Romania continua sa se imprumute de ordinul miliardelor de euro de pe pietele externe. Dobanzile raman sus, banii sunt scumpi pentru noi
emisiune euroobligatiuni romaniaimprumut extern romania 2025finantare externa stat romaninvestitori piete internationale
Ministerul Finantelor a anuntat vineri o tranzactie financiara semnificativa, prin care Romania a imprumutat de pe pietele externe 4,7 miliarde de euro, in urma unei emisiuni de euroobligatiuni lansate pe 9 iulie 2025. Desi costurile imprumutului au scazut comparativ cu emisiunile anterioare, acestea continua sa se situeze la un nivel ridicat, releva comunicatul oficial al Ministerului.
O emisiune record in 2025 pentru finantarea Romaniei
Aceasta este cea mai mare suma atrasa de statul roman in acest an prin piata externa, marcand a treia operatiune de acest tip realizata in 2025. Interesul investitorilor a fost remarcabil, cererea depasind 9,5 miliarde de dolari pentru transele denominate in dolari si peste 4,5 miliarde de euro pentru transa in euro. Obligatiunile au fost astfel suprasubscrise aproape de 2,8 ori, iar peste 240 de investitori au participat la aceasta emisiune.
Costurile de finantare, in scadere, dar inca ridicate
Ministerul Finantelor a reusit sa negocieze conditii financiare mai bune datorita interesului crescut din partea cumparatorilor. Spread-urile de risc fata de obligatiunile de referinta ale SUA si ratele swap in euro au fost reduse cu 40 de puncte de baza pentru toate transele. Pentru obligatiunile pe 5 ani in dolari, Romania nu a platit prima suplimentara, iar pentru cele pe 10 ani si pentru transa in euro s-au inregistrat prime negative, adica statul s-a imprumutat la costuri chiar mai mici decat cele de pe piata secundara.
O strategie de finantare menita sa asigure stabilitatea economica
Aceasta emisiune face parte din strategia Romaniei de finantare externa pentru 2025, care urmareste sa acopere necesarul de finantare al statului si sa consolideze rezervele valutare. Ministrul Finantelor, Alexandru Nazare, a subliniat ca succesul tranzactiei, realizata intr-un context economic si politic incert, reflecta increderea investitorilor in capacitatea Guvernului de a implementa reformele fiscale si de a corecta dezechilibrele macroeconomice.
Profilul investitorilor si distributia geografica
Emisiunea a atras o baza diversificata de investitori, atat din punct de vedere geografic, cat si al tipului de investitori. Fondurile administrate privat au reprezentat ponderea majoritara, mai ales pentru transele denominate in dolari, urmate de fondurile de pensii, companii de asigurari si fonduri speculative. Geografic, cei mai multi investitori provin din Europa de Vest, America de Nord si Orientul Mijlociu, dar si din alte regiuni.
Detaliile emisiunii de obligatiuni
Romania a vandut obligatiuni in trei transe distincte: 2 miliarde de dolari cu maturitatea de 5 ani, cu o dobanda anuala de 5,75%, 1,75 miliarde de dolari cu maturitatea de 10 ani, cu o dobanda de 6,625%, si 1,5 miliarde de euro prin redeschiderea seriei scadente in 2039, cu o dobanda anuala de 6,75%. Tranzactia a fost coordonata de institutii financiare de renume international, printre care BofA Securities Europe, Citigroup, Erste Group, J.P. Morgan, Raiffeisen Bank si Societe Generale.
Prin aceasta operatiune, Romania isi asigura resurse importante pentru finantarea bugetului si pentru consolidarea stabilitatii economice, in pofida provocarilor globale si regionale cu care se confrunta.
Sursa foto: freepik.com