Afaceri riscante: 8 decizii tehnologice pe muchie de cutit
afaceririscgooglefacebooktehnologiebusiness
Industria tehnologica este una a riscului extrem, dar ofera recompense pe masura. Toti directorii si antreprenorii incearca sa ghiceasca din timp ce anume isi vor dori oamenii in viitor, in timp ce se lupta cu rivalii de pe piata, la fel de destepti, la fel de muncitori, la fel de bogati, poate chiar mai bogati, in unele cazuri. O singura miscare gresita si explozia companiei este iminenta. Deciziile intelepte aduc insa premii considerabile, de miliarde de dolari. Business Insider a trecut in revista opt decizii tehnologice pe muchie de cutit, care au dat roade.
1. Google cumpara YouTube pentru 1,65 miliarde dolari
La acea vreme, 1,65 miliarde dolari reprezenta o suma considerabila pentru un startup proaspat. YouTube se confrunta cu probleme legale, pe masura ce Universal si CBS au reclamat incalcarea copyrightului lor, nu avea venituri si folosea o banda de internet prea costisitoare. Astazi, povestea ni se pare prafuita. YouTube este una din proprietatile remarcabile ale internetului. Google obtine 3 miliarde de dolari in fiecare an, de pe urma site-ului sau de continut video. Mai mult, YouTube s-a impacat cu furnizorii de continut, prin eliminarea videoclipurilor care incalcau legile drepturilor de autor.
2. Twitter refuza oferta de 500 milioane dolari din partea Facebook
In 2008, Mark Zuckerberg a sesizat ascensiunea Twitter, o adevarata amenintare pentru Facebook. In consecinta, a vrut sa-l cumpere cu 500 milioane dolari. Directorii Twitter au refuzat oferta. Ei doreau sa construiasca un business independent. Pe de alta parte, Facebook le oferea actiuni, ceea ce nu era pe placul buzunarelor lor. Decizia Twitter de a refuza Facebook a fost isteata. Actualmente, Twitter valoreaza 10 miliarde dolari.
3. Angajatii Pandora au lucrat pro bono timp de doi ani, pana sa primeasca salariu
Primii angajati ai Pandora au lucrat pe degeaba timp de doi ani si jumatate. Compania s-a gandit chiar sa joace la cazinou, in speranta ca va castiga potul cel mare, care i-ar fi asigurat finantarea. Anul trecut, oferta publica initiala a Pandorei a ajuns la 234,9 milioane dolari. Astazi, compania valoareaza 1,75 miliarde dolari.
4. Apple intra pe piata telefoniei mobile
Decizia Apple de a intra pe piata telefoanelor pare naturala, la prima vedere. Totusi, producatorul iPod-ului s-a gandit mult timp, inaintea acestei miscari. Apple a construit de la zero un sistem de operare pentru telefoane, care s-a dovedit a fi excelent. A negociat afacerea cu furnizorii si operatorii, care sunt foarte pretentiosi, in privinta produselor comercializate. Apoi, a inceput sa vanda telefoane. Multe telefoane.
5. Intel paraseste industria memoriilor
In 1985, Intel avea probleme. Profitul sau scazuse la 2 milioane dolari, de la 198 milioane dolari (1984). Presedintele Andy Grove si CEO-ul Gordon Moore priveau cum compania lor de memorii era devansata chiar de piata pe care ea insasi o crease. Grove si Moore se gandeau la reorganizare. Grove s-a concediat si reangajat in mod simbolic si a scos compania de pe piata memoriilor, mizand pe microprocesoare.
6. Microsoft intra in industria jocurilor video
In toamna lui 2001, Sony PS2 si Nintendo Gamecube dominau piata consolelor. Ambele companii aveau o experienta deosebita in domeniu: Sony miza pe PlayStation, iar Nintendo pe 64. Microsoft era un novice in zona consolelor. Microsoft a incasat o pierdere de 4 miliarde dolari de pe urma lansarii primei sale console. Astazi, XBOX 360 genereaza o industrie de miliarde de dolari. Punct ochit, punct lovit!
7. Elon Musk pariaza castigurile de la PayPal pe Tesla Motors
Elon Musk s-a imbogatit cand startupul sau, PayPal, a fost vandut catre eBay, in 2002, pentru frumoasa suma de 1,5 miliarde dolari. Veniturile din aceasta vanzare le-a investit in "spatiu": compania de explorari spatiale SpaceX, dar si in Tesla Motors. In 2008, Tesla ramasese fara bani, astfel incat Musk a fost nevoit sa-si investeasca toti banii in companie. Insusi Musk a ramas fara bani. Daca Tesla ar fi esuat, Elon Musk ar fi falimentat. Dar Tesla inregistreaza un succes urias pe piata automobilelor electrice, care reprezinta, in mare parte, viitorul transportului.
8. Facebook refuza oferta de preluare din partea Yahoo!, de 1 miliard dolari si cea din partea Microsoft, de 15 miliarde dolari
Startupul de dormitor al lui Zuckerberg avea doar doi ani, atunci cand Yahoo! i-a oferit un miliard de dolari pentru el. Zuckerberg a fost tentat de oferta, dar a ales independenta, in detrimentul banilor. Un an mai tarziu, in 2007, CEO-ul Microsoft, Steve Ballmer, l-a intrebat pe Zuckerberg daca nu vrea 15 miliarde dolari pentru a renunta la Facebook. Zuckerberg a refuzat din nou oferta. In prezent, reteaua de socializare este evaluata la 100 miliarde dolari.