Manager.ro Hands-On: Tableta romaneasca Evolio EvoTab TB-1

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Manager.ro Hands-On: Tableta romaneasca Evolio EvoTab TB-1 Manager.ro Hands-On: Tableta romaneasca Evolio EvoTab TB-1
de Manager.ro la 06 Mar. 2011 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
tableteevotabevotab tb 1evolioandroidipadpcblackberryandroid marketgoogleiosliviu nistoranevobooks

Manager.ro a testat tableta romaneasca EvoTab de la Evolio, dispozitiv cu sistem de operare Android 2.1. Dupa ce am folosit cateva zile terminalul, am ajuns la concluzia: EvoTab este buna pentru filme, Internet, citit carti digitale si vizualizat imagini, insa nu este si o platforma potrivita pentru jocuri.

Cand primesti cutia in care vine EvoTab, te impresioneaza placut designul tineresc al ambalajului. Un model de jeans albastru este imprimat pe cutie. Peste aceasta, ca un fel de slider, vine o alta bucata de carton, care acopera cutia principala si pare un fel de buzunar. Pe spatele acesteia sunt inscriptionate specificatiile tabletei. Cand deschizi cutia, in interior gasesti tableta, un manual de utilizare, o pereche de casti si un cablu de date mini-USB/USB. 
 
Evolio EvoTab – caracteristici tehnice:
 
Procesor: ARM 11 800 MHz

Sistem de operare: Android 2.1 "Eclair"
 
Ecran: 7 inci RTS, rezolutie 800X480 pixeli
 
Memorie: interna de 4 GB (poate fi extinsa pana la 32 GB prin intermediul slotului pentru card microSD/TransFlash), 256 MB DDR2
 
Tastatura: virtuala
 
Greutate: 360 de grame
 
Camera: nu are
 
Formate E-books suportate: PDF (DRM), EPUB (DRM), FB2, TXT, HTML
 
Formate Video Suportate: Max. 1280x720, MKV (H.264 HP), AVI, RM, RMVB, FLV, WMV9, MP4
 
Formate audio suportate: MP3, WMA, APE, FLAC, ACC, OGG, AC3, WAV 
 
Baterie: 4500 MAH (pana la 15 ore autonomie de operare fara WiFi)
 
Designul
 
Aici trebuie precizat ca Evolio, compania care detine brandul EvoTab, a facut tot posibilul pentru a scoate pe piata un produs atractiv pentru ochi, la un pret accesibil: 810 lei (TVA inclus). 
 
Partea din spate a terminalului, construita din aluminiu, acoperit cu pulbere argintie, da senzatia de calitate. Atentie insa, cand asezati tableta pe suprafete dure materialul se zgarie destul de usor. 
 
Partea din fata, care incadreaza ecranul, este construita din plastic alb. Nu imi place faptul ca atunci cand folosesti EvoTab la lumina slaba se vad luminite din interior, prin acest plastic, care tind sa te distraga. Un material ceva mai dens/gros ar fi fost ok. De asemenea, fiind de culoarea alba, exista riscul ca partea frontala a tabletei sa se ingalbeneasca si murdareasca in timp. Din fericire dispozitivul nu se incalzeste puternic, nici in jocuri, nici atunci cand este rulat continut video HD. 
 
Privita pe ansamblu, EvoTab iti da senzatia de soliditate. La cat costa, tableta este in general bine inchegata. Pe partea din dreapta-jos, pe marginea aparatului, sunt pozitionate trei butoane: Pornire, Inapoi si Meniu. 
 
In partea de jos a tabletei se gaseste un port USB, la care se pot conecta stickuri la dispozitiv sau modemuri de internet 3G. Acest port lipseste la majoritatea dispozitivelor de pe piata (fiind unul din minusurile principale ale iPad) si reprezinta un plus pentru EvoTab. Langa acesta este localizat un port mini-USB, prin intermediul caruia tableta se conecteaza la computer. Legat de iesirile aceste porturi, trebuie sa precizez ca par putin infundate, existand un spatiu intre ele si marginea carcasei. 
 
Cat timp sta conectata la PC, bateria de pe EvoTab se incarca, un lucru bun atunci cand nu mai aveti prize libere in casa sau locuri pe prelungitor. Tot la baza dispozitivului sa gasesc mufa pentru incarcator, un slot audio universal de 3,5 mm si un cititor de carduri microSD. Acesta poate fi folosit pentru a extinde memoria tabletei pana la 32 GB.   

Sa nu uitam de casti. Cu siguranta le veti schimba cu un model mai bun dupa cateva ore de utilizare. 
 
