Chiar daca nu au rate la banci, romanii nu trebuie sa uite nicio clipa ca sunt, cu totii, datori-vanduti
Conform Bancii Nationale, totalul datoriei externe a Romaniei a ajuns, in noiembrie 2020, la 120 de miliarde de euro, bani pe care va trebui sa-i dam inapoi cu totii, intr-un fel sau altul. De pilda, sunt pusi la plata si studentii, carora li s-a anulat gratuitatea la transportul cu trenul si pensionarii, al caror punct de pensie a fost inghetat. Chiar si copiii platesc, prin nemajorarea alocatiei.
La jugul datoriei externe au fost inhamate si sectoare intregi de activitate, prin alocarea bugetara a unor sume inca si mai mici decat cele de anul trecut, cand si asa erau ridicol de mici.
Educatia, de pilda, va primi (daca Legea bugetului va fi votata in forma actuala) un buget mai mic decat cel alocat anul trecut. Si bugetul alocat Sanatatii va fi mai mic decat cel din 2020.
Altfel spus, la plata datoriei externe vor contribui inclusiv elevii si bolnavii.
La nivelul firmelor si al contributiei acestora la bugetul de stat, impactul negativ asupra economiei natioanale generat de intrarile in insolventa de anul trecut a fost mult mai mare decat cel provocat de insolventele din 2019
Conform unei analize realizate de grupul romanesc Impetum Group, care ofera consultanta de business companiilor, in anul 2020, anul pandemiei, s-a inregistrat un numar mai mic de cereri de insolventa decat in anul anterior.
Mai exact, numarul insolventelor in 2020 a fost cu 12% mai mic decat in 2019 (5.144 de insolvente anul trecut, fata de 5.830 in 2019).
La prima vedere, afirmatia pare surprinzatoare, insa aceasta realitate trebuie privita in contextul specific al anului trecut.
Urmare a efectelor negative pe care pandemia le-a avut asupra majoritatii societatilor comerciale, Guvernul le-a oferit acestora o seama de facilitati fiscale (de care nu au beneficiat in 2019).
De asemenea, numarul mai mic al insolventelor din 2020 se datoreaza si grevei instantelor de judecata de la inceputul anului trecut, greva care a avut ca efect suspendarea, pentru o perioada de timp, a activitatii acestora.
Pe de alta parte, desi numarul insolventelor din 2020 a fost mai mic, impactul economic al acestora a fost mai mare, deoarece valoarea activelor companiilor care au intrat in insolventa anul trecut (1,5 miliarde de euro) a fost cu 28% mai mare decat valoarea din 2019.
Prin insolventele inregistrate anul trecut au fost afectate peste 11.700 de locuri de munca, iar cifra de afaceri a companiilor intrate in insolventa in 2020 a fost de 937 de milioane de euro, cu 24% mai mare decat cifra din 2019.
Analiza realizata de Impetum Group subliniaza faptul ca, spre deosebire de anul trecut, cand restrictiile impuse de pandemie au afectat sever industriile HoReCa si transporturi, este de asteptat ca in 2021 sa fie afectate industrii conexe, printre care auto, aviatie, turism, agricultura.
Cele mai multe intreprinderi intrate in insolventa anul trecut activau in sectoarele industrie (26%), comert (14%), energie (10%) si agricultura (10%).
Pe langa impactul economic al insolventelor inregistrate in 2020, anul trecut au fost infiintate cu 19% mai putine afaceri decat in 2019.
Astfel cuantificate, efectele economice ale pandemiei se arata a fi cel putin ingrijoratoare, inclusiv pentru acest an, realitate care pune sub semnul intrebarii afirmatia de acum cateva luni a ministrului de finante de la vremea respectiva (actualul prim-ministru) conform careia, post-pandemie, economia Romaniei va inregistra o revenire rapida, "in V".
Sursa foto: maxpixel.net