pe nimeni - faceti abstractie de varsta lui, 22 - 23 de ani - n-am intalnit pe nimeni care sa refuze un miliard de dolari. Zuckerberg mi-a zis doar atat: "Nu e vorba de pret. Acesta este "copilul" meu (n.r., Facebook) si vreau sa-l cresc". "Nu mi-a venit sa cred", a mai spus Semel.

Pana acum, Zuckerberg a castigat numeroase procese indreptate impotriva Facebook. Larry Page si Sergey Brin sper ca vor "intrece" Facebook cu retea lor de socializare Google +. O vor face in viata asta? Ramane de vazut. Mark Zuckerberg a castigat destula notorietate. Totusi, filmul THE SOCIAL NETWORK, regizat de David Fincher, nu i-a adus un "plus" la reputatia personala...

7.Steve Schwarzman, BLACKSTONE GROUP

Ascensiunea companiei: 8
Impact asupra industriei & societatii: 9
Mandat: 1985 - prezent

Schwarzman a fost unul dintre cei mai "timpurii" jucatori in private equity. Cu doar 400.000 de dolari in "buzunar", Schwarzman a inceput sa concureze cu jucatori financiari precum Salomon Brothers, Goldman Sachs si Morgan Stanley. Blackstone si-a asigurat stabilitatea prin achizitii globale.

Compania a devenit cunoscuta la mijlocul anilor 2000, cand a cumparat o serie de branduri de top, precum hotelurile Hilton. In 2007, Schwarzman a fost numit "noul rege de pe Wall Street", odata cu oferta publica initiala pentru Blackstone. In decembrie 2010, compania tranzactiona 128 miliarde de dolari.

6.John Chambers, CISCO

Ascensiunea companiei: 8
Impactul asupra industriei & societatii: 7
Mandat: 1995 - prezent

Chambers a ajuns la Cisco in 1991. In 1995, a devenit CEO. In urmatorii 10 ani, a realizat numeroase tranzactii de top, printre care achizitia Cerent si Linksys. Cisco valoreaza actualmente 87 miliarde de dolari si inregistreaza venituri anuale de 40 miliarde de dolari. Cisco intentioneaza insa sa concedieze intre 4.000 - 5.000 de angajati, pe fondul profiturilor sub asteptari.

5.Jamie Dimon, JP MORGAN

Ascensiunea companiei: 8
Impactul asupra industriei & societatii: 8
Mandat: 2004 - prezent

Dimon este unul din cei mai indragiti bancheri americani. In timpul recesiunii, JP Morgan a rezistat mult mai bine decat restul corporatiilor de pe Wall Street. Chiar daca a apelat la fonduri de ajutor, a fost prima banca in masura sa si le plateasca.

In 2008, Dimon a supervizat vanzarea Bear Sterns catre JP Morgan. Managementul lui Dimon a ajuns pana la urechile presedintelui american Barack Obama, care l-a laudat. "Exista multe banci bine conduse, precum JP Morgan, multumita CEO-ului Jamie Dimon". In 2010, JP Morgan a inregistrat un venit de 102 miliarde de dolari.

4.Jeff Bezos, AMAZON

Ascensiunea companiei: 8
Impactul asupra industriei & societatii: 10
Mandat: 1994 - prezent

Bezos a fondat Amazon.com in 1994, sub forma unui magazin online de carti. A devenit unul din cei mai mari antreprenori din mediul digital, cu venituri de miliarde. A cumparat multe companii, precum Zappos, IMDb, Alexa Internet si Audible.com. Amazon.com valoreaza in prezent 96 miliarde de dolari si este cel mai mare retailer online din lume.

3.Bill Gates, MICROSOFT

Ascensiunea companiei: 10
Impactul asupra industriei & societatii: 10
Mandat: 1975 - 2000

Gates a fondat Microsoft in anii '70 si a transformat-o in cea mai mare companie IT din lume. S-a extins agresiv si a lansat produse-cult, precum Microsoft Windows si Office. Gates a renuntat la functia de CEO Microsoft in 2000 si la restul atributiilor in 2006, dedicandu-se cauzelor umanitare ale Fundatiei Bill & Melinda Gates. Ramane insa simbolul MICROSOFT!

2.Jack Welch, GE

Ascensiunea companiei: 9
Impactul asupra industriei & societatii: 8
Mandat: 1981 - 2001

Stilul de management al lui Welch este notoriu. Si-a castigat titulatura de "Neutron Jack". O companie poate fi numarul 1 sau numarul 2, sau poate sa iasa din industrie, asa gandeste Welch. A venit la GE in 1960, in calitate de tanar inginer chimist. Sub conducerea lui, GE a devenit o companie uriasa. Veniturile au crescut de la 14 miliarde de dolari la 410 miliarde de dolari. GE este cea mai valoroasa companie din lume.

Una din marile sale achizitii este RCA, in primul rand datorita NBC-ului. In 1999, Fortune l-a desemnat "Managerul Secolului". Welch a creat diferenta in practicile de afaceri din SUA, punand actionarii pe primul loc, in detrimentul angajatilor. Acestia din urma au fost concediati in masa. "Principala responsabilitate a unei companii este SA CASTIGE", a declarat Jack Welch pentru Fortune.

1.Steve Jobs, APPLE

Ascensiunea firmei: 10
Impactul asupra industriei & societatii: 10
Mandat: 1976 - 1985, 1996 - prezent

Jobs a fost co-fondatorul Apple, in 1976. A prezentat computerul Macintosh in cadrul unei conferinte anuale a actionarilor, desfasurata in 1984. Inevitabil, Jobs a schimbat istoria industriei IT. Jobs si-a infiintat propria companie, denumita NeXT Computer.

A cumparat o parte din divizia de animatie a LucasFilm, transformand-o in Pixar. In 1996, a revenit la conducerea Apple. In urmatorii 10 ani si jumatate, Jobs a lansat numeroase produse de succes, precum iMac, iPod, iTunes, iPhone si iPad. Compania Apple valoreaza 326 miliarde de dolari.

Ultimele NOUTATI

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi
Sanatate

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi

today25 Apr. 2024
Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori
Casa si gradina

Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori

today25 Apr. 2024
5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024
Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)
Business

Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)

today25 Apr. 2024
Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA
Companii

Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA

today25 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie...

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x