Ecranul
 
Nu este foarte precis, insa isi face treaba. Nu va asteptati la precizia ecranului de pe un telefon HTC sau Samsung cu Android 2.1. EvoTab nu are multitouch, ceea ce inseamna ca nu poate primi mai multe comenzi simultan. Daca vi se pare ca nu va descurcati cu degetele, EvoTab dispune, in partea din stanga sus, de un stilus din plastic. Acesta seamana cu o scobitoare. Ne-ar fi placut sa fie putin mai stilizat. Probabil s-a optat pentru aceasta solutie din ratiuni financiare. Stilusul este folositor mai ales cand navigati pe pagini online care includ multe linkuri. Cu ajutorul stilusului le puteti accesa mai usor, decat folosindu-va degetele.

La navigarea prin meniuri sau online poate fi folosita si biluta din partea de jos a terminalului, asemanatoare cu cele prezente pe telefoanele BlackBerry. Aceasta are functii de Scroll si de Enter. 
 
Nu inclinati foarte mult tableta atunci cand o utilizati. Din unghiuri mai mari de 25% deja nu se mai vede bine pe ecran. 
 
Sistemul de operare
 
EvoTab ruleaza o versiune mai veche de Android, 2.1 "Eclair". Fiind o versiune lansata inca din ianuarie 2010, multe din aplicatiile de ultima ora disponibile in magazinul Android Market nu sunt compatibile sau functioneaza prost pe platforma.   
 
Nu imi place faptul ca, in comparatie cu sistemele de operare rivale contemporane cu el (iOS, BlackBerry OS 4.5), Android 2.1 se incarca greu atunci cand pornesti telefonul sau dai un restart. 
 
De ce nu ofera Evolio posibilitatea trecerii la o versiune mai noua a platformei de operare? Intr-un interviu acordat EvZ, seful Evolio, Liviu Nistoran a explicat: "Avem o problema majora cu programul de operare de la Google, Android. Nu ni se da ce i se da lui Samsung, spre exemplu. Nu avem ultimele versiuni. Le putem instala, dar nu se poate deschide Android Market (n.r. - magazinul virtual de aplicatii), suntem oarecum franati si speram sa imbunatatim comunicarea cu Google". 
 
Aplicatii
 
Din start trebuie sa spun ca imi place ecosistemul pe care Evolio l-a construit in jurul EvoTab. Compania si-a deschis, odata cu lansarea tabletei, propriul magazin virtual de carti Evobooks si a dezvoltat aplicatii de stiri impreuna cu doi parteneri. Sa le luam pe rand.

In Evobooks gasiti atat titluri pe bani cat si gratuite. Multe carti la liber nu sunt, insa m-a impresionat placut selectia. Printre cele circa 20 de titluri disponibile gasiti: "Idiotul" de Dostoievski, "Apararea lui Socrate" de Platon, "Insula Misterioasa" a lui Jules Verne sau "Cei trei muschetari" de Alexandre Dumas. 
 
Evolio a dezvoltat pentru tableta un serviciu de stiri in colaborare cu Livenews.ro si Presaonline.com. De asemenea, utilizatorii EvoTab beneficiaza gratuit de revista presei nationale si locale.
 
Pe EvoTab vin preinstalate mai multe aplicatii Android populare: de Facebook, Picasa, Yahoo! Messenger, YoutubePlayer, Gmail, Google Maps si Shelves, unde puteti stoca cartile descarcate din Evobooks. 
 
Programul Android Market vine si el preinstalat. Gasiti acolo o multime de programe care ruleaza fara probleme pe Android 2.1. Pentru multi utilizatori, poate cel mai atractiv este jocul-fenomen Angry Birds, care este gratuit. Odata instalata, aplicatia se incarca destul de greu iar in joc sunt anumite poticneli. Pana la urma va puteti insa juca intr-un mod decent. 
 
Alta aplicatie gratuita foarte interesanta este newsreaderul Pulse. Din pacate si acesta se misca destul de greoi. 
 
Plusuri si minusuri
 
Imi plac: 
- Faptul ca are slot USB.
- Ecosistemul construit de Evolio pentru tableta (Evobooks plus aplicatiile pentru citit presa).
- Raportul calitate pret bun.
- Ruleaza continut video HD.
- Incape usor in buzunarul de la sacou.
 
 Nu-mi plac: 
- Ecranul, care foloseste o tehnologie veche.
- Plasticul folosit la partea din fata a tabletei, prea subtire.
- Stilusul de calitate modesta. Dupa ce il scoti, prin gaura, la lumina slaba, poti vedea componentele din interiorul tabletei.
- Butoanele Acasa, Inapoi si Meniu sunt greu de apasat. Uneori trebuie presate de doua ori pentru a receptiona comanda.
- Sistemul de operare cam vechi si imposibilitatea de a trece la o versiune mai noua. 
 
*Modelul testat este disponibil in oferta magazinului virtual MagZone.ro. 

Ultimele NOUTATI

3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x