Un start-up destinat bitcoinilor, finantat cu 25 milioane de dolari
bitcoinbitcoinitranzactiicoinbasefinantarecash
Coinbase, un start-up care le permite oamenilor sa tranzactioneze bitcoini, a strans o finantare de 25 milioane de dolari - cea mai mare pentru un start-up de acest tip.
Bitcoinul, o moneda virtuala, a atras interesul multor investitori si a depasit valoarea de 1.000 dolari.
Sustinatorii valutei, care nu este regularizata de autoritati, au promovat utilizarea acesteia.
Coinbase a precizat ca va folosi finantarea pentru a "educa piata si a promova adoptarea la scara larga a bitcoinului".
Increderea in bitcoini a crescut dupa ce autoritatile americane au descris monedele ca facand parte "dintr-un serviciu financiar legitim", in luna octombrie.
Totusi, vineri, Autoritatea Bancara Europeana a avertizat asupra potentialelor riscuri ale folosirii bitcoinilor.
Bitcoinul este privit tot mai des ca o noua valuta. Ca orice asemenea entitate, valoarea sa este determinata de cea tranzactionata de utilizatori.
Pentru a procesa tranzactiile cu bitcoini, se foloseste procedeul de "extractie", care implica un calculator programat sa rezolve probleme matematice dificile, care au o solutie formata din 64 de cifre.
Pentru fiecare problema rezolvata, se proceseaza un grup de bitcoini. "Minerul" este recompensat cu noi bitcoini.
Astfel, oamenii sunt obligati sa-si imbunatateasca PC-urile, pentru a rezolva mai rapid problemele respective. In prezent, sunt tranzactionati 11.000.000 bitcoini.
Pentru a primi un bitcoin, utilizatorul trebuie sa aiba o adresa pentru bitcoini - formata din 27-34 litere si cifre - care reprezinta, practic, o casuta postala.
Aceste adrese nu sunt inregistrate si oamenii le pot folosi pentru a-si pastra anonimitatea, atunci cand fac tranzactii.
Adresele sunt stocate in portofelele pentru bitcoini, folosite pentru gestionarea economiilor virtuale.
Vorbim despre un cont bancar virtual - cu precizarea ca daca se pierd datele, se pierd si bitcoinii din "tezaurul personal".
China, a doua cea mai mare economie a lumii, le-a interzis bancilor sa foloseasca tranzactiile cu bitcoini, spunand ca moneda nu are un temei legal.
Alan Greenspan, fostul presedinte al Rezervei Federale americane, a spus ca bitcoinul face parte dintr-o noua "bula".
In ciuda scepticilor, unele locuri din lume accepta deja bitcoinii, ca forma de plata. Coinbase precizeaza ca numarul celor care folosesc bitcoini s-a dublat la peste 600.000 in ultimele doua luni si 10.000 de noi membri se inscriu in fiecare zi in "vanatoarea de bitcoini".
Coinbase colaboreaza cu 16.000 de comercianti, care accepta platile cu bitcoini. Platforma bitcoinilor ar putea fi folosita pentru dezvoltarea unor noi tehnologii, spune Chris Dixon, din cadrul fondului de capital Andreessen Horowitz - care a condus runda de finantare a Coinbase.
Printre posibilele aplicatii cu bitcoini, Dixon vorbeste despre "platile de la o masina la alta, pentru reducerea spam-ului" si furnizarea "unor servicii financiare low-cost pentru cei care, din motive financiare sau politice, nu dispun, in prezent, de ele".