Bugetul tau. Poti reduce, fara compromisuri, cheltuielile pentru alimente?
alimentebugetul familialfast foodmancareabuget
Ponderea cheltuielilor pentru hrana este inca ridicata in Romania: in medie, 49% din bugetul familial este folosit pentru procurarea de alimente. Cheltuielile pentru alimente detin de obicei primul loc in "topul" cheltuielilor familiei, de aceea o reducere a acestor cheltuieli poate insemna o economie semnificativa, bani pe care i-am putea folosi pentru vacante, distrarea si educarea copiilor etc.
Pe de alta parte, alimentatia este una din putinele zone in care cu greu putem face compromisuri: confortul si sanatatea noastra depind in mod esential de o hrana de calitate.
Putem, in aceste conditii, sa reducem cheltuielile cu alimentele fara sacrificii in privinta calitatii si a gustului mancarii consumate? Daca da, cum?
Putem! Secretul este simplu: cumparand alimente neprocesate si pregatindu-ne noi, acasa, mancarea. Asadar, cat mai multa mancare gatita/pregatita in casa si cat mai putine preparate din comert. Concret, la micul dejun si la cina putem inlocui preparatele din carne sau branzeturile din comert cu salate, lapte, oua si/sau chiar cu mancaruri gatite. “Datele” ecuatiei sunt clare: castig de bani si de sanatate contra consum de timp. Iar acest timp petrecut pentru prepararea in casa a mancarii poate fi redus semnificativ gatind feluri simple, dar sanatoase, si in cantitati care sa ne ajunga 2-3 zile.
Preparate din comert de care ne putem dispensa sau al caror consum il putem reduce semnificativ:
- toate preparatele din carne: salamuri, parizer, muschi, carnati, crenvusti, sunca presata etc.;
- alimentele de tip fast food;
- produsele de patiserie;
- mancarea gatita luata direct din supermarket.
Aceste schimbari pot aduce o economie la buget de 100 – 250 RON pe luna de persoana.
Gasirea unui produs la pretul minim presupune, in general, aprovizionarea de la supermarket si din piete.
O alta modalitate de a scadea cheltuielile pe alimente este inlocuirea unor produse de baza cu substituti mai ieftini, care sa ofere aceleasi avantaje nutritionale. Este totusi o “metoda” riscanta: fiecare aliment are, pana la urma, o compozitie unica si cel mai sanatos este sa ne "ascultam" pofta (lucru care nu este valabil in cazul alimentelor procesate, pline de potentiatori de gust).