Ministrul Agriculturii: Programul de sprijin pentru carnea de porc va fi implementat cat de curand
programcarne de porcsprijinproducatorii carne de porcabatoare
Programul de sprijin pentru carnea de porc, menit sa compenseze pierderile inregistrate de producatorii de carne de porc din cauza contextului global nefavorabil, a trecut de votul parlamentarilor si se afla in faza de promulgare, urmand sa fie implementat "cat de curand", a declarat Ministrul Agriculturii, Petre Daea.
„Acest program se afla in faza de promulgare. Am transmis notificare la Bruxelles, am transmis o scrisoare comisarului european pentru agricultura Phil Hogan pentru a explica de ce este necesar acest program. (...) Importam foarte multa carne de porc, in jur de 50% din consumul intern si exportam porumb cu eforturi extraordinare si la preturi mici”, a spus Petre Daea prezent la conferinta anuala a Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania.
Sprijinul din sectorul zootehnic este menit sa se reflecte si in sectorul vegetal, porumbul fiind sursa principala de hrana a porcului, a mai sustinut Daea.
Pentru accesarea Programului carne de porc din ferme romanesti, producatorii trebuie sa livreze catre abatoare autorizate, in care se face clasificarea carcaselor de catre clasificatori autorizati, minimum 600 si maximum 100.000 de capete de porci grasi anual/beneficiar, indiferent de numarul exploatatiilor acestuia.
Suma alocata pentru plata ajutoarelor de stat in anul 2017 este echivalentul a 86 milioane de euro si se asigura de la bugetul de stat, in limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Sumele ramase necheltuite din plafoanele anuale, aprobate prin hotarare a Guvernului, se reporteaza pentru anul urmator al programului, cu aceeasi destinatie.