In lume se fumeaza anual peste 6.000 de miliarde de tigari
Cat inseamna 6.000 de miliarde de tigari? Cam 2 tigari zilnic pentru fiecare locuitor al planetei. Dar nu asta e important. Important este ca aceasta industrie a tutunului aduce primelor 6 companii producatoare vanzari anuale de 500 de miliarde $ (cam cat PIB-ul Suediei) si un profit cumulat de cca 35 miliarde $ - o suma pentru care merita sa treci cu vederea, nu-i asa, cele 8 milioane de decese din fiecare an cauzate de fumat.
S-a crezut la un moment dat ca fumatul este in stransa legatura cu prosperitatea indivizilor si ca, in consecinta, in tarile bogate se fumeaza mai mult. Dar s-a dovedit o presupunere inexacta, dovada topul primelor 10 tari in functie de numarul de tigari fumate pe cap de locuitor, top care arata in felul urmator:
1. Andorra – 6.398 de tigari
2. Luxemburg – 6.330
3. Belarus – 2.911
4. Macedonia – 2.784
5. Albania – 2.491
6. Belgia – 2.440
7. Cehia – 2.427
8. Iordania – 2.306
9. Rusia – 2.295
10. Slovenia – 2.236
Nicio legatura evidenta cu nivelul de trai, asadar.
Romania se situeaza pe pozitia 54 in acest clasament, cu 1.204 de tigari/an/locuitor, adica in jur de 23 de miliarde in total. Si daca tot vorbim de numarul total de tigari fumate, conform datelor furnizate de Tobacco Atlas, liderul incontestabil este, evident, China. Chinezii fumeaza peste 2.500 de miliarde de tigari pe an.
In aceste conditii, nu trebuie sa ne mire ca sectorul tutunului este un contribuabil mare (poate chiar cel mai mare) la bugetul oricarui stat. In Romania, de exemplu, companiile de tutun vireaza anual la buget circa 3 miliarde de euro, sub forma de accize, TVA, taxe si contributii – o suma ce reprezinta aproape 2% din PIB, sau echivalentul a 12,5% din totalul veniturilor bugetare.
Si suma aceasta ar fi putut fi cu 20% mai mare, doar ca cca 600 de milioane de euro se pierd in fiecare an din cauza contrabandei. Peste 4 miliarde de tigari se vand pe piata neagra, la preturi mai mici cu 4-5 lei per pachet fata de preturile oficiale, asigurand insa chiar si asa profituri substantiale pentru intreaga filiera si constituind principala sursa de venit pentru intregi comunitati din apropierea frontierei cu Ucraina sau Republica Moldova (pe unde sunt introduse in tara).
Sunt niste cifre fascinante, pana la urma. Intreaga piata a tutunului este de fapt una fascinanta, daca va ganditi ca – iata – se poate dezvolta o industrie colosala in jurul unui produs care nu numai ca nu le este necesar consumatorilor, ba chiar ii si distruge (lent, dar sigur). O industrie care are drept clientela un sfert din populatia tarii (5 milioane de oameni) si unde o variatie de 1 procent inseamna pierderi sau castiguri de zeci de milioane de euro.
Cate afaceri se pot lauda cu 5 milioane de clienti? Si inca fideli?
Sursa foto: www.pexels.com