"Virgin" la 62 de ani: Richard Branson, omul cu o mie de chipuri

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Virgin la 62 de ani: Richard Branson, omul cu o mie de chipuri "Virgin" la 62 de ani: Richard Branson, omul cu o mie de chipuri
de Manager.ro la 22 Apr. 2012
Urmareste-ne pe Google News
virginvirgin grouprichard bransonantreprenorantreprenoriatsucces

Sir Richard Charles Nicholas Branson s-a nascut la Londra in anul 1950 si este proprietarul Virgin Group, un conglomerat care cuprinde peste 400 de companii. Din 1966, cand a demarat prima afacere, Richard Branson a inchis peste 100 de companii (sau chiar mai multe), sub brandul Virgin. Eticheta Virgin a fost lipita pe aproape toate produsele si serviciile, de la companii aeriene, la cluburi pentru bautorii de vinuri sau lenjerie intima.

Nu ar trebui sa ne surprinda faptul ca Branson a esuat de multe ori in afaceri. Ce nu l-a omorat, l-a facut mai puternic. Unele din lansarile sale, fie ele de succes sau nu, au fost spectaculoase.

De fapt, Branson a pierdut sirul companiilor pe care le-a inchis. De nenumarate ori, a incercat sa salveze un business, abordand problema dintr-un unghi diferit. Unele idei n-au dat insa roade.

In asemenea momente de cumpana, spune Branson, recunoasterea greselilor si recuperarea terenului in fata concurentei reprezinta principalii pasi pe care trebui sa-i realizeze un antreprenor.


"Mama mea m-a invatat, inca din frageda pruncie, ca nu e bine sa imi petrec timpul regretand trecutul. Incerc sa respect acest sfat in cariera mea de antreprenor. De-a lungul anilor, eu si echipa mea nu am lasat greselile, esecurile sau ratarile sa ne doboare. In schimb, chiar si cand o afacere a esuat, am cautat noi oportunitati, sa vedem cum putem acoperi o alta nisa de piata", subliniaza Richard Branson.

Potrivit acestuia, "oportunitatile de afaceri sunt ca autobuzele, vin si pleaca".


Revista Student: Branson a renuntat la scoala la varsta de 16 ani, pentru a pune bazele revistei Student – "Nu exista la acea vreme o revista condusa de studenti, pentru studenti. Nu mi-a placut ce am fost invatat la scoala. Nu imi placea nici situatia de atunci a lumii, in general, si am vrut sa indrept lucrurile", a declarat Branson, pentru Business 2.0 Magazine.

Revista nu a mers cum ar fi trebuit, astfel incat Branson a fost nevoit sa infiinteze un serviciu de comanda a discurilor de muzica prin posta, pe care l-a promovat in paginile acesteia. Serviciul s-a dovedit atat de popular, incat a renuntat la revista Student, deschizandu-si propriul magazin de muzica. L-a botezat "VIRGIN".


Virgin Cola: In cadrul unei campanii masive de extindere, Branson a lansat Virgin Cola, in 1994 – Virgin Cola a fost cea mai mediatizata afacere esuata a lui Branson si "preferata" antreprenorului.

"Aceasta afacere m-a invatat sa nu-i subestimez pe cei mai mari producatori de sucuri din lume (nota autorului: probabil se referea la Pepsi si Coca-Cola); n-o sa mai fac niciodata aceasta greseala, aceea de a crede ca marile companii dorm pe o ureche!"


Virgin Vodka: Cola a fost unul din produsele Virgin Drinks (lansat tot in 1994), care a inclus si Virgin Vodka – Ca si Virgin Cola, Virgin Vodka s-a bucurat de un succes de scurta durata. La fel si Virgin Vines, Virgin Energy Shot si Virgin Ooze (o bautura alcoolica cu acid). Un analist a declarat ca sucurile lui Branson nu au reusit sa se impuna pe piata, deoarece nu aduceau nimic nou.


Virgin Brides: Afacerea cu rochii de mireasa a lui Branson a esuat - Virgin Brides a fost inaugurat in Anglia, in 1996. Pentru lansarea evenimentului, Branson si-a ras barba si a purtat un costum de "ginerica".

Aventura sa in lumea modei mireselor nu a durat. Magazinul a incetat sa mai primeasca comenzi in decembrie 2007, dupa ce a inregistrat pierderi financiare enorme, pe fondul concurentei de pe piata serviciilor pentru tinerii casatoriti.


Virgin Vie: Afacerea cu cosmetice a inceput in 1997 – Virgin Vie reprezenta o linie de cosmetice, vanduta online, in magazinele Virgin si in cadru privat. Dupa ce magazinele au fost inchise, deoarece nu generau vanzari, brandul s-a concentrat asupra marketingului direct, devenind Virgin Vie At Home. In 2009, compania s-a transformat in Vie At Home, dupa ce Virgin s-a retras.


Branson a lansat colectia vestimentara Virgin Clothing in 1998 – Virgin Clothing a fost o linie de haine, incaltaminte si accesorii pentru barbati si femei, adresata tinerilor cu varsta cuprinsa intre 18 – 35 de ani. Hainele au fost vandute in Anglia. Virgin a angajat agentia de publicitate Saatchi & Saatchi pentru a realiza materialele de promovare pentru hainele sale. Brandul a falimentat in anul 2000, dupa ce actionarii au pierdut sume importante de bani.


