Cum sa te comporti la un pranz de afaceri
pranzafaceribusinessmancarecomportamentclienti
Atunci cand mergi sa te intalnesti cu un client al companiei la care lucrezi, cu un asociat sau cu un viitor angajator trebuie sa faci o impresie cat mai buna. In primul rand, trebuie sa te imbraci adecvat pentru intalnirea care urmeaza. Este recomandat un costum clasic pentru domni si o fusta trecuta de genunchi purtata cu o camasa si un sacou pentru doamne. Acum ca ti-ai pregatit tinuta, esti ingrijorat/a pentru ca nu stii ce mancare sa comanzi, cum sa folosesti tacamurile sau despre ce poti vorbi in timpul mesei. De aceea, avem cateva sfaturi pentru tine, pentru o intalnire de succes!
Inainte de masa
Strange mana tuturor in semn de salut si fa cunostinta cu cei pe care nu ii cunosti. Tine minte numele persoanei care te-a invitat si ramai in picioare pana cand aceasta se aseaza la masa. Odata asezat pe scaun, pune-ti servetul pe picioare, insa doar dupa ce s-a asezat toata lumea la masa si dupa ce gazda si-a asezat si ea servetul. Lasa gazda sa comande prima, astfel vei avea idee despre ce poti comanda si tu.
Daca ea comanda un aperitiv, comanda si tu unul. Daca nu este prima care este intrebata de chelner ce doreste sa comande, cere-i o
recomandare si indruma ospatarul spre ea. Este de preferat sa comanzi ceva care se mananca usor, de exemplu o salata, peste, pui si sa eviti preparatele care se consuma cu dificultate, precum spaghetele.
Nu-i cere chelnerului sa-ti explice tot meniul. Vei parea indecis/a si ii vei enerva si pe ceilalti. Nu comanda cea mai scumpa mancare din meniu si nu alege ceva necunoscut. Pentru un pranz de afaceri, nu este recomandat sa bei alcool, dar daca alegi sa bei, limiteaza-te la un pahar de vin. Ai grija sa iti pastrezi spatele drept si nu iti inclina scaunul spre inapoi. Nu uita nici sa iti inchizi telefonul (sau sa activezi functia "vibratii") si sa il pastrezi in buzunar pana la sfarsitul intalnirii de afaceri.
In timpul mesei
Daca ai in fata mai multe furculite, incepe sa le folosesti de la exterior spre interior si tine tacamurile cu primele trei degete, incepand cu degetul mare. Cand te uiti la farfuria din fata ta, aminteste-ti: aseaza solidele in stanga - farfuria cu paine si lichidele in dreapta - paharele cu bautura.
Taie o singura bucata de carne/ mancare, nu taia mai multe bucatele in acelasi timp precum copiii mici. Daca aperitivul este sub forma de rulouri, desprinde-le si taie-le. Poti lua si o felie de paine, dar evita sa faci un sandwich. Atunci cand imparti un sos cu ceilalti, pune o lingura in farfuria ta. Nu iti inmuia mancarea in sosul comun!
Cand stai de vorba, pune tacamurile in farfurie si nu tine coatele pe masa! Te poti opri din cand in cand din mestecat pentru a socializa. Nu vorbi doar tu, asculta-i si pe ceilalti. Nu purta conversatii cu gura plina si evita sa incepi o discutie pe o tema religioasa, politica sau pe ale subiecte controversate. Nu te indopa, nu este ultima ta masa si nu intreba daca altcineva ar vrea sa termine resturile din farfuria ta! Nu te gandi nici sa renunti la masa pentru ca nu vei transmite un mesaj bun rontaind o frunza de salata verde la restaurant. Incearca sa mentii un contact vizual cu gazda si spune : "te rog"! si "multumesc"! Oamenii apreciaza.
Dupa masa
Dupa ce ai terminat de mancat, aseaza cutitul si furculita impreuna pe partea dreapta a farfuriei. Nu insista sa iti platesti consumatia, cel care te-a invitat va avea grija de asta! Nu folosi scobitori in fata partenerilor de afaceri sau a viitorilor angajatori. Nu in ultimul rand, aminteste-ti sa multumesti gazdei pentru pranz, strange-i mana la plecare, in timp ce stabilesti un bun contact vizual. Si uite asa, ai incheiat un nou contract de succes!