Lectia de management. Sir Alex Ferguson: "Munca este un talent"

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Lectia de management. Sir Alex Ferguson: Munca este un talent Lectia de management. Sir Alex Ferguson: "Munca este un talent"
de Manager.ro la 10 Mai. 2013
Urmareste-ne pe Google News
alex fergusonharvard business reviewmanagementmanchester unitedfotbal

Cand, in 2012, Manchester City le fura titlul celor de la United in ultima secunda a sezonului, Sir Alex Ferguson declara senin ca toata nebunia care tinuse cu sufletul la gura un intreg continent nu era decat "un alt capitol din istoria lui Manchester United". Adevarul e ca, la cate traise in 25 de ani pe banca lui Man U, agitatia crispata a vedetelor lui City ii putea parea, justificat, nitel frivola. Caci, atunci cand vorbea despre "un alt capitol din istoria lui United", batranul scotian vorbea, de fapt, despre un capitol din propria viata. Acum, in 2013, retragerea sa din activitate e mai mult decat "un alt capitol in istoria lui Man U". E un capitol esential din istoria managementului.

Man U: de la “social club” la “football club”
 
In 1986, dosarul “esecuri” din istoria echipei de fotbal a lui Manchester United insuma aproape 20 de ani ratati consecutiv! Vremurile marelui Matt Butsby trecusera de mult si putini mai credeau ca Man United va redeveni curand o forta in fotbalul englez, darmite in cel european. Cand a semnat cu United, recomandat nu doar de stilul sau unic, ci si de performantele fabuloase de pe banca celor de la Aberdeen (trei titluri ale Scotiei, patru Cupe ale Scotiei, o Cupa a Ligii si o Cupa a Cupelor), Ferguson a gasit clubul din Manchester pe marginea prapastiei: jucatori slab pregatiti fizic, lipsiti de motivatie, cu o reputatie sportiva care exceda cu mult performantele din teren si cu o reputatie alcoolica muuuult sub ceea avea sa afle ca se intampla, de fapt, in vestiar si prin pub-urile din oras. Nu a cerut conducerii executive decat un singur lucru: libertate manageriala totala.

A introdus un nou cod de disciplina interna, a gandit sedinte intensive de training, dublate de antrenamente tactice, apoi a inceput sa lucreze la “atmosfera de familie”. A vandut jucatorii-problema si s-a apucat sa reconstruiasca ceea ce, potrivit propriilor spuse, arata mai degraba a “social club” decat a “football club”.

“A inceput prin a da prioritate dezvoltarii centrului de juniori al clubului, a reconstruit echipa, s-a implicat activ si inspirat pe piata transferurilor, a accentuat profilul ofensiv al fotbalului practicat de echipa sa si a scos maximum de la jucatorii sai”, sintetizeaza Anita Elbers si Tom Dye, de la Harvard Business School, autorii unui studiu exhaustiv despre stilul managerial al lui Sir Alex Ferguson, publicat  acum mai putin de un an de catre prestigioasa “Harvard Business Review”. Dupa 27 de ani de mandat neintrerupt, in momentul retragerii din activitatea de antrenor, Sir Alex Ferguson lasa in urma, la propriu si la figurat, o echipa de campioni: Manchester United a devenit cea mai titrata echipa din Anglia si si-a revendicat, din nou, un loc printre marile forte ale fotbalului european, cu doua Ligi ale Campionilor in palmares.

Rabdare si chewing gum

Succesul lui Manchester United, una dintre cele mai importante francize din sportul mondial, inseamna incredere si rabdare.Nimeni nu a avut mai multa putere manageriala ca Alex Ferguson in fotbalul european. David Gill, chief executive manager la Man U, spunea – si nu e loc de metafore in vorbele lui - ca “Steve Jobs was Apple. Sir Alex Ferguson is Manchester United”. Fergie a avut mana libera chiar si in momentele in care a luat hotarari ce li s-au parut riscante multor diriguitori si specialisti. Si, mai important decat atunci, a avut parte de increderea actionariatului chiar si cand echipa trecea prin momente foarte proaste. Nu e vorba despre ultimul deceniu, dupa ce Alex Ferguson castigase pentru United tot ce se putea castiga, ci de vremurile de atunci, din anii tulburi ai inceputului de mandat.

