7 sfaturi pentru antreprenorii care vor sa isi insufleteasca afacerea

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
7 sfaturi pentru antreprenorii care vor sa isi insufleteasca afacerea 7 sfaturi pentru antreprenorii care vor sa isi insufleteasca afacerea
de Manager.ro la 14 Nov. 2012
Urmareste-ne pe Google News
sfaturiantreprenoriafacericarierasuccesantreprenoriat

Daca nu conduci, n-o sa te urmeze nimeni. Asa cum realitatile vietii ne afecteaza personal, cele legate de business ne influenteaza cariera de antreprenori. Antreprenorul Bill McBean ne dezvaluie ce a invatat in prestigioasa sa cariera si vrea sa ne ajute sa evitam greselile pe care el insusi le-a comis in trecut.

Esti condamnat inca de la inceput. Daca esti antreprenor sau vrei sa fii antreprenor, iti va fi greu sa ghicesti ce-ti rezerva ziua de maine. Sub 30% din afaceri rezista mai mult de un deceniu pe piata si majoritatea esueaza in primii ani de activitate. Ce poate merge prost? Cam totul: o idee esuata de afaceri, o planificare eronata, lipsa banilor, conducerea ineficienta si alte aspecte. In lumea dura a afacerilor, acestea sunt regulile. Si regulile sunt facute pentru a fi respectate sau incalcate, in functie de liberul arbitru al fiecaruia.

Exista unele aspecte absolut importante despre proprietatea unei afaceri. Bill te poate ajuta sa eviti capcanele de urs, sa mergi tot inainte. "Facts of Business Life", asa le-a numit el. Adica, acele realitati legate de afaceri. Priveste adevarul in fata. In universul business, cainii chiar nu umbla cu covrigi in coada, ci cu grenade legate de labute.

"Sigur ca exista numeroase cunostinte, pe care antreprenorii trebuie sa le cunoasca, pentru a razbi in afaceri", spune McBean. Cea mai noua carte a sa, "Realitatile vietii in afaceri: Ce stie fiecare antreprenor de succes si tu nu stii", costa doar 24,95 dolari, dar ofera sfaturi de milioane. "Dupa multe decenii in care mi-am condus cu succes afacerea si am invatat cum si-au cladit altii succesul, am ajuns la concluzia ca aceste lucruri reprezinta sapte elemente esentiale pentru orice antreprenor", a spus McBean.


Autorul genereaza un ciclu al vietii fiecarei afaceri, format din cinci etape: Proprietatea si Oportunitatea, Crearea ADN-ului companiei tale, De la Supravietuire la Succes, Mentinerea Succesului si Acceptarea realitatii, atunci cand a venit timpul sa renunti.

"Nu mai intelegeti gresit", explica McBean. "Nu exista garantii pentru antreprenori - fiecare afacere este unica, in functie de cum evolueaza, constrangerile sale si cum opereaza. Tot ce trebuie sa faci este sa arunci zarurile in favoarea ta".

1. Daca nu conduci, n-o sa te urmeze nimeni.

O afirmatie care pare evidenta, la prima vedere. Deseori, leadership-ul este unul din acele cuvinte pe care unii oameni le folosesc, nestiind insa ce inseamna de fapt. Potrivit lui McBean, un leadership antreprenorial de exceptie incepe cu definirea destinatiei, directiei unei afaceri. Trebuie sa stabilesti cum va arata afacerea ta si unde trebuie sa ajunga. Dar drumul nu se opreste aici. Acesta implica dezvoltarea si imbunatatirea constanta a unui set de aptitudini, veritabile arme "albe", care te vor ajuta sa devii cel mai bun in domeniul tau de activitate.

"Este important sa retinem ca fara un leadership eficient, managerii sau angajatii tai nu vor sti ce este important pentru lider, ce conduce acesta sau cum arata succesul sau esecul", subliniaza McBean. "Cu alte cuvinte, pentru a avea angajati eficienti, afacerea ta trebuie sa fie condusa eficient, unde includem si definirea succesului si a esecului, in functie de destinatia finala. Un alt aspect important al conducerii eficiente este dezvoltarea culturii corporatiste, bazata pe asteptari, recompense si impliniri, pentru cei care s-au ridicat la nivelul promis. Vestea buna vizavi de antreprenoriat este ca cele mai bune lucruri pot fi invatate pe parcurs si este esential ca sefii sa nu se dezica de la principiul enuntat".

2. Daca nu controlezi un business, nu il detii cu adevarat.

Controlul reprezinta totul. Daca nu controlezi o companie, prin definirea clara a sarcinilor cheie si stabilirea unor norme de conducere, precum si "inspectarea angajatilor cu perspectiva", n-o sa detii niciodata acea companie cu adevarat; mai exact, esti doar un spectator, iar altii se joaca nestingheriti cu banii tai.

