Oficial BNR, despre preturile tot mai mari pe care le platesc romanii: Doamne fereste, de raul vecinului, dar uitati-va si in Europa
dobanda cheieinflatiescumpiripreturibnr
Dupa cum stim, se inchie astazi o saptamana de foc pe piata monetara. Zilele acestea, BNR a majorat dobanda de referinta, scumpind din nou banii. Dobanda pe politica monetara a ajuns la recordul ultimilor 12 ani - 6,25%, in incercarea bancii noastre centrale de a tempera inflatia.
Dar un inalt oficial al BNR sustine ca exista unele semnale negative din perspectiva inflationista, perioada perioada urmatoare.
" (...) Simplu spus, lucrurile nu arata bine. Inflatia este mare si, de aceea, trebuie sa luam masuri si luam masuri. Daca ne uitam spre trecut, am vazut ca inflatia s-a dus in preturile alimentare. De ce asta? Din cauza preturilor la combustibili, la energie, din cauza problemelor in lanturile de productie. Daca ne uitam spre spre viitor, observam o anumita inrautatire suplimentara a perspectivei apropiate a inflatiei.
De ce este asta? Trei factori negativi principali: legume, fructe, oua, din cauza secetei, preturile la energie, atat cotatiile internationale mai mari, cat si anumite modificari la schema de plafonare si preturile la alimente din motivele pe care le-am spus. Pe partea pozitiva nu vedem decat combustibilii, petrolul care a scazut", a explicat Cristian Popa, membru in Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), la
Digi24.
Daca ne consoleaza in vreun fel aceasta informatie, oficialul BNR subliniaza faptul ca scumpirile nu au loc doar in Romania. Intreaga Europa e macinata de un val inflationist puternic.
"Uitati-va si in Europa"
"Nu ne laudam si nu ne bucuram, Doamne fereste, de raul vecinului, dar uitati-va si in Europa. Am vazut rata inflatiei in Europa la septembrie, rata armonizata, 10% media in zona europeana. In tarile vecine Romaniei, intre 15% si 19%, in Romania, 13%, aceasta rata armonizata europeana.
Daca ar fi sa dau un mesaj, as putea spune ca, totusi, am tinut lucrurile sub control. Acum un an aveam cea mai mare rata a inflatiei in Romania. Nu mai e cazul.
Suntem pe locul 7. Acum un an aveam cele mai mari rate ale dobanzilor, in Romania, nu mai este cazul. Uitati-va spre Ungaria. Pe scurt, nu e deloc buna situatia, dar e mai buna decat la altii.
Turcia este un exemplu foarte bun. E un exemplu de politici monetare foarte exotice care cred ca pot incalca ce spun cartile de economie si inflatia a ajuns la 85% in Turcia. Deci, e un exemplu de 'asa nu' si de ce noi trebuie sa facem cum spun cartile de economie. Si facem", a mai explicat acesta.
"Noi vom veni cu prognoze noi pe 8 noiembrie, cand vom avea si o alta urmatoare sedinta a consiliului de administratie. Este ultima sedinta din an. Vremurile sunt foarte tulburi, nivelul de incertitudine este foarte mare", a mai spus acesta, mentionand si faptul ca, otrivit actualelor evaluari, rata anuala a inflatiei va continua probabil sa mai creasca spre finele anului curent, sub impactul socurilor pe partea ofertei, dar intr-un ritm vizibil incetinit.
Foto: freepik.com