6 pasi care te-ar putea ajuta sa cuceresti lumea prin cunoastere

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
6 pasi care te-ar putea ajuta sa cuceresti lumea prin cunoastere 6 pasi care te-ar putea ajuta sa cuceresti lumea prin cunoastere
de Manager.ro la 05 Nov. 2012
Urmareste-ne pe Google News
pasicunoastereviatadisciplinafantomavarsta

Inca mai suntem macinati de dezbaterea care pune la indoiala unele afirmatii, precum "oamenii sunt nascuti cu talente din nastere" sau "geniile se cultiva". In noua sa carte, MASTERY, autorul Robert Greene spune ca oamenii sunt interconectati pentru a reusi in viata si cu disciplina si pasi extrem de precisi, oricine poate deveni cu adevarat mare. Acesta a analizat biografiile personalitatilor ilustre, a intervievat mentorii moderni si a studiat cercetarile psihologice din ultimii ani, pentru a "distila" acea substanta necesara celor care vor sa stapaneasca lumea prin cunoastere.

Pasul 1: Gaseste-ti scopul in viata

Multi oameni stiu ce executa cel mai bine. Foarte des, sunt indepartati de vocatia lor chiar de cei apropiati. Primul pas este sa ai incredere in tine, sa iti gasesti o cariera in care esti cu adevarat bun. Leonardo Da Vinci nu a ajuns unul dintre cei mai mari inventatori "pur si simplu", ci a fost manat de curiozitate inca din copilarie. A devenit treptat expert in aproape "orice", de la arhitectura la anatomie.

In loc sa concurezi pe un teren aglomerat, alege unul pe care sa-l domini.


Psihologul V.S. Ramachandran a fost un profesor nelinistit de psihologie. Vocatia sa a devenit jobul sau. Cand a inceput sa studieze starea pacientilor care simt durerea in membrele "fantoma" (amputate) si alte anomalii, a descoperit mai multe neclaritati, legate de creier si constiinta umana, care l-au fascinat pana astazi.

Gaseste-ti si exploreaza-ti nisa.

Razvrateste-te impotriva lucrurilor gresite si foloseste-ti furia ca motivatie.

Mozart a fost un copil minune al pianului. La o varsta foarte frageda, tatal sau dominant a strabatut Europa alaturi de el. Cand a descoperit talentul lui Mozart, tatal a incercat sa-l suprime. Doar dupa ce si-a respins tatal in totalitate a devenit cu adevarat geniu muzical.

Suntem atrasi mereu de lucruri gresite, fie ca vorbim de bani, faima sau aprobare sociala.

Trebuie sa tii foarte putin la tine. Doar cat trebuie.

Lucrurile care te-au marcat in copilarie, care te-au facut curios, ti-au dictat de fapt ceea ce vei face in continuare. Marie Curie obisnuia sa cotrobaie prin laboratorul tatalui sau, fiind fascinata de instrumentele chimiei.

Pasul 2: Gaseste calea buna spre invatare

Charles Darwin a fost un elev mediocru. Lipsea de la scoala, era mai interesat de specimenele naturii, decat de cursuri. Cand a primit oferta de a pleca intr-o expeditie in Americi, era sa ramana acasa. Acolo si-a gasit vocatia si a emis una din cele mai influente teorii din toate timpurile. Uneori, profesorii nu sunt eficienti. Experienta si explorarea proprie ne aduc mai aproape de adevar si harul nostru.

Observa totul.

Nu ai nevoie sa ii impresionezi pe oameni. Trebuie sa ii supraveghezi. Doar dupa ce inveti regulile ii poti domina.

Practica, practica si iar practica.

Creierele noastre sunt "setate", pentru a deprinde activitatile zilnice. Prin exersarea acestora, neuronii sunt recrutati, interconectati, mobilizati. Asta e motivul pentru care n-o sa uiti niciodata mersul cu bicicleta.

Experimenteaza.

Nu stii daca esti intr-adevar bun intr-o activitate, pana cand nu o testezi.

Tine cont mai mult de invatare decat de bani, ca sa nu ajungi "sclavul ideilor celorlalti".

In loc sa isi ia un job de rand, Martha Graham a preferat sa lucreze intr-un post prost platit, care ii permitea sa se antreneze si sa dezvolte dansul care a facut-o celebra.

