Top 10: Cei mai influenti moguli media din istorie

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Top 10: Cei mai influenti moguli media din istorie Top 10: Cei mai influenti moguli media din istorie
de Manager.ro la 01 Aug. 2011
Urmareste-ne pe Google News
mogulmediapresajurnalismziarpublic

Inca de la inceputurile presei, a ziarelor, a radioului si televiziunii, toate mediile de comunicare au fost menite sa informeze si sa educe publicul.

Pe de alta parte, mass-media au fost folosite si pentru a promova mafioti la rang de vedete sau in scopul consolidarii puterii politice a unor personaje fara constiinta. Urmatorii moguli "au intins" coarda intre divertisment si politica, au educat sau manipulat publicul si au ramas sau vor ramane in istorie, sub diverse ipostaze, mai mult sau mai putin pozitive.

10. Silvio Berlusconi - A trasat o linie grosolana intre politica si media, fiind in acelasi timp premier al Italiei si proprietar de holding de presa. Berlusconi detine o participatie majora la cea mai mare companie TV din Italia, cea mai mare companie de publicitate din tara si unul din cele mai importante cluburi de fotbal, AC Milan. A tinut afacerea-n familie - sotia si fratele sau detin un cotidian national. A fost acuzat in repetate randuri de manipularea presei. Chiar si asa, Berlusconi reuseste cumva sa ignore controversele si acuzatiile de management defectuos. Premierul s-a confruntat cu numeroase acuzatii legate de fapte de coruptie, mita si chiar scandaluri sexuale. Cea mai grava acuzatie la adresa moralitatii sale este cea referitoare la o presupusa relatie sexuala cu o tanara de 17 ani.

9. Ted Turner - Ted Turner este fondatorul CNN, cea mai mare retea de stiri din lume, care emite 24 de ore din 24. CNN a prezentat de-a lungul timpului momente istorice precum accidentul rachetei Challenger si Razboiul din Golf. Turner a infiintat o liga de wrestling (WCW), a pus bazele Goodwill Games si a cumparat echipe sportive, precum Atlanta Braves. La un moment dat, a fost cel mai mare latifundiar din SUA si un filantrop convins - a donat un miliard de dolari pentru sustinerea cauzelor ONU, a avertizat in legatura cu schimbarile climatice globale, a condamnat razboaiele si exploatarile petroliere care dauneaza mediului inconjurator. In tot acest parcurs al carierei sale prodigioase, Ted Turner a fost provocat de multe ori de mogulul News Corp., Rupert Murdoch. Magnatul CNN nu a raspuns insa tachinarilor "batranului", preferand sa inventeze un personaj curajos pe nume...Captain Planet.


8. William Randolph Hearst - A mostenit ziarul tatalui sau, The San Francisco Examiner, ajungand cu timpul sa detina 30 de publicatii; dupa ce s-a extins in sectorul revistelor, a creat cea mai mare retea media din lume. A cochetat cu politica, fiind ales de doua ori congressman in aparatul de conducere american; influenta sa majora s-a produs insa prin imperiul media. Acelasi Hearst a acoperit subiecte precum revolutia din Cuba. Inventatorul "jurnalismului galben" a inspirat monumentalul film Citizen Kane, unul din cele mai importante productii cinematografice realizate vreodata.

7. Lord Beaverbrook - In timp ce indeplinea functia de ministru britanic al Informatiilor, pe parcursul Primului Razboi Mondial, Max Aitken a dobandit controlul asupra publicatiei Daily Express. Dupa razboi, a transformat Express-ul in cel mai bine vandut ziar din lume. A devenit cunoscut pentru duritatea cu care incuraja sau "demola" orice tentativa de cariera a angajatilor sai. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Aitken a fost prietenul apropiat si sfatuitorul primului ministru Winston Churchill.

