Daca ai ales sa mentii activitatea la birou sau daca specificul afacerii nu permite munca de acasa, iti poti ajuta angajatii sa se simta in siguranta la locul de munca. Ofera-le toate echipamentele si instrumentele necesare pentru a fi feriti, pe cat posibil, de pericolul din aer: masti de unica folosinta, dezinfectanti pentru maini la intrarea in firma, in salile de sedinte si in fiecare baie, trasee marcate astfel incat sa poata fi evitate aglomerarile. De asemenea, ai grija ca spatiul de lucru sa fie igienizat periodic. Nu in ultimul rand, nu uita sa iti tii colegii la curent cu toate aceste masuri. Ele sunt importante nu numai pentru sanatatea fizica, ci si pentru scaderea anxietatii, care este la cote ridicate in aceasta perioada. Un angajat care se simte in siguranta, deci mai putin anxios, este mai productiv si mai fericit.
Exista numeroase persoane care minimizeaza primejdia si nu se protejeaza suficient. Nu este vorba despre lipsa de inteligenta sau despre rea vointa. Acest comportament reprezinta o metoda psihica de aparare impotriva incertitudinii si pericolului, care, altfel, este greu de gestionat, fiind invizibil.
Daca remarci ca nu sunt respectate normele actuale de preventie si ti-e teama pentru cei impreuna cu care lucrezi, cel mai eficient lucru pe care il poti face este sa oferi exemplul personal. Poarta masca la interior si vei vedea ca vor incepe sa o poarte si ceilalti. Dezinfecteaza-ti mainile cand intri in sedinte, iar colegii te vor urma. Vor intelege in timp ca te protejezi pe tine, dar si pe ei, si vor dori sa iti ofere aceeasi protectie in schimb.
Nu incerca sa iti disciplinezi angajatii mustrandu-i in public. Vei crea un curent de rezistenta care se va intoarce impotriva ta. Cu alte cuvinte, le vei castiga antipatia pe termen lung.
Daca e neaparat necesar sa tineti sedinte cu mai multi colegi, opteaza pentru spatiile deschise. Astfel, veti putea renunta la masti pe parcursul sedintei si veti fi si mai relaxati.
Ideal al fi sa existe o terasa suficient de spatioasa in cladirea unde aveti birourile. Aici poti amplasa o masa mare si scaunele necesare pentru intreaga echipa. Poti chiar adauga cateva plante care sa aduca personalitate si caldura locului.
Daca nu va permite spatiul, alege un local cu terasa, cat inca vremea o permite, si invita-ti subalternii la o cafea dupa pranz sa discutati aspectele importante ale activitatii pe care o desfasurati. Vor aprecia cu siguranta iesirea din banal si atmosfera creata.
Toate ideile de mai sus sunt excelente pentru lucrul fata in fata, insa cea mai buna idee si cea mai eficienta metoda de preventie impotriva raspandirii virusului COVID-19 ramane lucrul de acasa. Exista numeroase platforme cu ajutorul carora puteti tine toate sedintele online in conditii excelente. Unele ofera chiar solutii de partajare a documentelor despre care discutati si chiar whiteboard virtual pentru a schita unele idei. Nu trebuie decat sa le analizezi comparativ si sa o alegi pe cea mai potrivita pentru specificul afacerii tale.
Daca ai colegi care nu reusesc sa se concentreze acasa din cauza copiilor care invata online in aceasta perioada, poti alege o solutie mixta: acestia pot lucra de la birou, distantati, pe cand ceilalti pot lucra din confortul propriei case.
Ofera angajatilor tai posibilitatea de a-ti da sugestii astfel incat ei sa se simta mai in siguranta. Poti stabili un anumit interval orar cand usa biroului tau (fizic sau virtual) este deschisa spre a dezbate situatia actuala.
Daca afacerea este afectata in aceasta perioada, tine-ti colegii la curent, altfel este posibil ca ei sa faca presupuneri gresite, care sa le influenteze starea de spirit si productivitatea. E important ca incertitudinea sa fie redusa la minimum, avand in vedere ca ea oricum planeaza in aer.
Ia in considerare sfaturile noastre si, nu numai ca iti vei proteja angajatii, dar vei creste si productivitatea acestora, oferindu-le toate conditiile necesare pentru a-si desfasura activitatea. In plus, vei ramane sanatos si capabil sa iei cele mai bune decizii pentru business-ul tau.
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Cele mai grele 5 sfaturi financiare pe care putini romani le respecta
O mare companie da afara 17.000 de angajati, peste noapte: "Ne resetam" - spune conducerea
Firmele nu gasesc angajati. Ministrul Muncii: Este mare nevoie de ingineri, IT-isti, economisti, medici, electricieni, sudori, lacatusi mecanici
Bill Gates: Nu este vina ta daca te nasti sarac, dar este vina ta daca mori sarac
Cum arata un INTERVIU de ANGAJARE la o MULTINATIONALA. Ce intrebari CIUDATE li se pun candidatilor, pe 9 din 10 ii blocheaza
Cum sa iti creezi o plasa financiara de siguranta: metoda folosita de miliardari
Partenerii nostri
Documente necesare pentru decontarea diurnei si a cheltuielilor de transport si cazare
Concediere pentru inaptitudine medicala - PROCEDURA explicata de specialisti
Ministrul Muncii: Reducerea deficitului de forta de munca este prioritara
Incasare in numerar PFA: este obligata sa achizitioneze casa de marcat?
[INFOGRAFIC] PFA in sistem real vs. PFA la norma de venit: ce taxe si impozite datoreaza in 2024
Reevaluarea imobilizarilor corporale: GHID complet de teorie si practica
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si
Firmele nu gasesc angajati. Ministrul Muncii: Este mare nevoie de ingineri, IT-isti, economisti, medici, electricieni, sudori, lacatusi mecanici
Bill Gates: Nu este vina ta daca te nasti sarac, dar este vina ta daca mori sarac