Fiecare om arunca, zilnic, o medie de jumatate de kilogram de mancare
mancarerisipadeseuri mancareagricultura
Una din solutiile posibile pentru a contracara risipa de alimente vine din zona fermelor de familie, in special in tarile emergente, a afirmat ministrul Agriculturii, Daniel Constantinescu.
„Este dovedit ca acestea pot raspunde provocarilor legate de penuria de alimente si subdezvoltarea mediului rural, dar, in acelasi timp, pot fi incurajate sa practice o agricultura responsabila, raspunzand astfel dezideratului de a atinge o dezvoltare integrata si durabila. Este la latitudinea noastra sa gasim instrumentele prin care sa incurajam dezvoltarea acestora, iar rezultatele pe care le vom obtine vor fi vizibile de-a lungul timpului, pe mai multe generatii”, a spus ministrul.
Potrivit lui, desi risipa alimentelor este una dintre marile probleme ale lumii moderne insa aceasta poate fi redusa cu pana la 60% prin educatie si tehnologie.
„Ne-am adunat aici pentru a gasi modalitatile de a disemina rezultatele cercetarilor si a le implementa la nivel global. Trebuie sa depunem toate eforturile pentru a face ca aceste resurse sa lucreze in beneficiul nostru”, considera Constantinescu.
Potrivit studiilor europene, gospodariile sunt responsabile pentru 42% din cantitatea totala de deseuri alimentare, producatorii de produse alimentare pentru 39%, retailerii pentru 5%, iar sectorul de catering, pentru 14% din total.
In medie, fiecare dintre noi arunca jumatate de kilogram de mancare zilnic.