Prima jumatate a anului 2024 nu s-a dovedit deloc a fi prea roz din punct de vedere economic pentru Romania, cresterea economica fiind una destul de fragila. In special daca vrem sa o comparam cu estimarile initiale ale specialistilor de la guvernare. Cel mai probabil, lucrurile nu vor arata prea bine nici spre sfarsitul anului, mai ales tinand cont de faptul ca ultimele doua luni din 2024 ne vor aduce in prim plan atat alegerile parlamentare, cat si pe cele prezidentiale.
Potrivit specialistilor de la Libra Internet Bank, aceasta fragilitate a cresterii economice pe care o pomeneam in randurile anterioare ar putea aduce continuarea seriei de reduceri a dobanzii de politica monetara de catre cei de la BNR. Sigur, asta ar putea fi o veste buna pentru romanii care isi doresc credite. O noua reducere a dobanzii cheie decisa de Banca Nationala ar aduce cu sine in 2025 credite semnificativ mai mici, atat pentru firme, cat si pentru populatie.
"Crestere economica dezamagitoare in trimestrul al II-lea a.c. Produsul intern brut a crescut anual cu doar 0,8% in trimestrul al II-lea a.c., mult sub asteptarile noastre si ale pietei, care erau de peste 2%. Avand in vedere cifrele semnal comunicate de INS, vom revizui prognoza PIB la nivelul intregului an si o vom comunica dupa ce INS va prezenta structura detaliata a cresterii PIB, pe componente de resurse si cheltuieli (6 septembrie a.c.)", se arata in Buletinul Macroeconomic Special publicat recent de Libra Internet Bank.
In plus, analiza celor de la Libra ne arata ca ajustarea cresterii economice pentru anul curent se va dovedi a fi descendenta fata de scenariul actual de crestere a PIB, de 2.6%. "Pana la momentul publicarii structurii detaliate a cresterii PIB in trimestrul al II-lea, putem anticipa cateva tendinte pe baza interpretarii indicatorilor cu frecventa ridicata publicati lunar de INS, indicatori care acopera aproape 70% din valoarea adaugata bruta totala.”, se arata in Buletinul publicat de cei de la Libra Bank.
“Principalii vectori cu o contributie pozitiva au venit in general dinspre comertul cu amanuntul si serviciile prestate companiilor (exclusiv serviciile de stat de tipul invatamant, sanatate & asigurari sociale de stat, sau administratie publica) si constructii, in special partea infrastructura", mai spun specialistii Libra Internet Bank.
Citeste si: Mic ghid de supravietuire financiara. Cum sa nu ramai fara bani
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Cum sa iti creezi o plasa financiara de siguranta: metoda folosita de miliardari
Secretele freelancingului de succes: cum poti sa faci bani online fara experienta anterioara
Premiile Comertului Online Romanesc acordate in cadrul editiei de 19 ani a Galei Premiilor eCommerce
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!
Partenerii nostri
Documente necesare pentru decontarea diurnei si a cheltuielilor de transport si cazare
Concediere pentru inaptitudine medicala - PROCEDURA explicata de specialisti
Ministrul Muncii: Reducerea deficitului de forta de munca este prioritara
Incasare in numerar PFA: este obligata sa achizitioneze casa de marcat?
[INFOGRAFIC] PFA in sistem real vs. PFA la norma de venit: ce taxe si impozite datoreaza in 2024
Reevaluarea imobilizarilor corporale: GHID complet de teorie si practica
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si
Premiile Comertului Online Romanesc acordate in cadrul editiei de 19 ani a Galei Premiilor eCommerce
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat