Anul 2020 s-a dovedit a fi un an dezastruos din toate punctele de vedere pentru industria auto, vanzarile globale fiind puternic afectate de criza provocata de pandemia de coronavirus. Masurile de restrictie impuse in vederea limitarii raspandirii epidemiei au suspendat mai intai activitatea showroom-urilor auto din multe colturi ale lumii, dupa care au blocat mai mult sau mai putin activitatea de productie din marile uzine ale lumii. In plus, comportamentul de consum al oamenilor s-a schimbat mult in 2020, multi oameni preferand sa amane o investitie semnificativa precum ar fi cea referitoare la achizitionarea unui autoturism nou.
Potrivit ultimului raport JATO Dynamics, piata globala a vehiculelor usoare a scazut in 2020 la nivelul din 2011. Mai exact, vorbim despre o cifra totala de vanzari de numai 78.35 milioane de unitati. In comparatie cu anul 2019, vanzarile globale din industria auto au scazut cu nu mai putin de 13%. Chiar daca la prima vedere s-ar putea spune ca nu este o scadere atat de dramatica, consecintele acesteia sunt cat se poate de serioase, investitiile celor mai importanti constructori de pe scena auto mondiala din ultimii ani fiind masive. In aceste conditii, anul 2020 a adus pierderi masive pentru marea majoritate a numelor importante care evolueaza in aceasta industrie.
Piata auto europeana a scazut cu 24% in 2020, vanzarile de pe Batranul Continent insumand numai 14.55 milioane de unitati. Lucrurile au stat ceva mai bine peste Ocean, vanzarile auto din Statele Unite scazand cu numai 15 procente, pana la un numar tot de 14.55 milioane de unitati.
Scaderea vanzarilor de pe piata auto globala din 2020 ar fi fost si mai dramatica daca piata din China nu ar fi reusit sa isi revina atat de rapid. Pandemia de coronavirus a debutat in China chiar in prima luna a anului, piata de acolo fiind prima afectata. Scaderea vanzarilor din luna februarie a anului trecut a fost una cat se poate de dramatica, insa lucrurile si-au revenit destul de rapid, piata auto din statul asiatic incepand sa creasca incepand cu luna mai. Cea mai mare piata auto a lumii a incheiat in cele din urma anul 2020 cu o scadere de numai 2%, aferenta unei cifre de vanzari de 25.24 milioane de unitati.
Fiind singura piata auto a lumii care si-a revenit complet la acest moment, marii constructori ai lumii au inceput acum sa isi indrepte atentia din ce in ce mai mult catre China. Tocmai din acest motiv asistam din ce in ce mai des la lansari care vizeaza modele dedicate exclusiv pietei chineze, producatorii devenind constienti ca grosul vanzarilor din acest an vor veni din aceasta zona a lumii. Potrivit unei analize a specialistului Felipe Munoz, nu mai putin de 33% din vanzarile mondiale de vehicule usoare au avut loc in 2020 in zona China - Taiwan.
In ciuda scaderilor puternice despre care vorbeam in randurile anterioare, anul 2020 a adus cu sine si cateva surprize de proportii, marea majoritate fiind insa inregistrate tot pe continentul asiatic. Spre exemplu, piata auto din Taiwan a crescut cu 3% in 2020, in timp ce cea din Coreea de Sud a raportat o crestere cu 5%. Mai mult decat atat, cresteri puternice au mai fost inregistrate si in Turkmenistan (+17%) sau Kazachstan (+24%).
Cea mai mare surpriza a anului 2020 a fost raportata insa foarte aproape de Romania, piata auto din Turcia inregistrand o crestere a vanzarilor de nu mai putin de 61%. Mai exact, in Turcia au fost comercializate in 2020 un numar de aproape 773.000 de autovehicule. Cresterea vanzarilor din Turcia nu are insa legatura neaparat cu gestionarea crizei provocate de pandemia de coronavirus, ci cu reducerea dobanzilor, o masura fortta de autoritatile de la Ankara. Astfel, pe fondul nesigurantei monetare, multi turci au preferat sa investeasca in masini.
Ultimele NOUTATI
Art Set by GAEP: Companii de 2 miliarde de lei adopta arta pentru retentia si satisfactia angajatilor
Cererea masinilor electrice pe piata interna, in crestere
Idei inedite de afaceri rurale: 6 modalitati de a face bani din curtea copilariei
Fa bani in timpul liber. Cum sa iti rotunjesti veniturile dupa program
7 metode de a castiga bani fara sa iesi din casa
Partenerii nostri
Baza de calcul pentru concediu medical - este influentata de indicele de inflatie?
Ce conteaza cu adevarat pentru tinerii din generatia Z la locul de munca
Cum sa folositi SAGA pentru PFA: Ghid pentru evidente fiscal-contabile perfect legale
Imprumuturi intre societati: care sunt conditiile de acordare?
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?