Piata rezidentiala din Romania a inregistrat o revenire spectaculoasa in a doua jumatate a anului trecut, in ciuda incertitudinilor provocate de criza pandemiei de coronavirus. Cel de-al treilea trimestru al anului trecut a adus pentru piata rezidentiala din tara noastra o revenire la o oarecare normalitate, provocarile din perioada starii de urgenta fiind date uitarii. Lucrurile s-au imbunatatit si mai mult in ultimele trei luni ale anului, atunci cand piata rezidentiala s-a inscrie pe o traiectorie ascendenta.
Ultimele trei luni ale anului au adus cu sine un avans trimestrial pentru preturile solicitate pentru proprietatile rezidentiale din tara noastra, atat pentru apartamente, cat si pentru case, specific unor conditii normale de piata. In raport cu trimestrul precedent, preturile de pe piata rezidentiala din tara noastra au crescut in perioada octombrie - decembrie cu 1.9%. In aceste conditii, diferenta fata de anul 2019 a ajuns la un nivel de +3.5%. Este important de precizat ca preturile s-au mentinut la acelasi nivel pe segmentul existent, in timp ce preturile de pe segmentul nou au crescut cu un ritm anual de 5.7%.
In aceste conditii, putem spune ca piata rezidentiala din Romania s-a confruntat cu adevarat cu o perioada dificila doar in timpul starii de urgenta, in al doilea trimestru al anului 2020 fiind raportat un recul de 1.7%. In perioada iulie - septembrie lucrurile s-au imbunatatit insa, pretentiile vanzatorilor de pe aceasta piata crescand cu 0.3%. Practic, criza provocata de pandemia de coronavirus a adus cu sine un singur trimestru de scadere a preturilor de pe piata imobiliara din Romania.
Si cererea pentru proprietati imobiliare a crescut considerabil in a doua jumatate a anului precedent, punctul minim fiind atins in luna aprilie, atunci cand starea de urgenta inca era instituita la nivelul intregii tari. Interesul pentru proprietati imobiliare isi revenise insa aproape complet pana in luna septembrie.
Potrivit analizelor realizate pentru ultimele trei luni ale anului 2020, toate cele 11 mari orase din Romania au raportat majorari ale sumei medii solicitate la vanzarea unei proprietati imobiliare. Cea mai mare crestere a preturilor medii solicitate a fost raportata in Bucuresti, pretentiile vanzatorilor din Capitala crescand cu 2.1%, pana la o medie de 1.470 de euro pe metru patrat util.
Si sub poalele Tampei a fost consemnata o crestere semnificativa a preturilor medii solicitate, pretentiile proprietarilor crescand cu 1.9%, pana la o medie de 1.220 de euro pe metru patrat util. Aceeasi crestere de 1.9% a fost inregistrata si pentru piata imobiliara din Galati, preturile ajungand aici la o medie de 970 de euro pe metru patrat util. Desi in Cluj-Napoca vorbim despre o crestere de doar 0.6% a pretentiilor vanzatorilor de pe piata imobiliara, pretul mediu ramane aici la cel mai mare nivel din intreaga tara, de 1.810 euro pe metru patrat util.
Daca vorbim insa despre orasele resedinta de judet, cea mai mare majorare de pret din ultimele trei luni ale anului 2020 a fost inregistrata in Miercurea Ciuc, pretentiile proprietarilor crescand acolo cu nu mai putin de 5.6%, pana la o medie de 1.080 euro pentru un metru patrat util. Si in Slobozia a fost raportata aceeasi crestere de 5.6% a pretentiilor vanzatorilor de pe piata imobiliara, pretul mediu al unui metru patrat util ajungand la o valoare de 830 de euro.
Ultimele NOUTATI
Secretele freelancingului de succes: cum poti sa faci bani online fara experienta anterioara
Premiile Comertului Online Romanesc acordate in cadrul editiei de 19 ani a Galei Premiilor eCommerce
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!
Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!
Partenerii nostri
Documente necesare pentru decontarea diurnei si a cheltuielilor de transport si cazare
Concediere pentru inaptitudine medicala - PROCEDURA explicata de specialisti
Ministrul Muncii: Reducerea deficitului de forta de munca este prioritara
Incasare in numerar PFA: este obligata sa achizitioneze casa de marcat?
[INFOGRAFIC] PFA in sistem real vs. PFA la norma de venit: ce taxe si impozite datoreaza in 2024
Reevaluarea imobilizarilor corporale: GHID complet de teorie si practica
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!