Ernst & Young: Top 10 riscuri si oportunitati pentru companiile de energie si utilitati in 2013

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ernst & Young: Top 10 riscuri si oportunitati pentru companiile de energie si utilitati in 2013 Ernst & Young: Top 10 riscuri si oportunitati pentru companiile de energie si utilitati in 2013
de Manager.ro la 18 Apr. 2013
Urmareste-ne pe Google News
ernst & youngpiete emergentereglementareenergieutilitati

Numai prin transformarea modelului traditional de business, ce devine tot mai invechit, si printr-o noua abordare, companiile de energie si utilitati isi pot asigura reusita in viitor, se arata in noul raport lansat astazi de Ernst & Young: Business Pulse: Exploring the dual perspectives of the top 10 risks and opportunities in 2013.

Top 10 riscuri:

1. Conformitate si reglementari
2. Volatilitatea preturilor la materii prime si combustibili

3. Interventii politice in pietele de energie si utilitati
4. Incertitudini la nivelul politicilor climatice si de stabilire a preturilor certificatelor verzi
5. Volatilitatea costurilor si accesului la capital
6. Implementari de proiecte de anvergura
7. Cereri-soc de energie pe termen scurt
8. Batalia pentru talente
9. Imbatranirea retelei si a infrastructurii
10. Gestionarea planificarii si a acceptarii publice


Top 10 oportunitati:

1. Cresterea puternica a cererii in pietele emergente
2. Achizitii sau aliante pentru dobandirea de noi capabilitati   
3. Cresterea pietelor de energie si de servicii auxiliare  
4. Consolidarea relatiilor cu organismele externe de reglementare si conformitate
5. Imbunatatirea perceptiei publice
6. Focus pe programe de relatii cu investitorii si de comunicare  
7. Integrarea resurselor de energie distribuita
8. Dezvoltarea capacitatilor de productie si a infrastructurii de distributie in pietele emergente  
9. Intensificarea inovatiei in pietele emergente
10. Cresterea eficientei lantului de aprovizionare a capacitatilor eoliene


Conformitatea si reglementarile ocupa primul loc pe lista de riscuri

In comparatie cu ultimul raport din 2011, riscurile privind costul si accesul la capital s-au diminuat iar reglementarile si obligatiile de conformitate au devenit acum cele mai importante preocupari ale industriei. Executivii intervievati au declarat ca cel mai inalt grad de risc este reprezentat de schimbarea rapida a criteriilor din domeniul reglementarii si conformitatii, importanta acestora fiind estimata in crestere.

In raportul din acest an, se remarca o schimbare de abordare. Conformitatea si reglementarile ocupa primul loc pe lista de riscuri, avansand de pe pozitia secunda pe care s-au clasat in 2011. In timp ce guvernele si organismele de reglementare continua sa fie preocupate de eficienta energetica si de generearea unei cantitati scazute de carbon, consumatorii devin tot mai sensibili la pret, generandu-se, astfel, un conflict de interese intre stakeholder-ii companiilor din domeniul energiei si utilitatilor.

Consumatorul se afla la mijloc in cadrul acestor relatii complexe dintre companiile de utilitati, organismele de reglementare si cei care definesc politicile energetice. Pe fondul estimarilor de crestere a pretului electricitatii, vor avea de castigat doar acele companii de utilitati care vor sti sa exploateze la maximum tehnologiile inteligente pentru a-si ajusta modalitatile de interactiune cu consumatorii lor si pentru a folosi in avantajul lor oportunitatile de a schimba perceptia publica asupra industriei.

Evolutia modelului de afaceri: lupta pentru inovatie

Pe masura ce sectorul utilitatilor se transforma, trebuie sa se modifice si modelul de afaceri traditional, de la modul de distributie, la cel de contorizare si de facturare. Noul model trebuie sa fie capabil sa se adapteze cerintelor, mereu in schimbare, venind din partea stakeholder-ilor. Chiar daca natura acestor transformari variaza de la o piata la alta, exista o schimbare clara si general valabila, si anume transformarea dintr-un furnizor concentrat exclusiv pe vanzarea de energie catre consumatori, intr-unul care vinde eficienta energetica sau furnizeaza servicii la domiciliu.

Andrea Paliani, liderul Ernst & Young’s Global Power & Utilities Advisory, considera ca: “Noi jucatori isi vor face intrarea in pietele deja competitive de distributie. Prin urmare, jucatorii existenti din domeniul utilitatilor trebuie sa-si regandeasca modelul de business daca vor sa-si protejeze viitoarele venituri. In pietele mature, unde cererea stagneaza sau chiar scade, oportunitatile de dezvoltare constau acum in folosirea tehnologiilor inteligente sau propunerea de noi solutii de distributie. Acestea vor genera fluxuri suplimentare de venituri, iar dezvoltarea de noi capabilitati, in intern sau prin achizitii, in domenii precum analizele de date, vor duce la generarea de noi solutii pentru clienti care vor consolida imbunatatirile operationale”.

Provocari operationale: proiecte la scara mare, cu riscuri mari

Securizarea investitiei si implementarea unor proiecte de anvergura, care implica investitii mari de capital, vor reprezenta o provocare-cheie pentru companiile de utilitati, deoarece investitiile necesare pentru infrastructura de care acestea au nevoie sunt fara precedent. Pentru a reusi sa implementeze astfel de proiecte in conditii de siguranta, la timp si in limitele bugetului alocat, companiile vor intra intr-o competitie acerba pentru resurse si talente. In paralel, companiile de energie si utilitati trebuie sa asigure un management adecvat al infrastructurii lor invechite si al riscurilor ce decurg de aici pentru activele conexe.

