Deutsche Bank a acceptat ca garantie un stoc de parmezan pentru un credit de 27,5 milioane de euro
Toata lumea stie ca, pentru a obtine un imprumut de la o banca, atat persoanele fizice cat si cele juridice trebuie sa indeplineasca un set de conditii si, in plus, sa garanteze cu ceva acel imprumut, astfel incat banca sa-l poata executa silit pe debitor daca acesta nu-si mai plateste ratele.
Recent, Deutsche Bank AG, una dintre cele mai mari institutii financiare din lume, a acordat societatii italiene Ambrosi (Lombardia) un credit de 27,5 milioane de euro.
Pana aici, nimic neobisnuit, Ambrosi fiind unul dintre cei mai mari producatori italieni de branzeturi.
Au negociat oamenii termenii contractului, durata de derulare a acestuia, dobanda etc. etc. si au ajuns la capitolul garantarii creditului.
In acest punct, Ambrosi a spus ca este dispusa sa ofere drept garantie 125.000 de "roti" (imense) de parmezan, iar reprezentantii Deutsche Bank au acceptat.
Giuseppe Ambrosi, proprietarul fabricii de branzeturi, avea nevoie de acest imprumut pentru a-si extinde activitatea, construind o noua unitate de maturare a branzeturilor.
La randul lor, cei de la Deutsche Bank au tinut seama de faptul ca valoarea unei "roti" de parmezan Ambrosi valoreaza intre 550 si 740 de euro, ceea ce inseamna ca valoarea stocului oferit drept garantie este de cel putin 68.750.000 de euro, asadar de mai bine de doua ori mai mare decat imprumutul acordat, iar parmezanul de la Ambrosi este recunoscut, la nivel mondial, ca fiind un produs premium.
Daca Ambrosi nu va mai putea plati ratele la credit sau nu le va mai plati, pur si simplu, este posibil ca banca germana sa-si transporte in seifuri o cantitate imensa de parmezan pe care va fi obligata sa incerce sa-l vanda.
Sau, ca sa ne amuzam putin, in cazul in care va fi nevoita sa execute silit pe Ambrosi, Deutsche Bank ar putea negocia cu viitorii solicitanti de credit acordarea de imprumuturi in echivalent-parmezan.
La nivel mondial, Germania este al treilea cel mai mare consumator de parmezan, dupa Italia si Franta, ceea ce explica, intr-un fel, faptul ca Deutsche Bank a acceptat branza drept garantie a creditului.
Pentru a fi scoasa la vanzare, o "roata" de parmezan autentic trebuie sa zaca la maturat, in conditii strict controlate, cel putin 12 luni - acesta este parmezanul de la baza ierarhiei.
De aici incolo incepe o adevarata nebunie, care atinge apogeul cu parmezanul maturat vreme de 130 de luni.
Una peste alta, desi pare bizara, se pare ca banca germana a facut o afacere buna.
Sursa foto: maxpixels.net