ANALIZA:Ne paste o noua recesiune mondiala, dar de mai lunga durata?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ANALIZA:Ne paste o noua recesiune mondiala, dar de mai lunga durata? ANALIZA:Ne paste o noua recesiune mondiala, dar de mai lunga durata?
de Manager.ro la 23 Sep. 2011
Urmareste-ne pe Google News
bursescadererecesiunelichiditatepierderipiatasedinta

Indicii bursieri de pe aproape toate pietele financiare internatioale au inregistrat ieri scaderi semnificative. Intr-o singura zi, conform calculelor Bloomberg.com, investitorii la burse au pierdut 500 miliarde de dolari. Mai ingrijorator este faptul ca factorii de decizie, in speta politicienii, indiferent de zona geografica, nu se pun de acord asupra unui set de masuri care sa evite o noua recesiune, dar de mai lunga durata.

Actiunile celor mai mari companii europene au incheiat tranzactiile de joi in scadere puternica, de peste 4%, din cauza pesimismului Rezervei Federale americane privind perspectivele economice si a datelor negative referitoare la activitatile din industria Europei si a Chinei. Indicele pan-european FTSEurofirst 300 a coborat cu 4,2%.

Volumul de afaceri din Germania a inregistrat in septembrie cea mai slaba crestere din ultimii doi ani, iar noile comenzi au scazut pentru a treia luna consecutiv. Ingrijorarea investitorilor a fost amplificata de reducerea indicelui industriei prelucratoare din China, care a inregistrat, in septembrie, a treia luna consecutiva de scadere.

Indicele  londonez FTSE 100 a pierdut 4,67%, cel DAX al bursei din Frankfurt 4,96%, iar CAC 40 al bursei din Paris 5,25%.Titlurile bancilor franceze au coborat puternic, in conditiile in care eventualitatea unei recapitalizari a anumitor institutii de credit este tot mai evocata. Actiunile Societe Generale au pierdut 9,57%, Credit Agricole 9,49%, iar BNP Paribas 5,7%. Titlurile grupului petrolier Total, care detine cea mai mare capitalizare de piata la Bursa de la Paris, au coborat cu 5,68%. La Milano, indicele FTSE Mibtel a scazut cu 4,52%, iar indicele general bursei din Madrid cu 4,56%.


Grecia, piatra atarnata de gatul UE?


Statele din zona euro nu vor permite un faliment necontrolat al Greciei  si nu vor lasa tara sa iasa din zona euro, a declarat, joi, comisarul european pentru afaceri monetare, Olli Rehn.

Intr-un discurs la Institutul Peterson pentru Economie Internationala, Rehn nu a exclus posibilitatea ca Grecia sa intre in faliment, situatie considerata de multi economisti ca inevitabila.

"Un faliment necontrolat sau iesirea Greciei din zona euro ar avea un impact economic si social enorm, nu numai pentru Grecia, dar pentru intreaga Uniune Europeana, respectiv efecte serioase la nivelul economiei globale. Nu vom lasa sa se imtample asa ceva", a spus Rehn.  "Statele din zona euro trebuie sa mearga mai departe in comasarea suveranitatii economice pentru a preveni politici care afecteaza alte state membre si stabilitatea financiara", a spus Rehn.

Efecte si in Asia

Bursele asiatice au inchis in scadere sedinta de vineri, pierderile fiind, insa, mai mici decat cele consemnate joi in Statele Unite si Europa. Evolutiile pietelor internationale sunt determinate de intensificarea temerilor referitoare la o noua recesiune pe fondul unor indicatori economici slabi anuntati de toate statele importante, inclusiv China.

Pretul petrolului s-a stabilizat in jurul valorii de 81 dolari/baril, dupa ce joi a scazut pana la un minim al ultimilor sapte saptamani. Dolarul s-a depreciat in raport cu yenul si cu euro. Indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong a scazut cu 1,7% pana la 17.610,65 puncte, dupa ce a consemnat pierderi de 5% in sedinta precedenta.

In Coreea de Sud, indicele Kospi a coborat cu 4,2%, la 1,724.92 puncte. Piata japoneza a fost inchisa datorita unei sarbatori. In China, indicele Shanghai Composite a pierdut 1%, ajungand la 2,418.59 puncte.

Nici Wall Street nu a scapat

Pe Wall Street, indicele Dow Jones a scazut cu 3,5%, pana la 10,733.83 puncte, a doua sedinta consecutiva de scadere dupa ce miercuri Rezerva Federala a anuntat ca isi va schimba strategia pentru a lupta cu avansul lent al economiei. Atat indicele Standard & Poor's 500, de referinta pentru piata de actiuni, cat si Nasdaq au consemnat pierderi de peste 3%.