Trainingul, invatarea si beneficiul unui mentor nu survin in urma unui salariu exorbitant sau a unui job presant. Ele se obtin pe cai mai conservatoare.

Pentru a invata cu adevarat, trebuie sa accepti un sentiment de inferioritate.

Daniel Everett, un lingvist extraordinar, nu reusea sa invete limbajul tribului Paraha din Amazon. A esuat deoarece a abordat aceasta invatare in calitate de lingvist si misionar crestin, dintr-o pozitie de superioritate. Nu a stapanit dialectul tribului pana cand nu a urmat "cursurile" scolare; a invatat limba odata cu copiii din trib.

Antreneaza-te zilnic si fortifica-ti rezistenta la durere.

Bazeaza-te cel mai mult pe teste si erori.

Paul Graham a fost mereu fascinat de calculatoare. A descoperit ca esecul reprezinta doar un pas spre succes. Graham a infiintat YCombinator, care ofera antreprenorilor sansa de a-si indeplini visul.

Pasul 3: Puterile mentorului pot fi si ale tale

O relatie perfecta mentor-protejat poate reprezenta cel mai eficient mod de invatare. Astfel, te concentrezi pe o sursa excelenta de invatare, in loc sa apelezi la mai multe persoane. Dar nu uita ca scopul tau este sa-ti depasesti antrenorul.

Alege un mentor care te va provoca.

Carl Jung il idolatriza pe Freud in privinta stiintei sale, dar nu era de acord cu unele parti din teoriile ilustrului psihanalist. Folosindu-l drept mentor, chiar daca in final s-au despartit, a inteles natura disensiunilor cu Freud si si-a "sculptat" identitatea proprie.

Cu cat mentorul ii provoaca pe ceilalti, cu atat te va provoca pe tine.

Glenn Gould a fost cel mai bun elev de pian al profesorului sau Albert Guerrero. Gould a reinventat invataturile primite de la Guerrero dupa cum i s-au potrivit mai bine. La 19 ani, a hotarat sa mearga mai departe pe cont propriu, dar cativa ani mai tarziu, Guerrero inca mai vedea cum cunostintele sale, oferite lui Gould, erau transformate in mod genial.

Creeaza o dinamica a relatiilor tale.

Freddie Roach, unul dintre cei mai mari antrenori de box, a gasit un "elev genial" in persoana lui Manny Pacquiao. Pacquiao a fost cel mai bun elev al sau. Nu a trecut mult timp pana cand boxerul a perfectionat tehnicile lui Roach.

Cele mai bune relatii sunt cele interactive.

Nu invata pur si simplu o teorie de la cineva; imbunatateste-o in mod constant.

Pasul 4: Stapaniti inteligenta sociala

Unul din cele mai mari obstacole, atunci cand vrei sa "stapanesti lumea", este relatia cu ceilalti. Este simplu sa iti traiesti viata ca un intreg sir de batalii si lupte "sangeroase". Ideea potrivit careia oamenii geniali nu trebuie sa cocheteze cu societatea de rand este complet eronata.

Accepta criticile si adapteaza-te la structurile de putere si societatea din jurul tau.

Ignaz Semmelweis a fost unul dintre pionierii tehnicilor antiseptice, care ar fi putut salva milioane de vieti. Aceste inovatii nu au fost insa adoptate in vremea lui Semmelweis, din cauza relatiilor sale tensionate cu superiorii. A murit falit, la varsta de 47 de ani.

Foloseste-ti talentul, nu il ignora. Altfel, geniul tau se va narui.

Sculpteaza-ti personalitatea cu mare atentie.

Teresita Fernandez, sculptor remarcabil, ar fi putut sa ii lase pe altii sa ii defineasca stilul. Sculpturile in metal erau o zona destinata barbatilor si ea ar fi putut reprezenta exceptia. Investind insa in propria persoana si in arta sa, Fernandez a dobandit succesul dincolo de imaginea "stranie" a femeii care sculpteaza in metal. Mai exact, a reusit sa depaseasca ideile preconcepute ale barbatilor.

Cu totii purtam masti in societate. Sa fii constient de o situatie este mai important decat sa fii constient cu privire la propria persoana; te vei descurca mai bine.

Prostii sunt peste tot. Foloseste-te de ei.

Poetul german si romancierul Johann Wolfgang von Goethe si-a petrecut tineretea la curtea unui duce exceptional. S-a regasit insa intr-un mediu claustrofobic si snob. In loc sa ia parte la circ, s-a folosit de personalitatile snobilor in literatura sa.