6. Joseph Pulitzer - La sfarsitul anilor 1870, Joseph Pulitzer a cumparat publicatiile St Louis Post si St Louis Dispatch, transformandu-le in St Louis Post Dispatch si New York World. In anii 1880, Pulitzer si-a extins holdingul, incluzand si New York World. A fost un luptator convins impotriva coruptiei si afacerilor dubioase, aducand la lumina scandaluri din culisele guvernului; a ajuns sa fie condamnat deoarece l-a criticat pe Theodore Roosevelt, pe fondul unor acuzatii legate de platile efectuate catre French Panama Canal Company. Initial, a fost republican, apoi democrat. A indeplinit functia de congressman, pana cand a renuntat pentru mediul jurnalistic. Printre meritele sale majore se numara crearea Scolii de Jurnalism din Columbia si bineinteles a prestigiosului Premiu Pulitzer, acordat celor mai buni jurnalisti din lume.

5. James Gordon Bennett, Sr - James Gordon Bennett a fost un personaj ambitios, care "nu s-a lasat" pana nu a atins culmile succesului cu ziarul New York Herald, in 1835. In 1866, NYH era deja cel mai bine vandut ziar din SUA. Bennett a adus numeroase premiere in jurnalismul vremii, cum ar fi primul interviu de ziar si primul "exclusiv" cu un presedinte in functie. Mogulul media a sustinut mai multi candidati la presedintie, printre care James Buchanan. Mai mult, Bennett a sustinut Uniunea in timpul Razboiului Civil, promovand imaginea de martir a presedintelui asasinat Lincoln.

4. Frank Ernest Gannett - A inceput sa cladeasca un imperiu media la varsta de 30 de ani, cand a cumparat Emira Gazette (1906). In urmatorii ani, si-a extins influenta, prin cumpararea Ithaca Journal si a catorva ziare mai mici; Gannett a pus bazele Times-Union.
In 1923, detinea un imperiu media de proportii. Astazi, Gannett Company este una din cele mai importante companii de media din SUA.


3. Henry Luce
- Ati auzit de Time, Life, Fortune si Sports Illustrates? Prin lansarea unor publicatii adresate americanilor din toate clasele sociale, Henry Luce a schimbat legile jurnalismului din SUA si obiceiurile de lectura. Time aducea stirile, Life oferea o perceptie vizuala in era dinaintea televiziunii, Sports Illustrates promova sportivii si Fortune oferea o perspectiva asupra economiei. Fara Luce, n-ar fi existat nici Personalitatea Anului, distinctie acordata de Time. Henry Luce a fost un anti-comunist convins si s-a vazut acest lucru - intre 1927 - 1955, liderul nationalist chinez Chiang Kai a fost prezent de mai multe ori pe coperta revistei Time. Articolul lui Luce din 1941, "The American Century", publicat in revista Life, este considerat un punct de cotitura in istoria politicii externe a SUA, dezvoltata in secolul 20.




2. Michael Bloomberg - Primarul New York-ului si al 13-lea cel mai bogat om din SUA, detine 88% din compania Bloomberg LP. Averea lui Michael Bloomberg este estimata la 18,1 miliarde de dolari. Reteaua Bloomberg ofera informatii financiare, prin intermediul revistelor, televiziunii si postului de radio propriu. Au existat speculatii referitoare la o posibila candidatura a lui Bloomberg la presedintia SUA, demontate de acesta.



1. Rupert Murdoch - De la un simplu ziar australian, Murdoch a ajuns sa detina un imperiu media urias. De la ziare, a ajuns sa detina studiourile 20th Century Fox. Este proprietarul Wall Street Journal, investind totodata in productia de filme, in televiziune si in site-uri web. La ziua fiicei sale, Elisabeth Murdoch, in varsta de 40 de ani, au fost prezente personalitati influente, precum Tony Blair, David Cameron, Bono si Bob Geldof. Imperiul lui Murdoch a fost clatinat in ultima vreme de scandalul de la ziarul sau, News of the World, implicat in interceptarea ilegala ale unor telefoane apartinand victimelor unor crime, politicieni si victime ale atacurilor teroriste din 11 septembrie 2011. In 2010, Forbes l-a desemnat pe Rupert Murdoch ca fiind a 13-a cea mai influenta personalitate din lume. De asemenea, Murdoch ocupa locul 117 in topul mondial al celor mai bogati oameni.

Ultimele NOUTATI

3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x