7 greseli ale parintilor care nu-si lasa copiii sa devina LIDERI

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
7 greseli ale parintilor care nu-si lasa copiii sa devina LIDERI 7 greseli ale parintilor care nu-si lasa copiii sa devina LIDERI
de Manager.ro la 21 Ian. 2014
Urmareste-ne pe Google News
greseliparintilideriviataviitorrealitate

Expertul in leadership Dr. Tim Elmore vorbeste intr-un material despre o tema mai putin abordata: cum ii impedica parintii pe copii sa devina lideri; Tim este autorul a peste 25 de carti, printre care Generation iY: Our Last Chance to Save Their Future, Artificial Maturity: Helping Kids Meet the Challenges of Becoming Authentic Adults si Habitudes. El conduce, totodata, Growing Leaders, o organizatie care ofera un mentoring adecvat, astfel incat tinerii de astazi sa devina liderii de maine.

Tim vorbeste despre sapte obiceiuri ale parintilor, care ii impedica pe proprii copii sa evolueze spre statutul de lideri. In primul rand, putini dintre acestia sunt invatati de mici sa viseze la un asemenea statut. 
 
1. Nu ii lasam pe copiii nostri sa experimenteze riscul
 
Traim intr-o lume care ne avertizeaza tot timpul in legatura cu riscurile din calea noastra. Preocuparea de ordinul "Siguranta pe primul loc" are legatura cu instinctul parintilor de a-si proteja copiii. Este datoria acestora sa isi fereasca plozii de necazuri. Psihologii din Europa au descoperit ca daca un copil nu se joaca afara si nu are voie "sa se loveasca nici macar la genunchi", va dezvolta fobii asemanatoare celor ale adultilor. Copilasii trebuie sa cada si sa se ridice, sa invete ca acest lucru este normal; adolescentii trebuie sa se desparta de un prieten sau o prietena, pentru a aprecia maturitatea emotionala, care alimenteaza o relatie de lunga durata. Daca parintii elimina riscul din viata copiilor lor, liderii de maine vor fi foarte aroganti, ascunzand insa o incredere scazuta in propria persoana.
 
2. Ii ajutam prea repede 
 
Generatia tanara de astazi nu si-a dezvoltat calitatile pe care le aveau copiii in urma cu 30 de ani, deoarece adultii ii protejeaza pana la maturitate. Cand ii ajutam prea repede si le oferim toata asistenta noastra, copiii nu mai stiu sa depaseasca singuri chiar si obstacolele minore si nici sa rezolve problemele banale ale vietii (sa nu mai vorbim de chestiuni mai dificile). Parintii uita sa-si echipeze copilul cu armele leadership-ului - si anume ca micutul va trebui sa se descurce, la un moment dat, si singur. "Daca eu gresesc sau am probleme, parintii vor rezolva situatia", se gandeste copilul. In realitate, lumea nu functioneaza asa si copiii sunt privati de sansa de a evolua spre adultii competenti de maine. 
 
3. Ii laudam prea mult
 
Miscarea "increderii in sine" a fost prezenta din cele mai vechi timpuri ale baby boomer-ilor si s-a impamantenit in sistemul educational. Participa la un meci de fotbal si vei vedea ca toti copiii sunt castigatori. Aceasta mentalitate de genul "oricine merita un trofeu" ii determina pe cei mici sa se simta speciali, desi studiile arata ca o asemenea metoda de incurajare va avea consecinte neasteptate. Copiii vor observa pana la urma ca parintii lor sunt singurii care ii considera "extraordinari". Se vor intreba daca parintii lor sunt obiectivi; pentru moment, copilasii se simt bine, dar in cele din urma, vor fi conectati la realitatea dura. Cand ii lauzi prea des si prea mult si ignori comportamentul neadecvat, copiii vor invata sa triseze, sa minta, sa nu accepte realitatea. Din nefericire, copilul tau nu a fost pregatit sa infrunte adevarul. 
 
