De ce au romanii mancare scumpa?
alimentepreturi alimentemancare romaniacheltuieli alimenteselgros
Statisticile arata ca partea cea mai mare a veniturilor unei gospodarii este alocata cheltuieilor alimentare. Romanii castiga putin, dar si mancarea este mai scumpa decat in tarile din vest.
Explicatia preturilor ridicate ale alimentelor a fost data de Alexandru Vlad, directorul executiv al Selgros Cash&Carry.
Prezent la conferinta "Retailul si consumul dupa trei ani de criza: strategii de succes", Vlad a explicat ca mancarea este mai scumpa in Romania decat in alte tari atat din cauza unei TVA enorme, nediferentiata, cat si pentru ca produsul pleaca de pe linia de fabricare deja scump.
In ceea ce priveste evolutia consumului, estimarea este relativ stabila pe segmentul alimentar, dar specialistii se asteapta la o revenire mai grea pentru produsele nealimentare.
In cadrul evenimentului, participantii au abordat subiecte legate de comert, insolventa frecventa in randul companiilor, comportamentul de consum al romanilor pe timp de criza, precum si previziunile specialistilor privind piata de retail in urmatorii zece ani.