Scotianul incepuse in forta, oripilat de dezorganizarea pe care o gasise pe “Old Trafford”. Man U avea doar patru scouteri, fata de 13 cati avea la Aberdeen! Ferguson a creat imediat doua centre de excelenta pentru tinerele talente si a adus personal calificat in cautarea de tineri jucatori. Stilul sau revolutionar parea sa dea rezultate peste noapte. Clubul termina pe locul 2 in al doilea an cu scotianul pe banca tehnica. Dar urmatorul sezon e dezamagitor: Man U inoata pe la mijlocul clasamentului, iar o serie de sase infrangeri consecutive il expune pe tanarul antrenor in fata fanilor si a analistilor din media sportiva. I se cere vocal demisia, fara menajamente, in cer mai pur stil britanic, insa conducerea clubului, in frunte cu fostul mare international englez Sir Bobby Charlton, nici nu vrea sa auda de asa ceva. Alex primeste credit din partea managementului clubului. In doar cateva luni, aduce primul trofeu al carierei sale in vitrina clubului, Cupa Angliei, iar sezonul urmator confirma si in Europa, unde invinge Barcelona in finala Cupei Cupelor.

Rabdare si chewing gum - celebra de acum guma pe care Sir Alex o mesteca cu fervoare in timpul meciurilor – acestea aveau sa fie ingredientele retetei de succes a lui Manchester United in urmatorii mai bine de 20 de ani. Niciodata nu s-a mai pus la Man United demiterea antrenorului. Aveau sa urmeze ani magnifici pentru echipa: primul titlu dupa 1967, in sezonul 1992-1993, cu Eric Cantona primadona, “eventul” campionat – Cupa, un an mai tarziu, cinci campionate dintr-un maxim de sase intre 1995 si 2001, cu o echipa de pusti promovati de la echipele de juniori, printre care David Backham, Gary Neville si Paul Scholes, castigarea Ligii Campionilor in 1999, dupa finala de infarct cu Bayern Munchen. In acelasi an, Man U devine primul club dintr-o liga de top a Europei care reuseste, intr-un singur sezon, “tripla” campionat, Cupa, Liga Campionilor. Regina Angliei ii multumeste lui Alex Ferguson ridicandu-l la rangul de Sir...

Secretele unui “bad loser”

La infrangeri, vestiarul lui Man U se transforma intr-un iad. “Daca pierdeai si dadeai totul pe teren, era OK. Dar daca pierdeai si nu dadeai totul, atunci sa te tii bine ce-ti auzeau urechile!”, isi amintea Andy Cole, unul dintre marii atacanti ai lui United. Ferguson tinea foarte mult la jucatorii sai. Dar cel mai mult tinea la faptul ca erau, toti, “bad losers”. Sir Alex chiar era un “bad loser”. El singur spunea asta despre sine. Ura sa piarda si atunci facea totul ca sa se asigure ca fiecare meci va fi o noua victorie.
 
In spatele performantelor lui Manchester din ultimii 27 de ani sta tocmai acest stil inconfundabil de “bad loser” al lui Sir Alex. Atentia la ultimul detaliu, secretizarea oricarei informatii care ar fi putut ajunge la rivali, flerul in a paria pe un transfer sau pe altul, curajul de a arunca in lupta pusti de la centrul de juniori, forta de a tine in mana un grup de mari vedete cu conturi doldora de milioane, stiinta de a asculta problemele elevilor sai si arta de a le vorbi inainte, in timpul, la pauza si la finalul meciurilor, discursuri si abordari mereu noi, mereu creative, provocarea perpetua pentru a invata mai mult si mai mult, pentru a fi mereu la curent cu schimbarile din fotbal si din jurul lui.

Niciodata, nici un un jucator nu a aflat daca e sau nu titular decat cu 2 ore inainte de urmatorul meci, pentru Sir Alex era vital ca nimeni sa nu-i poata da peste cap planurile tactice, povestesc Anita Elbers si Tom Dye, in studiul lor. Avea, apoi, un dar unic de a se apropia de jucatori si de a scoate ce-i mai bun din ei. Cazul Cantona e caz de manual in Anglia: un jucator cu mari probleme de disciplina si comportament avea sa devina, sub comanda lui Sir Alex, un exemplu pentru colegi si pentru generatiile tinere, capitan de echipa intr-o echipa de legenda a lui Man U. Alex platise o suma exorbitanta pentru anul 1993, 2,1 milioane de lire, pentru recalcitrantul Cantona, a fost unul dintre marile pariuri manageriale ale carierei sale, dar investitia i s-a intors insutit.

Inovatie pana pensie

Pe langa Cantona, Sir Alex a avut pe mana vedete de prima marime ca Giggs, Stam, Schmeichel, Keane, Backham, van Nistelrooy, Cristiano Ronaldo sau Wayne Rooney. Fiecare dintre ei a auzit, la vremea lui, vorba preferata cu care scotianul isi „alinta” marile vedete: “Sa stii ca si a munci din greu este un talent!”.

