Editorial - Postul si stomacul plin
banimagazinpost
Rafturile magazinelor gem - cum altfel - de produse de toate felurile. De la folii de aluminiu si becuri ecologice, la agrafe si globuri, totul este pus la vedere pentru a-ti lua ochii si, evident, banii.
Este “normal” ca, in aceasta perioada a anului, un loc special sa fie rezervat carnurilor si mai ales preparatelor - mai mult sau mai putin sanatoase - din carne de porc. Dar, inainte ca porcul sa ne ajunga, sub forma de jumari, friptura sau sarmale, in farfurii, unii dintre noi au decis sa nu puna gura pe nimic din ce este... rod al vreunui animal. Unii numesc asta... post.
Dupa eliberarea din decembrie 1989, daca spuneai ca tii post, prietenii, familia si aproape oricine se nimerea sa-ti fie comesean, se uitau la tine cu “ochi mari precum ceapa aia balana”. Multi incepeau chiar sa rada iar altii - un pic mai binevoitori - explicau ca “pacat este ce iti iese pe gura, nu ce bagi in gura”. Si asta e adevarat.
Insa, treptat, mentalitatea si atitudinea fata de post s-au schimbat. S-au schimbat atat de tare incat chiar si aia care radeau se abtin sa manance carne in unele perioade ale saptamanii/anului. Iar numarul lor este in crestere. Cum asa? Pai, exact ca urmare a plinatatii rafturilor care, acum, au la “produse de post” pe… saturate. Iar, cand vine vorba de… saturate, s-ar putea sa se faca diferenta intre post si… un regim alimentar vegetarian.
Daca, pe vremea cand putini posteau, puteai sa te abtii de la carne, lapte, branza, oua, mancand fructe, legume, biscuiti, halva, zacusca, seminte si niscaiva ciuperci, acum… meniul e altul caci oferta a raspuns cererii. Asa se face ca au aparut “branza de post”, “chiftelele de post”, “laptele de post” si chiar “cremwurstii de post”. Pana la urma, e posibil sa apara si… “porcul de post” sau “mielul de post” (oricum, soia sa traiasca!). Atat de multe si - zic unii - de gustoase sunt alimentele (la cate prafuri poarta-n ele pentru a deveni comestibile) “de post” incat ar fi… pacat sa nu incerci, nu?
Putini au inteles ca postul inseamna - pe langa si mai presus de renuntarea la niste alimente - cumpatare, moderatie, modestie, smerenie, umilinta. Acum, iti umpli burdihanul, te ghiftuiesti cu soia, imitatoarea, surogatul de carne, da’ tii post, nu? Cand tocmai… cazna respectarii unor reguli stricte este cea care… valoareaza, cea care face ca postul sa te curate si sa te… inalte. Pai, cum sa te mai inalte daca stomacul atarna la fel de greu, chiar daca nu e umplut cu slana si sorici?
Alexandra Stanescu