Cel mai bun restaurant din lume
restauranteclasamentnomael celler de can roca
Restaurantul "Noma", din Copenhaga, al chef-ului Rene Redzepi, a fost declarat "cel mai bun restaurant din lume" de clasamentul revistei britanice "Restaurant", titlu care i-a mai fost deja decernat in 2010, 2011 si 2012. Restaurantul danez a recastigat astfel titlul pe care il pierduse in 2013, in fata restaurantului spaniol "El Celler de Can Roca", informeaza AFP.
Rene Redzepi, in varsta de 36 de ani, este considerat un veritabil "ambasador al gastronomiei nordice". Restaurantul, al carui nume reprezinta contragerea sintagmei "Ny Nordiska Mad" ("Noua mancare nordica"), propune preparate locale precum "skyr caillé" (specialitate islandeza pe baza de lapte), bou moscat de Groenlanda si moluste servite cu cereale.
Invingatorul de anul trecut, "El Celler de Can Roca", administrat de cei trei frati Roca din localitatea Girona, s-a clasat in 2014 pe locul al doilea in topul celor mai bune 50 de restaurante ale planetei. Restaurantul italian avangardist "Osteria Francescana", administrat de chef-ul Massimo Bottura, din Modena, s-a mentinut pe locul al treilea, pentru al doilea an consecutiv.
Locul al patrulea a revenit unui restaurant american: "Eleven Madison Park". De Altfel, Statele Unite au multe restaurante in topul din acest an. Restaurantul american "Saison" a castigat titlul "One to watch" (un restaurant de urmarit).
Niciun restaurant frantuzesc nu figureaza in Top 10. Cea mai buna clasare a unui restaurant francez a fost reusita de "Mirazur", din orasul Menton, care a ocupat locul al 11-lea.
Topul 100 al celor mai bune restaurante din lume a fost alcatuit pe baza voturilor exprimate de 900 de experti internationali, in randul carora s-au aflat maestri bucatari si critici culinari.
De la infiintarea sa, in 2002, acest clasament, sponsorizat de San Pellegrino si Acqua Panna, a acordat titlul suprem unui numar de doar cinci restaurante.
In afara de "El Celler de Can Roca" si "Noma", premiul a mai fost atribuit restaurantului spaniol "El Bulli" al lui Ferran Adria (inchis de la sfarsitul anului 2011) de cinci ori (2002, 2006, 2007, 2008 si 2009), restaurantului californian "The French Laundry" al maestrului bucatar Thomas Keller (2003 si 2004) si restaurantului britanic "Fat Duck" administrat de Heston Blumenthal (2005).