Gerul scumpeste masiv preturile legumelor romanesti
preturi rosiipreturi legumepreturi fructeinflatiegerrecolterecolte de rosiirecolte afectate de gerrecolte distrusecresteri de preturi
Producatorii autohtoni de legume sunt devastati de iarna tarzie care le ameninta recoltele. Cei mai vocali sunt producatorii de rosii, care sustin ca pretul unui kilogram va ajunge la 15 lei, in primele doua saptamani de la recoltare.
Temperaturile polare ale iernii tarzii care a acaparat Romania in luna martisorului pun la grea incercare producatorii romani de legume si fructe. Potrivit acestora, incalzirea serelor si a solariilor reprezinta un efort financiar foarte greu de sustinut.
Primii care au oferit prognoze asupra recoltelor din acest an au fost producatorii de rosii, insa analistii economici prevad scenarii similare pentru majoritatea agricultorilor.
"E jale !"
In acest sens, Ionut Vochin, proprietarul Oxigen Agro Product Company din Giurgiu, declara ca incalzirea unui hectar de sere cu rosii il costa, zilnic, peste 10.000 de lei.
"Platesc zilnic 12.000 de lei pe hectar pentru incalzirea serei. E jale! Vor fi scumpe legumele romanesti anul acesta. Sub 15 lei kilogramul nu va fi rosia romaneasa in primele doua saptamani de cand apar cele de sera, adica pe la sfarsitul lunii aprilie. Dupa aceea, preturile se duc in jos“, a spus Ionut Vochin
Rosiile se recolteaza de la sfarsitul lunii aprilie, pana in decembrie.
Rosiile romanesti sunt apreciate de cumparatori pentru aroma si gustul nemaintalnite la soiurile de import. De asemenea, majoritatea producatorilor romani evita folosirea ingrasamintelor chimice, bazandu-se pe cele traditionale, ceea ce transforma rosia romaneasca intr-un produs nu doar gustos si aromat, ci si sanatos, cu valori nutritionale si benefic organismului.
Alina Constantinescu, proprietara fermei Nasul Rosu, precizeaza ca pretul rosiilor de sera este piperat in primele saptamani dupa recoltare, deoarece este un produs rar pe piata.
„Primele rosii vor fi trufandale, de aceea preturile pot ajunge la 15 lei pe kilogram in piata. Prima data cand apar sunt scumpe pentru ca sunt putine. E o chestie de 2-3 saptamani", a declarat Alina Constantinescu.
In total, producatorii romani de rosii strang recolte anuale de aproximativ 700.000 de tone.
Totusi, producatorii de legume considera ca incalzirea serelor si solariilor nu este singura problema. Multe legume au nevoie de aerisire pentru a putea inflori, iar temperaturile polare de afara nu permit acest lucru. Producatorii autohtoni de legume spera sa poata recolta la jumatatea lunii aprilie, produse pe care le recoltau la inceputul lunii, in mod normal.
Citeste si:
Topul celor mai miraculoase leacuri naturale similare medicamentelor