de Magda Florea
la 31 Ian. 2018

Pe 31 ianuarie au avut loc trei fenomene cosmice: aparitia unei Luni albastre, o elipsa de luna si perigeu lunar. Fenomenul de Luna Albastra reprezinta momentul in care, in aceeasi luna calendaristica, apare de două ori Luna plina. Prima Luna plina a anului 2018 a fost chiar pe 1 ianuarie.
Atunci cand luna trece prin fata Pamantului are loc eclipsa de luna, iar SuperLuna se produce atunci cand perigeul lunii coincide cu momentul lunii pline. In timpul SuperLunii, satelitul natural al Pamantului va fi cu 14% mai luminos decat de obicei, iar fenomenul de luna sangerie se produce atunci cand luna aflata in umbra Pamantului capata o culoare rosiatica.
Din pacate, de pe suprafata Romaniei nu s-a putut vedea eclipsa, din cauza faptului ca aceasta a inceput la ora 12:30 ora Romaniei, si s-a incheiat la 18:09.
Citeste si: KFC testeaza livrarile la domiciliu
Fenomenul a fost vizibil din Alaska, Hawaii, America de Nord, Asia si Australia.
Specialistii NASA, au declarat inainte de inceperea eclipsei ca evenimentul le va oferi oamenilor oportunitatea de a studia momentul in care suprafata Lunii se raceste rapid. ''In intuneric, pot fi observate multe cratere si structuri mult mai in detaliu,'' conform spuselor lui Paul Hayne din cadrul Laboratorului pentru Astrofizica din cadrul Universitatii din Colorado.
Iata cateva fotografii de colectie de la momentul istoric al eclipsei de Luna, surprinse in intreaga lume:





Comentarii