Exista prea multi prosti in jur, nu-i poti evita. Nu te cobori insa la nivelul lor.

Pasul 5: Trezeste-te la realitate

Dupa ce termini instruirea, ai tendinta sa fii conservator, sa lucrezi dupa reguli.

Cheia succesului este insa respingerea conservatorismului si sculptarea propriei personalitati dominante.

Invata tot ce poti si lasa creierul sa absoarba informatiile.

Creierul este proiectat astfel incat sa realizeze unele conexiuni. Cand ne concentram intens asupra unei misiuni, creierul nostru oboseste. Stapaneste arta cititului si absoarbe tot ce poate fi invatat. Asa a facut Louis Pasteur cu vaccinurile sale. Si-a petrecut multi ani dezvoltand teorii privind bacteriile, care i-au permis sa vada reactiile unor pasari, care au supravietuit imbolnavirii experimentale. Schimbarile favorizeaza doar mintile pregatite.

Nu situa lucrurile in categorii familiare.

Cele mai creative minti evita sa puna lucrurile in categorii, sa simplifice totul.

Larry Page si Sergei Brin au explorat o lacuna a motoarelor de cautare; aceasta anomalie i-a canalizat pe drumul succesului.

Nu lasa nerabdarea sa-ti strice planurile.

Unul din cele mai mari obstacole in calea realizarii este nerabdarea.

Apreciaza atat inteligenta tehnica, cat si inteligenta abstracta.

Cei mai spectaculosi tehnicieni din lume nu au reusit sa creeze o masina zburatoare. Orvill si Wilbur erau mecanici de biciclete. O simpla presupunere, potrivit careia avioanele ar trebui sa isi pastreze echilibrul intocmai ca bicicletele, a aprins becul in mintea celor doi ilustrii inventatori.

Inteligenta mecanica, concentrata asupra functionalitatii, poate fi la fel de vitala ca insasi creativitatea.

Evita "blocajul tehnologic".

Inventatorul pionier in domeniul neuroboticii, Yoky Matsuoka, a dorit sa realizeze un robot cu maini care sa fie cat mai "umane". Prin analizarea mainii omenesti, deja perfectionata de natura, Matsuoka a reusit sa ii depaseasca pe cercetatorii care incercau de ani de zile sa "mestereasca" o mana bionica.

Pasul final: Alimenteaza-ti intuitia si ratiunea!

Acesta este pasul final. Contopirea cu un anumit domeniu, experienta acumulata, timpul petrecut alaturi de mentor, deblocarea potentialului creativ, toate aceste elemente te vor ajuta sa devii "regele lumii".

Combina instinctul cu procesele rationale care permit oamenilor sa isi atinga potentialul maxim, sa devina profesionisti intr-un anumit domeniu.

Lumea ta trebuie croita in jurul aptitudinilor.

Albert Einstein a fost un om de stiinta opus regulilor. A urat mereu modul in care fizica era predata in scoli si nu era un fan al experimentelor. Marile sale realizari au venit din alta directie. Teoria  relativitatii simple a survenit in urma unei analize aproape "metafizice".

Practica este la fel de importanta ca si talentul nativ.

Antrenamentele de mii de ore par o chestiune obisnuita in zilele noastre. Dar asa devin oamenii lideri: prin exercitiu si perseverenta.

Ultimele NOUTATI

Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine
Life Style

Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine

today23 Apr. 2024
Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti

today23 Apr. 2024
Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari
Companii

Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari

today23 Apr. 2024
Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?
Companii

Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?

today23 Apr. 2024
3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor
Economie

3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor

today23 Apr. 2024
Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri
Economie

Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri

today23 Apr. 2024
4 trucuri de care sa tii cont in 2024 la renovarea bucatariei
Life Style

4 trucuri de care sa tii cont in 2024 la renovarea bucatariei

today23 Apr. 2024
Romanii n-au incredere nici in banci, nici in doctori, nici in bursa, dar investesc in scheme financiare
Analize

Romanii n-au incredere nici in banci, nici in doctori, nici in bursa, dar investesc in scheme financiare "minune"

today22 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari
Companii

Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari

today23 Apr. 2024
Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?
Companii

Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?

today23 Apr. 2024
3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor
Economie

3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor

today23 Apr. 2024
Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri
Economie

Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri

today23 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x