4. Sentimentul de vinovatie sta in fata leadership-ului
 
Copilul tau nu trebuie sa te iubeasca in fiecare minut. Copiii tai vor trece peste unele dezamagiri, dar niciodata peste efectele rasfatului indelungat. Spune-le NU sau NU ACUM si lasa-i sa se lupte pentru ceea ce pretuiesc si au nevoie cu adevarat. Ca parinti, avem tendinta sa le oferim tot ce isi doresc, sa ii recompensam, mai ales cand avem mai multi copii. Cand unul dintre ei se descurca bine, ii laudam pe toti. Succesul este insa dependent de actiunile individuale si ei trebuie sa-si doreasca sa devina mai buni. Nu ii invata ca o nota buna va fi recompensata cu o vizita la mall. Daca relatia ta cu copiii se bazeaza pe recompense materiale, acestia nu vor fi animati de vreo motivatie intrinseca si nici de iubirea neconditionata.
 
5. Nu le vorbim despre greselile noastre din trecut
 
Tinerii sanatosi vor vrea sa-si ia zborul, sa abordeze lumea pe cont propriu. In calitate de adulri, trebuie sa ii ajutam sa navigheze pe apele tulburi ale societatii. Vorbeste-le despre greselile tale din trecut, astfel incat sa ia decizii bune. Tinerii trebuie sa se pregateasca pentru esecuri si sa suporte consecintele faptelor si deciziilor lor. Spune-le cum te-ai descurcat intr-o situatie similara, cum ai luat anumite hotarari si cum ti-ai invatat lectia de viata. Nu trebuie doar sa ne influentam copiii, ci sa ii influentam pozitiv. 
 
6. Despre inteligenta, talent si influenta
 
Inteligenta este deseori considerata o masura pentru maturitatea copilului si astfel, parintii cred ca un copil inteligent este pregatit sa dea piept cu lumea. Nu este deloc asa. Unii oameni extrem de daruiti dispun de un talent nelimitat si cu toate acestea, vedem cum sunt implicati in tot soiul de scandaluri mondene. Talentul nu este totul. Nu exista o "varsta magica a responsabilitatii" sau un manual de instructiuni pentru cresterea tinerilor. O regula de aur sugerata de Tim Elmore (citat de Kathy Caprino de la Forbes) ne invata sa ii analizam pe copilasii de varsta similara cu al nostru. Daca observam ca sunt mai "avansati", ar trebui sa ne intrebam ce anume intarzie dezvoltarea independentei propriului copil...
 
7. Una spunem si alta facem
 
In calitate de parinti, trebuie sa oferim un exemplu. Un lider este responsabil de cuvintele si actiunile sale. In calitate de lideri ai casei noastre, putem incepe de la cuvintele simple si sincere, deoarece minciunile (oricat de nevinovate ar fi), ne vor "stirbi" credibilitatea. Ai grija cum te comporti in viata de zi cu zi, deoarece esti analizat "din cap pana in picioare" de copiii tai. Daca nu ai curajul sa infrunti realitatea, vor crede ca este normal sa dai inapoi. Viata nu este o plimbare cu vaporasul, pe o vreme insorita, ci mai degraba o aventura pe apele involburate si liderii de maine trebuie sa stie acest lucru. Imbunatateste lucrurile, pe oriunde treci si tinerii vor face la fel. 
 
Ce sfaturi mai ofera doctorul Tim?
 
1. Vorbeste despre problemele pe care ai fi vrut sa le tratezi tu insuti in copilarie.
2. Permite-i copilului tau sa experimenteze noi lucruri si sa esueze.
3. Discuta cu acesta despre consecintele ignorarii educatiei.
4. Ajuta-l sa-si coreleze calitatile cu problemele din lumea reala.
5. Implica-l in proiecte care necesita rabdare, astfel incat sa nu lucreze doar pentru recompense de moment.
6. Invata-l ca viata este o suma de alegeri si schimburi.
7. Trimite-l la posta, sa plateasca facturile sau vorbeste-i, daca este cazul, despre afacerile tale.
8. Fa-i cunostinta cu potentialii mentori din "gasca" ta.
9. Ajuta-l sa vizualizeze un viitor maret si discuta despre pasii necesari pentru a ajunge "acolo".
10. Apreciaza progresul copilului tau, bazat pe autonomie si responsabilitate. 

Ultimele NOUTATI

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi
Sanatate

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi

today25 Apr. 2024
Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori
Casa si gradina

Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori

today25 Apr. 2024
5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024
Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)
Business

Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)

today25 Apr. 2024
Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA
Companii

Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA

today25 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie...

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x