Educatie financiara: De ce unii oameni acumuleaza datorii si altii economisesc bani?
educatie financiaraimbogatireprosperitate
Unii acumuleaza datorii in timp ce altii economisesc bani pentru ca unii pun pe primul loc dorintele de moment. In tot acest timp, altii au o alta viziune careia vor cu toata determinarea sa ii dea viata. Au pus pe primul loc o alta dorinta, cea care le va aduce maxim de satisfactii pe termen lung.
Discutam despre un mare secret pe care foarte multi oameni si cercetatori au incercat de-a lungul timpului sa il descopere: secretul economisirii banilor. Ce te determina sa economisesti bani si cum poti sa te auto-educi in a stopa acumularea datoriilor?
S-au scris mii de carti pe tema educatiei financiare, pe subiecte precum:
Cum sa ajungi la prosperitate financiara
Datorii bune si datorii rele
Cum sa iti investesti banii in mod inteligent
Cum sa stopezi atitudinea de cheltuitor si sa economisesti cat mai multi bani
Care sunt obiceiurile toxice de care trebuie sa scapi daca vrei sa te imbogatesti
Cum sa iti gestionezi banii in mod inteligent
Cum sa construiesti o conducta de bani pe termen lung
Numarul cartilor de educatie financiara lansate in fiecare an creste in mod exponential. In mod concret, numarul celor care se ingrijoreaza cu privire la raportul venituri - cheltuieli creste pe zi ce trece.
Evident, intrebarea-cheie pe care incercam sa o deslusim ramane extrem de dificila: Ce ii face pe unii sa acumuleze datorii si pe altii sa economiseasca bani?
Sa fie puterea de a prioritiza cheltuielile?
Sa fie educatia financiara pe care am consolidat-o de-a lungul timpului?
Sa fie dorinta de siguranta financiara pe care sa o asezam pe primul loc, inainte de dorinta de a achizitiona bunuri si obiecte?
Sa fie preferinta pentru minimalism? (minimalism = curent care presupune sa traiesti cu strictul necesar, fara cheltuieli inutile, fara risipa).
Sa fie educatia data de parinti si profesori?
La final, responsabile pentru stoparea acumularii de datorii sunt toate intrebarile de mai sus. Esential este sa intelegem ca datoriile se acumuleaza acolo unde exista un anumit tipar de gandire, pe care nu il putem anula peste noapte. A fost construit in timp si se va darama doar atunci cand il constientizam si cand luam masuri concrete. Simpla dorinta de economisire nu a fost niciodata de ajuns.
Educatia financiara nu a fost si nu va fi niciodata o materie din care sa dam examen o singura data, dupa o noapte de studiu. Vom da numeroase examene, de fiecare data cand vom lua decizii cu impact asupra bugetului nostru, fie ele marunte sau decisive.
Poate ca acesta este secretul economisirii banilor: sa ai rabdare sa vezi rezultatele, sa intelegi ca educatia necesara nu se consolideaza peste noapte si ca
anumite tipare de gandire sunt necesare pentru prosperitate financiara. Nimic din toate aceste aspecte nu se realizeaza peste noapte si nici batand din palme. Toate cer eforturi si prea putini sunt dispusi sa le faca. Secretul este sa muncesti, sa ai rabdare si incredere in ceea ce incerci sa construiesti: siguranta ta financiara.
Din pacate, prea multi oameni nu se incred ca pot economisi bani si aici se opresc toate sansele de prosperitate. Daca nici ei nu au incredere in propriile lor forte, nimeni nu va face pentru ei ceea ce ei insisi sunt datori sa realizeze. Prosperitatea financiara nu a fost niciodata un lucru intamplator, o inventie descoperita din greseala.
Prosperitatea cere eforturi mari, mult prea mari pentru multi oameni. Daca ar fi fost simplu, cu totii am fi bogati. Daca ar fi fost intamplator, cersetorii s-ar imbogati peste noapte si bogatii ar saraci fara nicio explicatie. Or acest lucru nu se intampla decat in filme. In realitate, imbogatirea este destul de predictibila. Se poate anticipa pe baza actiunilor pe care le intreprindem in mod constant.
Sa aveti succes in tot ce faceti!
sursa foto: pixabay.com
Jurnalist de Legislatia Muncii, Afaceri si HR