Interventiile politicului prin modificari ale politicilor energetice reprezinta, de asemenea, un risc important, avand in vedere impactul pe care acestea il pot avea asupra zonei operationale, chiar si in pietele considerate pana acum stabile si transparente. Se estimeaza ca interventia politicului in operatiunile companiilor de utilitati se va intensifica, pe masura ce politicile energetice evolueaza. Prin urmare, devine tot mai important pentru companiile de utilitati sa se angajeze atat in educarea consumatorului cu privire la impactul generat de schimbarile de politici energetice, cat si in construirea increderii.   

Integrarea resurselor de energie distribuita si imbunatatirea lantului de aprovizionare pe segmentul energiei eoliene, de pe uscat sau de pe mare, reprezinta reale oportunitati prin care companiile de utilitati sa reduca riscurile generate de toate aceste provocari operationale.

Volatilitatea economica: noua normalitate

In contextul in care declinul financiar global continua, riscul asociat volatilitatii economice, chiar daca e important, este tot mai mult asumat de jucatorii din segmentul de utilitati. Executivii din companiile de energie si utilitati plaseaza pe a doua pozitie riscurile privind volatilitatea preturilor la materii prime, cum ar fi recentele fluctuatii de pret ale gazului lichefiat si accesul la aprovizionarea cu combustibili la preturi competitive pe termen lung.

Consecintele nefaste generate de nesiguranta economica risca sa se regaseasca in majorarea costurilor la utilitati intr-o perioada in care cererile de investitii cresc si sunt tot mai semnificative. Chiar si in acest context, acele companii care investesc in afara tarilor lor de origine, in zone geografice cu rata mare de crestere, cum ar fi China si America Latina, ar putea contracara partial consecintele unor astfel de riscuri.

Andrea Paliani comenteaza: “Utilitatile publice necesita investitii semnificative de capital si un orizont de planificare pe termen lung, asadar, incertitudinile privind politicile energetice si climatice, evolutia reglementarilor si a pietelor de materii prime cresc expunerea si costurile oricarui plan de investitii. Chiar si in acest context, cresterea cererii de energie din pietele emergente reprezinta o oportunitate atat pentru companiile locale de energie si utilitati, cat si pentru cele internationale”.

Vor supravietui cei cu resurse si cei rezistenti

Privind in perspectiva la cum ar putea arata viitorul companiilor de energie si utilitati, Andrea Paliani conchide: “A prospera intr-un mediu volatil nu este deloc usor, iar companiile care ajung sa o faca au cateva caracteristici in comun. Privesc atent in jurul lor si se concentreaza pe ce se intampla in piata, raspund inteligent - si rapid – la schimbare, inteleg ce determina costurile si valoarea si mentin relatii stranse cu stakeholder-ii lor. Cu toate ca domeniul utilitatilor se va confrunta cu erodarea valorii in anumite domenii, trebuie recunoscut faptul ca atat riscurile cat si oportunitatile sunt esentiale pentru succesele viitoare”.

Ultimele NOUTATI

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Ciolacu a decis: Kaufland, Lidl, Carrefour si Auchan raman deschise si in weekend: romanii nu vor sa le inchidem
Economie

Ciolacu a decis: Kaufland, Lidl, Carrefour si Auchan raman deschise si in weekend: romanii nu vor sa le inchidem

today28 Mar. 2024
Crocs: Revolutia pantofilor
Life Style

Crocs: Revolutia pantofilor

today28 Mar. 2024
Firmele de asigurare, revoltate ca pretul la RCA ramane plafonat: e iar haos pe piata asigurarilor auto obligatorii
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Firmele de asigurare, revoltate ca pretul la RCA ramane plafonat: e iar haos pe piata asigurarilor auto obligatorii

today27 Mar. 2024
Antreprenorii romani tuna si fulgera: avem e-factura, e-transport, e-sigiliu si cu toate astea marii infractori nu sunt prinsi niciodata
Companii

Antreprenorii romani tuna si fulgera: avem e-factura, e-transport, e-sigiliu si cu toate astea marii infractori nu sunt prinsi niciodata

today27 Mar. 2024
Se scumpesc taxele locale pentru proprietati. Nu scapa nici macar firmele, ce spune noua legislatie fiscala
Economie

Se scumpesc taxele locale pentru proprietati. Nu scapa nici macar firmele, ce spune noua legislatie fiscala

today27 Mar. 2024
Salarii litoral 2024. Cat de generosi sunt patronii, salarii si de 10.000 de lei bani in mana, lunar
Economie

Salarii litoral 2024. Cat de generosi sunt patronii, salarii si de 10.000 de lei bani in mana, lunar

today27 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Ciolacu a decis: Kaufland, Lidl, Carrefour si Auchan raman deschise si in weekend: romanii nu vor sa le inchidem
Economie

Ciolacu a decis: Kaufland, Lidl, Carrefour si Auchan raman deschise si in weekend: romanii nu vor sa le inchidem

today28 Mar. 2024
Crocs: Revolutia pantofilor
Life Style

Crocs: Revolutia pantofilor

today28 Mar. 2024
Firmele de asigurare, revoltate ca pretul la RCA ramane plafonat: e iar haos pe piata asigurarilor auto obligatorii
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Firmele de asigurare, revoltate ca pretul la RCA ramane plafonat: e iar haos pe piata asigurarilor auto obligatorii

today27 Mar. 2024
Antreprenorii romani tuna si fulgera: avem e-factura, e-transport, e-sigiliu si cu toate astea marii infractori nu sunt prinsi niciodata
Companii

Antreprenorii romani tuna si fulgera: avem e-factura, e-transport, e-sigiliu si cu toate astea marii infractori nu sunt prinsi niciodata

today27 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x