Virgin Cars: Branson avea deja avioane si trenuri. Dar isi dorea si cateva masini – Virgin Cars a fost un retailer online de masini, lansat in mai 2000. Branson a estimat ca firma sa va vinde in primul an de activitate 24.000 de masini; compania a vandut doar 2.000. In 2003, compania vanduse in total 12.000 de masini. Virgin Cars a disparut in 2005.


In 2003, Branson a hotarat sa asocieze brandul Virgin cu producatorul vestimentar Victoria’s Secret, prin colectia Virginware – Afacerea a inceput promitator. Virginware s-a extins rapid, de la vanzari pe internet, la 30 de magazine fizice, deschise intre 2003 – 2004 (inclusiv un magazin de lux situat pe Carnaby Street din Londra). In 2005, brandul s-a prabusit. In luna iulie, Virginware a realizat ultima vanzare: 35.000 de perechi de sutiene si bikini Virgin.


Ultimul magazin Virgin Megastore din New York a fost inchis in anul 2009 – Magazinele Virgin Megastores au avut viata lunga. Lantul a fost lansat in 1992 si a intrat la apa in 2009, odata cu revolutia muzicii digitale. Richard Branson insusi a recunoscut ca ar fi trebuit sa inchida "la timp" magazinele Virgin Megastore.


Se pare ca Branson a fost si florar – Cariera de florar a lui Branson este inconjurat de mister. Nimeni nu stie cand a fost lansata floraria Virgin Flowers. Daca magazinul chiar a existat, fie Virgin l-a inchis sau l-a vandut, deoarece nu mai apare pe lista online a companiilor din Virgin Group.


Branson a incercat sa detroneze Apple… si a pierdut pariul – Virgin Pulse si Virgin Digital au reprezentat raspunsurile lui Branson la suprematia Apple (vizand cu precadere iPod si iTunes).

"Am fondat compania in 2004 si am inchis-o un an mai tarziu, deoarece nu a reusit sa se descurce in fata marilor producatori de asemenea dispozitive. Ascensiunea iPod-ului si a iTunes-ului a pus intr-o lumina proasta aparatele Virgin, depasite de vremuri, chiar inainte sa le lansam pe piata", a declarat Branson.


Nu toate companiile aeriene ale Virgin s-au descurcat la fel de onorabil precum Virgin Atlantic – Virgin Express, cu sediul la Bruxelles, a fost lansata in 1996, ca un rival pentru EasyJet. Dupa pierderi masive, operatorul aerian a fost inchis in 2006 si in prezent se numeste Bruxelles Airline. Virgin Carter a fost lansata in 2007, pentru a oferi servicii private de zbor. Din nefericire, recesiunea a pus bomboana pe coliva companiei mentionate, care a fost inchisa in 2009.


Virgin Facebook – VirginStudent a fost o comunitate de site-uri, infiintata in anul 2000. La acea vreme, nu a fost denumita "retea de socializare", dar semana cu Facebook-ul de azi – avea profiluri, conturi, fotografii, puteai sa te imprietenesti, sa-ti faci grupuri si sa trimiti mesaje. Site-ul a avut cateva sute de mii de vizitatori.

VirginStudent a fost inchis in 2005, dupa ce s-a confruntat cu o serie de probleme tehnice ireparabile. E posibil sa fi fost o "victima" a MySpace-ului, care, la randul sau, a fost falimentat de aparitia Facebook-ului.


Richard Branson a vrut sa organizeze Loteria Nationala… - Daca ar fi obtinut licenta de organizare a Loteriei Nationale din Anglia, Branson ar fi beneficiat de "un cash flow eficient si publicitate gratuita infinita pentru Virgin", noteaza un jurnalist britanic. Branson a solicitat licenta de doua ori, in anii 1994 si 2000.

Dupa ce Branson a dobandit dreptul organizarii loteriei in anul 2000, rivalul sau a invocat faptul ca juriul l-a favorizat pe miliardar. Comisarul responsabil de selectie a fost obligat sa demisioneze si s-a tinut un nou concurs. De data aceasta, Branson a pierdut.

Chiar daca Branson a jurat ca nu va mai solicita niciodata licenta, un jurnalist a scris, in 2005, ca mogulul "s-a angajat intr-o noua runda preliminara de discutii cu autoritatile, pentru a se inscrie in a treia cursa de dobandire a dreptului mentionat".

Ultimele NOUTATI

Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi
Interviurile Manager.ro

Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi

today24 Apr. 2024
Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine
Life Style

Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine

today23 Apr. 2024
Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti

today23 Apr. 2024
Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari
Companii

Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari

today23 Apr. 2024
Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?
Companii

Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?

today23 Apr. 2024
3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor
Economie

3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor

today23 Apr. 2024
Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri
Economie

Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri

today23 Apr. 2024
4 trucuri de care sa tii cont in 2024 la renovarea bucatariei
Life Style

4 trucuri de care sa tii cont in 2024 la renovarea bucatariei

today23 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti
Banii tai - sectiune de educatie...

Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti

today23 Apr. 2024
Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari
Companii

Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari

today23 Apr. 2024
Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?
Companii

Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?

today23 Apr. 2024
3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor
Economie

3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor

today23 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x