Fructe si legume cu chimicale: Cat de nocive sunt si ce masuri putem lua?
fructelegumelegume si fructefructe si legumepreparate din carne
Fructele si legumele produse in scop strict comercial, cele de care avem, in general, parte, contin numeroase pesticide cu efect mai mult sau mai putin toxic asupra sistemului digestiv, a sistemului nervos, asupra ficatului ori rinichilor.
In plus, cele mai perisabile – fructe cum sunt capsunii, strugurii, caisele etc. si, dintre legume, in special rosiile - sunt tratate cu substante menite sa le asigure conservarea pe intervale cat mai mari de timp dupa ce au fost recoltate, astfel incat sa reziste cat mai mult in rafturile magazinelor.
Intrebarea fireasca este, in aceste conditii, in ce masura fructele si legumele reprezinta un pericol pentru sanatate, asa cum este cazul altor categorii de produse din comert (unele preparate din carne, fainoase si dulciuri rafinate etc.).
Spalarea adecvata a fructelor si a legumelor indeparteaza - mai mult sau mai putin (dar niciodata complet), in functie de substantele folosite si de tipul fructului/legumei (de permeabilitatea cojii) – chimicalele folosite. Uneori o spalare corecta este suficienta pentru ca riscul imbolnavirilor sa fie aproape inlaturat.
Reguli de care trebuie sa tinem cont pentru a scadea riscul imbolnavirii urmare a consumului de fructe si legume "tratate":
- spalati bine, cu apa calduta sau chiar calda, fructele si legumele pe care urmeaza sa le consumati;
- in cazul rosiilor, spalati-le normal, sub jet de apa calduta, apoi spalati-le in apa cu putin bicarbonat de sodiu;
- acordati atentie maxima (...)
Click Aici si cititi articolul complet pe SaFiiTuSanatos.ro…