Pretul titeiului cu livrare in noiembrie a crescut, vineri, cu 40 de centi, la 80,92 dolari/baril, la bursa electronica New York Mercantile Exchange. Joi, cotatia petrolului a scazut cu 5,41 dolari sau 6,3%, stabilindu-se la 80,51 dolari/baril, cel mai redus nivel din 9 august. La Londra, pretul titeiului Brent cu livrare in noiembrie, a urcat cu 58 de centi, la 106,07 dolari/baril.In piata valutara, euro a urcat la 1,3512 dolari, de la nivelul de 1,3469 dolari consemnat joi la New York. Dolarul a scazut la 76,33 yeni, de la 76,40 yeni.

Bursa de la Bucuresti a urmat trendul international

Bursa de la Bucuresti a coborat joi cu 2,93%, sub presiunea scaderilor de pe pietele vest-europene, iar pe segmentul SIF-urilor corectiile au fost mai vizibile, de 5,4% - 5,9%, insa volumele de actiuni tranzactionate au continuat sa fie reduse.

Linia pietelor externe a fost urmata joi si de bursa de la Bucuresti, care a coborat cu aproape 2% inca de la deschidere. Scaderile au fost mai vizibile pe segmentul SIF-urilor, unde actiunile celor trei SIF-uri care au fost tranzactionate joi au inregistrat corectii cuprinse intre 5,37% si 5,88%.

Titlurile SIF Muntenia (SIF4) si SIF Oltenia (SIF5) au fost suspendate de la transfer pentru intrunirea AGA, in care actionarii trebuiau sa discute ce vor face cu actiunile detinute de societatile de investitii la BCR. La finalul sesiunii bursiere, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), consemna un recul de 3,06%.

Ultimele tranzactii cu cele mai lichide zece actiuni de la BVB, analizate de indicele BET, au fost realizate la preturi in scadere in medie cu 3,39%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 3,84% sub inchiderea de miercuri.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a coborat cu 3,26%. Investitorii au tranzactionat actiuni de 20,1 milioane lei (4,6 milioane euro), valoare cu 69% peste rulajul sedintei precedente, de 11,9 milioane lei (2,7 milioane euro).

Fondul Proprietatea, 45% din lichiditatea BVB


Actiunile Fondului Proprietatea au continuat sa fie cele mai tranzactionate, cu operatiuni de 9,1 milioane lei, si au asigurat 45% din lichiditatea pietei actiunilor. Cel mai recent transfer a fost efectuat la 0,4399 lei, pret in scadere cu 2,46%.

Rulaje de peste 1 milion de lei au mai inregistrat titlurile SIF Transilvania (1,8 milioane lei) SIF Moldova (1,4 milioane lei), BRD (1,2 milioane lei) si Transgaz (1 milion de lei). Actiunile SIF Transilvania au scazut cu 5,37%, la 0,442 lei, iar titlurile SIF Moldova au consemnat un recul de 5,8% si au ajuns la 0,82 lei.

Totodata, titlurile BRD au coborat cu 3,27%, la 10,65 lei, iar actiunile Transgaz au incheiat in scadere cu 4,46%, la pretul de 190,55 lei. Actiunile SIF Banat-Crisana au coborat cu 5,88%, la 0,8085 lei. Operatiunile cu aceste titluri au cumulat 933.000 de lei.

Exceptia de la regula

Au existat si actiuni, ce-i drept doar cinci, care au reusit sa inchida ziua in urcare, insa acestea au consemnat rulaje reduse. Cea mai accelerata crestere, de 14,98%, a fost consemnata de titlurile Electroarges (ELGS), firma controlata indirect de omul de afaceri Catalin Chelu. Cu actiunile Electroarges au fost efectuate transferuri de 162.000 de lei.

Unii investitori au realizat si transferuri cu produse structurate (2,9 milioane lei), contracte futures (333.000 de lei) si unitati de fond (27.000 de lei). Astfel, lichiditatea totala a BVB a fost de 23,4 milioane lei (5,4 milioane euro), valoare cu 18% peste cea de miercuri, de 19,8 milioane lei (4,6 milioane euro).

Pe piata Rasdaq, investitorii au realizat operatiuni de doar 190.000 de lei, fata de sedinta precedenta, cand transferurile au insumat 243.000 de lei. Actiunile Electromagnetica (ELMA) au fost din nou cele mai lichide din piata principala, cu operatiuni de 48.000 de lei, iar pretul a scazut cu 3,09%, la 0,282 lei.

Ultimele NOUTATI

3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x