"Exista doua aspecte esentiale pe care antreprenorii de succes trebuie sa le inteleaga legat de rivalii lor de pe piata, mai putin norocosi", explica McBean. "In primul rand, procedurile si procesele excelente au nevoie de control si numai asa vei avea parte de angajati la fel de excelenti".

"In al doilea rand, nu te limita doar la a da ordine celorlalti. Spune-le angajatilor ca vor exista consecinte, daca procedurile nu vor fi respectate cum se cuvine. Daca nu faci acest lucru, vei "conduce" un grup de indivizi care joaca dupa propriile reguli si principii, iar compania nu va mai avea un scop comun", spune McBean.

3. Protejeaza bunurile companiei tale.

Ar putea sa ne surprinda faptul ca sfatul in cauza nu tine de protectia vanzarilor, a profiturilor si a cresterii. Adevarul este insa ca trebuie sa iti protejezi activele, bunurile, proprietatile afacerii tale.

"Ignora aceasta realitate si compania ta va evolua sub asteptari - daca va supravietui dupa prescrierea datoriilor, abandonul clientilor si indiferenta angajatilor", avertizeaza McBean. "Cred ca protectia activelor tangibile si intangibile este un aspect foarte ignorat in zilele noastre si de-a dreptul prost inteles. Trebuie sa intelegi care sunt activele unei companii si sa le pazesti de "lupi". Daca nu faci acest lucru, greselile iti vor bantui afacerea si vei suferi din punct de vedere financiar, cand te astepti mai putin".

4. Planificarea tine de pregatirea pentru viitor, nu de prezicerea acestuia.

Nimeni nu stie ce-i rezerva ziua de maine, saptamana urmatoare sau anul viitor in business. Dar poti sa te pregatesti pentru ceea ce urmeaza. Planificarea, spune McBean, reprezinta un mix de stiinta si informatie. "O planificare mai buna decat cea a concurentei te va diferentia pe piata", adauga el. "Ford Motor Company reprezinta un exemplu elocvent. In 2008 si 2009, rivalii sai, GM si Chrysler, au ramas fara bani, fiind nevoiti sa apeleze la ajutor guvernamental. Ford s-a uitat de pe margine. Cu un an inainte de prabusirea financiara a Americii, Ford a inceput sa isi restructureze datoria si a strans miliarde de dolari, pentru a avea destul cash. A fost noroc sau planificare? Industriasii vor spune ca a fost o planificare a naibii de buna. Ford a stiut ca planificarea este importanta, deoarece ii determina pe patroni sa priveasca spre viitor cu responsabilitate".

5. Daca nu iti promovezi afacerea, atunci nu ai o afacere.

S-ar putea sa "nu le ai cu promovarea". S-ar putea sa crezi ca detii un produs atat de bun, incat se va promova de la sine, va vorbi in nume propriu. Ei bine, o sa esuezi. Daca oamenii nu au auzit de produsul tau (inclusiv "nea Caisa" de pe scara blocului), n-o sa ai succes.

"Antreprenorii din valul nou sunt reticenti cu privire la promovare, deoarece au bugete tot mai austere", spune McBean. "Dar fara marketing, un business este ca si mort".

6. Piata financiara este o zona de razboi.

Fiecare companie are rivali, care muncesc la fel de mult. Antreprenorii de succes stiu ca trebuie sa se lupte atat pentru dobandirea unei cote de piata dominante, cat si pentru pastrarea acesteia. McBean insista ca antreprenorii sa isi dezvolte o mentalitate de "samurai" si sa o mentina pe tot parcursul stradaniei lor in lumea afacerilor.

"Vanzarea reprezinta o afacere serioasa", spune McBean. "Fie castigi bani, fie pierzi. Daca aceasta nu e o zona de razboi al afacerilor, atunci cum o putem caracteriza? Pentru a avea succes, trebuie sa lupti.

7. Nu trebuie sa cunosti doar afacerea in care activezi; trebuie sa stii sa faci afaceri.

Cu siguranta ca trebuie sa cunosti foarte bine domeniul in care lucrezi. Trebuie insa sa stii ca afacerile sunt diferite, prezinta mai multe aspecte, care tin de contabilitate, finante, legi financiare, probleme legate de personal si altele.

"O viziune limitata in afaceri nu iti va aduce nimic bun", spune McBean. "La finele zilei, nu conteaza cat de mult stii, ci mai degraba ce anume stii si la ce iti folosesc respectivele cunostinte. De asemenea, in cazul in care esti manager, este responsabilitatea ta sa le oferi angajatilor informatii relevante si corecte".

"Nu cred ca oricare antreprenor poate avea succes - sau ca isi poate atinge potentialul maxim - fara sa cunoasca, sa inteleaga si sa aplice aceste sapte elemente in antreprenoriat", concluzioneaza McBean. "Trebuie sa intelegi cum merg lucrurile".

Ultimele NOUTATI

3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x