Cateva dintre marile sale vedete au prins, in vestiar, faimosul discurs motivational din ’99, in pauza finalei de Champions League cu Bayern Munchen. Man U era condusa cu 1-0 inca din minutul 6, iar teama le turnase plumb in ghete baietilor lui Alex Ferguson. Managerul scotian i-a strans atunci in jurul sau si i-a privit in ochi, franc, cum o facea de fiecare data: “Ganditi-va doar ca, atunci cand trofeul va fi prezentat in fata intregului stadion, nici macar nu veti avea voie sa-l atingeti daca sunteti invinsii. Veti trece doar pe langa el, cu medaliile de invinsi, stiind ca cei care vin in urma voastra vor fi cei care vor ridica trofeul si-l vor arata publicului”. “A fost unul dintre acele discursuri ale lui care iti dadeau nerv si curaj cand erai la pamant”, avea sa povesteasca Ryan Giggs, unul dintre elevii preferati ai lui Sir Alex. “Diavolii rosii” urmau sa castige cu 2-1, prin doua goluri marcate in prelungirile partidei. Toata lumea a pus asta pe seama norocului, fara sa stie ca Sir Alex facea antrenamente speciale pentru finalurile de meci in care scorul ii era defavorabil echipei.

Nu-i placea sa lase nimic la voia intamplarii, ii placea sa aiba mereu perspectiva corecta asupra lucrurilor. A fost unul dintre foarte putinii antrenori care nu se implica activ in coordonarea antrenamentelor. Isi lasa secunzii sa-si faca treaba, convins ca de acolo de jos, din iarba, nu vezi lucrurile la adevarata lor dimensiune. A inovat mereu si a demonstrat, in ciuda varstei inaintate, o capacitate extraordinara de a se adapta la schimbarile aparute in fotbal in ultimul sfert de secol. Si-a marit constant staff-ul in ultimii ani, apropiindu-si oameni de stiinta specializati in sport, a renuntat la alergarile lungi pentru jucatori cand stiinta a demonstrat ca nu ajuta la nimic, a acceptat orice noutate care putea ajuta jucatorilor sai. Facea totul pentru ei. Caci erau, asemenea lui, niste “bad losers”.

Ultimele NOUTATI

Firmele de asigurare, revoltate ca pretul la RCA ramane plafonat: e iar haos pe piata asigurarilor auto obligatorii
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Firmele de asigurare, revoltate ca pretul la RCA ramane plafonat: e iar haos pe piata asigurarilor auto obligatorii

today27 Mar. 2024
Antreprenorii romani tuna si fulgera: avem e-factura, e-transport, e-sigiliu si cu toate astea marii infractori nu sunt prinsi niciodata
Companii

Antreprenorii romani tuna si fulgera: avem e-factura, e-transport, e-sigiliu si cu toate astea marii infractori nu sunt prinsi niciodata

today27 Mar. 2024
Se scumpesc taxele locale pentru proprietati. Nu scapa nici macar firmele, ce spune noua legislatie fiscala
Economie

Se scumpesc taxele locale pentru proprietati. Nu scapa nici macar firmele, ce spune noua legislatie fiscala

today27 Mar. 2024
Salarii litoral 2024. Cat de generosi sunt patronii, salarii si de 10.000 de lei bani in mana, lunar
Economie

Salarii litoral 2024. Cat de generosi sunt patronii, salarii si de 10.000 de lei bani in mana, lunar

today27 Mar. 2024
Atentie, soferi: in caz de accident, la 45km/h esti proiectat prin parbriz, daca nu porti centura
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Atentie, soferi: in caz de accident, la 45km/h esti proiectat prin parbriz, daca nu porti centura

today27 Mar. 2024
Crocs: Revolutia pantofilor
Life Style

Crocs: Revolutia pantofilor

today27 Mar. 2024
Curatenia de primavara bate la usa! Pregateste-te cu produse profesionale care sa-ti faca munca mai usoara!
Life Style

Curatenia de primavara bate la usa! Pregateste-te cu produse profesionale care sa-ti faca munca mai usoara!

today27 Mar. 2024
7 sfaturi utile pentru organizarea nuntii perfecte
Life Style

7 sfaturi utile pentru organizarea nuntii perfecte

today27 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Se scumpesc taxele locale pentru proprietati. Nu scapa nici macar firmele, ce spune noua legislatie fiscala
Economie

Se scumpesc taxele locale pentru proprietati. Nu scapa nici macar firmele, ce spune noua legislatie fiscala

today27 Mar. 2024
Salarii litoral 2024. Cat de generosi sunt patronii, salarii si de 10.000 de lei bani in mana, lunar
Economie

Salarii litoral 2024. Cat de generosi sunt patronii, salarii si de 10.000 de lei bani in mana, lunar

today27 Mar. 2024
Atentie, soferi: in caz de accident, la 45km/h esti proiectat prin parbriz, daca nu porti centura
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Atentie, soferi: in caz de accident, la 45km/h esti proiectat prin parbriz, daca nu porti centura

today27 Mar. 2024
Crocs: Revolutia pantofilor
Life Style

Crocs: Revolutia pantofilor

today27 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x