UE, semnal pozitiv pentru companiile europene afectate de criza
ajutor de la statfirmecompaniicadru temporaruecomisia europeana
Joi, Executivul comunitar a propus extinderea domeniului de aplicare a cadrului temporar privind ajutoarele de stat pentru companiile mici si mijlocii afectate de coronavirus. Termenul limita propus de Comisia Europeana este 30 iunie 2022. O decizie finala va fi luata dupa ce tarile UE vor furniza un feedback cu privire la propuneri.
"Propunem o eliminare progresiva a masurilor de sprijin in context de criza, pentru a permite statelor membre si industriei sa se ajusteze, acompaniate de masuri pentru relansarea investitiilor private in faza de revenire", a declarat vicepresedintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager.
Executivul UE, insarcinat sa asigure conditii de concurenta echitabile in randul celor 27 de tari, a declarat ca o extindere ar ajuta tarile UE sa solutioneze deficitul de investitii cu care se confrunta unele companii din cauza pandemiei COVID-19.
In timp ce masurile propuse pentru sprijinirea investitiilor vizeaza un grup larg de beneficiari si ar trebui sa fie limitate ca dimensiune, masura de sprijin pentru solvabilitate se adreseaza companiilor mici si mijlocii care se bazeaza de obicei pe finantarea imprumuturilor bancare.
Comisia Europeana a spus ca intreprinderile mici si mijlocii (
IMM-uri) si intreprinderile mici cu capitalizare medie se bazeaza de obicei pe finantarea imprumuturilor bancare si pot fi si mai indatorate dupa criza.
UE a pompat trilioane de dolari pentru ca firmele sa poata supravietui crizei
Asa-numitul cadru temporar, adoptat in martie anul trecut si care va expira la sfarsitul acestui an, a permis tarilor din UE sa pompeze in peste 3 trilioane de euro in mii de companii din intregul bloc comunitar.